Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hádej, kolik mi je?

Ruku na srdce. Koho z nás dámy či kterého z vás pánové nepotěší, když nám hádají o několik let méně? I když upřímně, nemám ráda otázky typu- "Kolik myslíš, že mi je? Párkrát jsem se dost spletla, takže odpovědi ode mne nečekejte.

Při pročítání článků mne zaujal malinký titulek "Čtyřicetisedmiletá matka kupující alkohol požádána o průkaz totožnosti". Matka dvou dětí kupovala láhev ginu pro svého tchána. V jednom velkém obchodním domě. Slečna u pokladny ovšem chtěla vidět nějaký doklad totožnosti. Evelyn M. musela ukázat řidičský průkaz, aby si láhev mohla koupit. "Nechtěla jsem věřit, že dívka si chtěla být jistá, že je mi více než osmnáct let! Rozveselila můj den". Mluvčí obchodního domu se k tomu vyjádřil tak, že chtějí každého zákazníka učinit spokojeným.

Stěží tomu mohu uvěřit. V žádném případě nechci křivdit této ženě. Na fotce opravdu vypadá mnohem mladší, než je její skutečný věk. Ale, že by ona slečna u pokladny nevěřila tomu, že je jí více než osmnáct?! Podle mne je to výsměch a ne lichocení. Nebo chabý pokus o žert. Slečně bych v každém případě doporučila preventivní oční kontrolu.

Zhruba před třemi lety se mi stala podobná příhoda. Jenže to už mi nad hlavou poletuje balónek s třicítkou. Jen tak zkušebně, protože mi do ní chybí pár měsíců. Přátelé mě vytáhli do jednoho z místních tanečních klubů. V tomto malém městě patří k nejoblíbenějším a tak se zařazujeme do štrůdlu nedočkavých mladíků a slečen. "Kam se to zase řítím"? Raději bych seděla v menší hospůdce a povídala si. Velmi ráda tančím, ale ten sobotní večer unavena po dlouhé pracovní směně, osvěžena krátkou sprchou stojím v hloučku přátel a komentuji vše okolo. Přede dveřmi stojí minimálně tři opravdu nabušení vyhazovači v černých tričkách, které vypadají, že při prudším pohybu prasknou ve švech. Konečně přicházíme na řadu. "Slečno, vaše ID." Prosím?, nechápavě civím a tvářím se, že to byl nejpovedenější vtípek, který jsem za poslední dobu slyšela. (Připomínám, že mám téměř třicet a i když si ráda poslechnu, že na třicet rozhodně nevypadám.. sebekriticky pod osmnáct rozhodně také ne) Rychle probírám svoji sbírků úsměvů a ze zaprášené poličky vybírám ten nejkrásnější. Snažím se tvářit, že to byl opravdu povedený žertík. Mladíka ignoruji a posunuji se k pokladně. V tom ucítím, jak mne imitace Schwarzeneggera uchopí za paži a zlehka vyvádí před klub. "To je zlý sen", honí se mi hlavou a začínám zvyšovat hlas. Vysvětluji, že jsem ročník 1977 a že tohle nemůže myslet vážně. Nechápu, proč si v davu náctiletých ( a některých opravdu hodně mladých) vybral zrovna mne. "Nepustím vás dovnitř dokud mi neukážete svoje ID", snaží se přeřvat křik lidí a hudbu z klubu. "Dobře, jak chcete, ale znovu opakuji, že je mi téměř třicet!" Vzhledem k tomu, že jsem v té době bydlela asi pět minut od centra, odbíhám s kamarádkou domů, popadnu řidičský průkaz a po deseti minutách, co si znovu vystojíme frontu ho pyšně, vítězoslavně a především nasraně ukazuji panu Velkému. Mezi zuby procedí, že v pořádku a já mohu jít dovnitř. Vztek se mnou lomcuje, ale rozpouští se asi po dvou sklenkách bílého.

Pokud vám někdo hádá o několik roků méně, je to určitě milá a sebevědomí zvedající záležitost. Ovšem po překročení určité věkové hranice se jedná, hádám o výsměch.. Nebo vás snad po třicítce může potěšit fakt, že po vás žádají občanský průkaz?

Že každá mince má dvě strany, tak o tom jsem se přesvědčila nedávno. Šla jsem se svojí čtrnáctiletou neteří, její maminkou (mojí sestrou) na veletrh škol. Zastavovaly jsme se u stánků a poslouchaly informace o nabízených školách. Mírně mi spadla brada, když mladá slečna referovala o gymnáziu, obrátila se ke mě a říká: "Vy jste asi maminka, že?"

Autor: Jana Delgado | pátek 21.11.2008 10:53 | karma článku: 16,93 | přečteno: 2161x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...