Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já už nechci "zlaté prasátko" ani vidět"!

Ještě před pár lety jsem chtěla vidět "zlaté prasátko". Hladověla jsem nejen kvůli prasátku, ale abych si víc vychutnala štědrovečerní večeři. Od rána jsem umírala hladem a když už to bylo k nevydržení, tak jsem potají kradla cukroví ze špajzu. Bylo mi však jasné, že ten "nahoře" mě musel vidět.

Jeden rok jsem opravdu vydržela i přes skutečnost, že se všichni okolo cpali. Vůně oloupaného pomeranče mi přišla v tu chvíli stejně omamná jako kdyby kolem mě stříkali Chanel no.5. Odolala jsem. Po páté odpolední mi už bylo tak zle od hladu, že jsem si v tomto stavu vytvářela v mysli obrysy pomyslného prasátka. Jen nemělo barvu zlata.

Na otázku, jestli mám ráda Vánoce nerada odpovídám. Jsou momenty, které nim patří a já je miluju. Procházet se po nádherně vánočně nazdobeném náměstí plném malých stánků a zkřehlými prsty držet v rukou plastový kelímek se svařákem. Bože...k tomu hrají z reproduktorů na přichystaném pódiu koledy a vánoční nostalgie je tu. Opouští mě ovšem ve chvíli, kdy se vracím narvanou tramvají domů. Obtěžkána taškami, na moji nohu si někdo odloží obrovskou krabici a do zad mi vrazí ruličku vánočního papíru. Sváteční atmosféra mě opouští i přes to, že jsem s nevinností vypila asi tři "vinné" kelímky. Hypnotizuje mě pán i pes a ještě u toho i slintá. Jen ten pes, naštěstí. Jenže já už vidím i Santu! A hele, tam jsou další! Vinu přičítám "opojným kelímkům", naštěstí skupinka studentů vyskakuje na příští zastávce.

Vůně smrčku v obýváku u rodičů si také užívám, ale kdesi hluboko pohřbené ekologické "já" mi našeptává, že ten umělý stromek by příští rok mohl stačit. Svému "já" dávám ovšem za pravdu až na začátku ledna, kdy se z koberce marně snažím odstranit zapadlé jehličky a ještě v březnu mi občas některá z nich propíchne ponožky.

Krásné Vánoce jsem zažila, když neteře byly malé. Rozzářená dětská kukadla a zatajovaný dech způsobili, že i já bych v tu chvíli přísahala, že Ježíšek existuje. Snad i ruku do ohně bych za to dala. A navrch bych ji zalila olovem.

Jo jo, Vánoce jsou melancholické a plné vzpomínek na dětství. Na dobu, kdy Vánoce na sněhu a sáňkování nebyli jen v krabičce toužebných, téměř nesplnitelných přání. A věta: "Od pondělí můžeme očekávat vydatné sněhové přeháňky", nebyla již téměř zastaralou meteorologickou hláškou.

Díky starším sestrám jsem už jako malá věděla, že žádný Ježíšek neexistuje. Nemusela jsem tedy přemýšlet, jak Ježíšek (maličký a křehký-přece jen ležel před chvílí v jesličkách) může zvládnout a stihnout, natahat haldy dárků do každé domácnosti. A už vůbec jsem si nemusela lámat hlavu nad tím, když jsem mu jasně a čitelně psala psacím písmem o módně oblečenou panenku s dlouhými, bloňdatými vlasy, proč jsem později pod stromečkem našla nahou, plešatou imitaci panenky.

Tak a když už rychle přeskočím těch několik dnů nekonečných front, spěchu, nervózních lidí, strkanic, plískanic, obžérství a přestanu konečně přemýšlet, proč jsem Ježíškovi prozradila svůj PIN od kreditky..vidím sebe samu sedící v křesle, v teple, cpoucí se cukrovím a sledující Tři oříšky pro Popelku. Těch zbývajících pár dnů do konce roku se s partou přátel proháním na běžkách a večer v chatě prolévám zmrzlé tělo svařákem...Tomuhle říkám krásné Vánoce. Někdy si zase přeji v "Ježíška" věřit a těm co v něj nebo Santa Clause či Dědu Mráze stále věří, přeji, aby jim víra vydržela co nejdéle..

Autor: Jana Delgado | pátek 12.12.2008 15:22 | karma článku: 15,96 | přečteno: 2288x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem zastavila nehoda, jeden člověk zemřel

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:01

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ukrajinista: Zelenskyj už podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Zraněný hrudník, břicho a obě paže. Sraženého motorkáře odvezl vrtulník

4. května 2024  9:29

Záchranáři v pátek odpoledne zasahovali u dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se střetl...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...