Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hořká chuť čaje

Dveře práskly a chodbou se ozvaly kroky těžkých bot. Svazek klíčů spadl na zem. "Kde jsi byl?" zeptala se manželka.

  "Zašel jsem na pár piv. Raději mi přines něco k jídlu." Terezka se přitiskne ke studené stěně a srdce jí buší jako o závod. Už je to zase tady. Ten pocit, co jí svírá srdce. Pokojík vymalovaný oranžovou barvou a vyválečkovaný květinovým vzorem. Chladný pokojík v ještě chladnějším domě. A přece je to její útočiště. Když chce utéct před světem opilce, jen otočí klíčkem v zámku. Kostkovaný polštář je celý mokrý od slz. Muž nadává. Nadává na všechno a na všechny. Na celý svět. Zkurvené komunisty, sousedy, rodinu i počasí. Čas je neúprosný. Stárne. Člověk, který zažil válku a bídu. Copak ho život dostatečně nenaučil vážit si všeho co má? Je inteligentní a sečtělý, bohužel časem jeho mysl otupěla. S každým dalším lokem uniká od reality. Nebo je to jen způsob obrany před světem, který ho v dětsví nešetřil? Vydrží dost, ale když překročí svoji hranici, stává se z něho zvíře.

  "Už je zase doma, hlavně ať brzy usne a neotravuje mě přihlouplými žvásty" prolétlo holčicce hlavou. Nesnáší pach alkoholu z jeho úst a nesmyslné povídačky. Je chytrá, ale školu nezvládá na výbornou. Málokdy se totiž učí. Musí doma pracovat a když najde volnou chvíli, v myšlenkách je na míle vzdálená. Závidí ostatním dětem klid a rodinnou pohodu. Touží znát přesný význam těch slov, která zná jen z vánočních přání, ale není jí to dopřáno. Namísto toho zažívá napětí a stres.

  Terezka upila čaje z nakřáplého hrníčku. Chutná hořce. I život jakoby s ním zhořkl. Utře si slzy do mokrého kapesníku a oči rudé od pláče se znovu zkusí ponořit do četby. Miluje knížky a ráda se nechává unášet do jejich světa. S každou knihou prožívá jakoby jiný život. Četbu občas přeruší křik a hádky rodičů. Nesnáší je. Bojí se despotického otce ovládajícího celou rodinu. Ve škole ji mají za uťáplou holku, ale ve skutečnosti ona taková není. Má svůj svět a pocit, že ji nikdo nemá rád. Bojuje s pocity viny, že to vše co se kolem děje, je její vina. Uvízla v pavučině bolesti. Pavučina je už za ty roky pevná a cesta z ní je velmi těžká.

  Uběhne spousta let a Tereza si s radostí balí svoji tašku. Bude bydlet s přáteli. Těší se novou kapitolu života. Na novou, nepopsanou stránku. Chce za sebou nechat celé dětství. Ukradené dětství. Všechny ty zlé vzpomínky. Nevědomky si je však balí sebou. Přibalila je k dalším věcem. A když vybaluje svoji tašku v novém bytě, vykoukly na ni a hlasitě se zachechtají. Nechce tam nechat maminku, ale ta její návrhy na odstěhování ignoruje a vždy má plno důvodů proč to není možné. Tereza to nechápe a se vzteklostí sobě vlastní se domáhá toho, ať ji poslechne. Bude jim líp. Neposlechne a Tereza ví, že nemůže změnit něčí život. Má několik dobrých přátel a začíná věřit i tomu, že ji někdo může mít rád. Jen proto, že je taková jaká je. Trhá sebou při nečekaných a silných zvucích a křiku. Vyhýbá se hádkám, které stejně nikam nevedou. Vlastně vedou. Do slepé uličky nenávisti a dalším hádkám. Když na ni někdo křičí, zakrývá si dlaní oči. Ty se v okamžiku zalijí slzami. Ostatní to nechápou a myslí si, že je zvláštní. Jenže to je její svět. Vzpomínky na zlé dětství už se nikdy nesmažou.

  Je krátce po půlnoci. Dívá se na film a víčka se jí zavírají únavou. Bouchnou domovní dveře. Slyší spadnout klíče na studenou dlažbu v chodbě. Dívka už slyší rychlé kroky po schodech. "Ahoj miláčku, jsem doma" opatrně artikuluje, sklání se nad dívkou a zlehka ji pohladí po vlasech. Ona ucítí ten známý, protivný alkoholový pach z jeho úst smíchaný se zbytky vůně po holení. Svalí se na postel a dívce se sevře úzkostí srdce. Vzpomínky se vrací rychlostí blesku. Zase je to tady. Nesnáší je, ale nemůže si pomoci. Přítel znavený několika pivy okamžitě usíná a Tereza je ještě dlouho ponořená do vzpomínek..

Autor: Jana Delgado | pondělí 29.6.2009 17:28 | karma článku: 16,66 | přečteno: 1859x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...