Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bubliny

 Protože dost často píšu o tom co bolí, dnes budu psát vesele. O bublinách, které chci vyfouknout a nechat jen tak poletovat.

borecekk.blog.cz

   S partou přátel s hlasitým smíchem vyběhneme v lehkých svetřících do několika stupňového mrazu před chatu na samotě. Na hranici, kde končí jedna země a začíná druhá. Tam, kde lišky dávají dobrou noc. S řevem a odpočítáváním posledních vteřin roku otevřeme flašku šampusu a pak se všichni napijeme na zdraví a na mírnou ranní kocovinu. Obejmeme se a přejeme si navzájem dobrý rok. Ještě s plnou pusou bublinek svištíme na igelitovém sáčku z kopce, posrážíme malé keříky na které už nezbyl sníh a vykukují jim vršky. V krbu hoří velké poleno, běžky už oschnuly v chodbě a venku mrzne až praští. V hrníčku voní svařák skořicí a hřebíčkem, zní kytara a housle. Příští rok se znovu setkáme. Je nás o jednoho víc. Jednoho špunta víc. Ne v láhvi, ale v bříšku kamarádky. 

  Otevřu knížku a čichám její vůni. Stejně jako když otevřete dveře knihkupectví, zvonek na dveřích zacinká a cítím důvěrně známou vůni knížek. Po dvou hodinách vylézám s plnou taškou a omámí mě směsice pachů na ulici. Která knížka byla ta první? Slabikář! Opravdický Slabikář, kde máma má mísu a Ema mele maso. První knížka, kterou jsem si po kouskách a s pomocí soudružky učitelky dokázala sama přečíst. Tenkrát to byla soudružka učitelka, po šesti letech už z ní byla paní učitelka. Stejná paní, jen jsme ji začali oslovovat tak nějak lidštěji.

  Rozpálená od slunce se ženu do mírně rozbouřeného moře a ledová voda mě zamrazí až v kostech. Po pár rychlých tempech se rozprostře teplo do celého těla. Olizuju si slané a od zimy modré rty a dlouhé pramínky vlasů se lepí na obličej. Osychám na rozpáleném písku a sůl smývám ještě při večerní sprše. Večer, kdy už nás nikdo nevidí, nazí plaveme v chladném moři.  

  Burácí bouřka a s partičkou přátel se vracíme z festivalu. Špinaví, unavení, bez peněz a se spacákem v ruce. Šťastní a plni kulturních zážitků. Utíkáme bosky ulicí a promočení až na kůži se o chvíli později třepeme jako ratlíci. Vzduch po bouřce, po dusném odpoledni je svěží. Dostaví se úleva. Přesně tak jako v životě. 

  Ponořím se do horké, plné vany plné bublin a rozpouštím splín z vlezlýho počasí, rýmu a po chvíli se rozpouští i písmenka v časopisu, který jsem si sebou vzala na čtení.

  Tělem projede chlad ze studené, chlorované vody v bazénu. Potom ucítím opírající se sluníčko do skel, uslyším z rádia oblíbenou písničku a křik dětí z menšího bazénu.

  V restauraci na zahrádce si dáváme čerstvě ugrilovanou rybu a k ní po švestkách vonící barbeque omáčku. Cítím švestky a už jsem na chvíli doma na trnkobraní u nás na vesnici, kde se vařila povidla ze švestek a my děti je směly olizovat.

  Pouštím si písničky od Zuzky Navarové a falešně do toho hulákám. Je mi fuk, kdo mě slyší. Nevadí, že nemám hudební sluch. Hudbu slyším, tak jaképak řeči o hudebních hluchu?

  Vrnění kočky a jak se pružně ohýbá pod mým pohlazením. A taky kočičí pohled, kdy nevím jestli po mě skočí, sekne packou nebo bude slastně vrnět a po chvíli na mě usne. Ráno budu vztekle a ospale kopat do malého chomáčku. Je to Packa, která mi usnula v nohách.

  Jdeme na skleničku bílého. Korkový špunt vyletí za doprovodu mlaskavého a známého zvuku. Probereme všechno, co se za posledních pár dnů vybarvilo černou barvou. Dáme další skleničku a vida. Svět je hned černobílý. Po té třetí a poslední už je svět opět krásně pestrobarevný.

  Tančím a nejraději bych tancovala až do rána. Jenže pak už mě přátelé táhnou z parketu a říkají, že jsou dvě ráno a za čtyři hodiny musím do práce. Fuj. Takhle mi zkazit báječný večer!

  Klidný a milý hlas mojí maminky v telefonu. Dálka a stěhování mě někdy ničí. Ještě nedávno jsem ze stěhování měla takový ten příjemně šimravý pocit. Že jedny dveře se zavírají a ty druhé otevírají. Že to pravé teprve přijde. Tak rychle, ať není průvan. Ten nemám ráda. Nacpat svůj život do několika krabic a jede se. Vybrala jsem si to sama, takhle jsem to chtěla. Volnost. Naučila jsem se, že za svůj život musím rozhodovat sama a za účty zaplatit.  Ale jedno vím jistě, že ty nejkrásnější věci jsou v životě zadarmo. Protože za peníze si můžeme koupit spoustu věcí, byt, dům. Domov si za něj nekoupíme. Trvalý pobyt v občance se párkrát změnil, ale adresa domova je stále stejná..

 

  

Autor: Jana Delgado | pondělí 27.7.2009 17:10 | karma článku: 15,73 | přečteno: 2724x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!