Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubkovy chyby v očích jeho voliče

Když Paroubkovi prudce klesly preference, s rozbory tohoto pro něj více méně katastrofického jevu se v tisku jakoby roztrhl pytel. Je však třeba upozornit, že ve všech těchto analýzách se vyskytuje jedna zásadní chyba a totiž, že jejich autoři uvažují svým normálním selským rozumem a neberou tak v potaz fenomén tak zvláštní, jakým je myšlení Paroubkova voliče.

zdroje obrázku www.cssd.cz www.idnes.cz Pojďme se tedy podívat na výčet údajných chyb šéfa ČSSD přímo tímto tak trochu zvláštním a exotickým pohledem, tedy očima jeho přiznivce.

Údajná chyba 1: Svržení Topolánkovy vlády v polovině předsednictví EU

Nedejme se mýlit. Paroubkův volič tento akt schvaluje všemi deseti. Že se celá Evropa nad tím údajně pozastavila a že se prý poškodil obraz ČR v Evropě, to Paroubkův volič nebere jako argument. Topolánkova vláda byla totiž podle jeho mínění natolik špatná, že ona sama poškozovala náš obraz v Evropě a to i s nenáviděným prezidentem Klausem, který sice ve vládě není, ale to je přece pro nutné svržení vlády úplně jedno. Takže podle Paroubkova voliče jiné řešení nebylo možné. Za svržení vlády si proto Topolánek může vlastně sám svým vládnutím a svým buranským chováním v Evropě. Paroubek mu dal jenom ránu z milosti a proto tímto činem šéf ČSSD naší republice jenom pomohl. Že většina Evropanů ani neví a ani je nezajímá, jak vypadá politické klání v ČR, to je mu jedno. Žabomyší boj ČSSD a ODS je pro něj totiž alfou a omegou jeho bytí . Takže žádná chyba, ale jedno velké plus!

Údajná chyba 2: Agresivní reakce, když na něj mladí lidé házeli vejce

Paroubkův volič, který nikdy pochopí, jak funguje zvláštní filosofie aplikace Facebook, pod házením vajec vidí cílenou a štvavou kampaň řízenou agenty z ODS. Na hrubý pytel patří hrubá záplata a kdo seje vítr, sklízí bouři. Házení vajec bylo samo útokem na demokracii srovnatelné snad jen s Únorem 1948. Reakce šéfa ČSSD byla podle Paroubkova voliče ještě hodně umírněná, mohla být mnohem razantnější. Takže v pohledu Paroubkova voliče opět jedno velké plus!

Údajná chyba 3: Pokus protlačit herečku Brožovou na kandidátku

Největší omyl. Nejoblíbenější literaturou Paroubkova voliče není Dostojevskij a ani Kafka, ale časopisy „Blesk", „Aha" a „V rytmu života". Zatímco ostatní občané, kteří tyto časopisy nečtou, pomalu ani nevědí, kdo je to Brožová a jaká má prsa, Paroubkův volič oboje zná velmi dobře.  Její kandidaturu by i s jejími ňadry ve volbách určitě náležitě ocenil. To, že se nepodařilo tento volební trumf na kandidátku protlačit, nebylo díky nechuti Paroubkova voliče k Brožové a vůči jejímu půvabu, ale protože se zasloužilí členové strany odsunutí na kandidátce dozadu po právu ohradili proti takovéto stranické personální politice. Takže Brožová nebyla v pohledu Paroubkova voliče žádnou chybou, ale jednalo se opět o jedno velké a v tomto případě dokonce opravdu hezké plus.

Údajná chyba 4: Boj s vlastními kolegy o hejtmana Davida Ratha

Paroubkův volič považuje Ratha za vynikajícího a schopného politika, který jediný to umí odesákům nandat a v diskusi překřičet a umlčet. Další komentář není třeba, protože Rath je velkým oblíbencem Paroubkova voliče.

Údajná chyba 5: Jednání s Putinem, o jehož obsahu lze jen spekulovat

Paroubkův volič nepovažuje toto jednání za nějak nebezpečné nebo podivné. Proč by Paroubek nemohl jednat s Putinem tak, jak se mu zachce? Podle Paroubkova voliče by naší republice s přehnaně patolízalskými vztahy vůči USA lepší vztahy s Ruskem jenom prospěly. Vždyť přece za krizi může trojice Bush, Topolánek, Zahradil a nikoliv Putin, Rusko a KGB. Takže žádná chyba, ale chytrý diplomatický tah a opět velké plus.

Údajná chyba 6: Přestup Zubovové na kandidátku ČSSD

S tím Paroubkův volič nemá žádný problém. Zubovová se projevila jako konstruktivní poslankyně, která už při svržení vlády správně pochopila, kde je její místo. ČSSD takové uvědomělé lidi navíc s dobrým  zázemím jenom potřebuje. Další plus pro Paroubka.

Závěr

Naskýtá se tedy otázka: „Kde tedy udělali pracovníci PR z Lidového domu chybu?" Jak si vysvětlit nepochopitelný pokles preferencí Paroubka a vzrůst preferencí ODS, když Paroubek v očích svého voliče dělá vše stoprocentně?

Vysvětlení je jednoduché: Šéf ČSSD se dopustil z pohledu budoucí volební strategie jedné jediné, ale opravdu fatální taktické chyby. Na jedné straně se mu sice podařilo svrhnout „nenáviděnou vládu" (což Paroubkův volič kvitoval bez ohledu na nějaké předsednictví), ale současně tímto krokem svému voliči odstranil jeho oblíbeného fackovacího panáka, premiéra Topolánka a vládu ODS. Tímto krokem šéf ČSSD vymazal z budoucí volební kampaně nezbytnou razanci a tempo, protože Paroubkovým voličům se najednou ztratily z dohledu pro ně nutné aktivační fetišové předměty - premiér Topolánek a vláda ODS. A proti komu má teď vést Paroubek svou oblíbenou cílenou štvavou kampaň? Proti matematikovi Fišerovi? To asi ne.

Šéf ČSSD se tak ve volební kampani musí spoléhat na paměť Paroubkova voliče, což je samo o sobě dost problematické. Paroubkův volič totiž potřebuje spíše názorný a jednoduchý příklad „tady a teď" a ne nějaké složité úvahy „vzpomeňte si, jak to bylo". Postupem času jeho nadšení vyprchává a obliba Paroubka jako bojovníka „za lepší zítřky ČSSD oproti hroznému dnešku ODS" postupně klesá.

Nakonec to vypadá tak, že ten hloupý a prázdný Topolánek může v říjnu mistrovi a stratégovi politiky Paroubkovi za svržení vlády ještě dodatečně poděkovat. Dovedete si totiž jen tak pro zajímavost představit, kde by byly preference ČSSD a ODS dnes, kdyby ke svržení vlády nedošlo?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ilja Kraval | úterý 14.7.2009 10:09 | karma článku: 35,99 | přečteno: 1943x
  • Další články autora

Ilja Kraval

Moderátoři ČT odhaleni!

Předkládáme vám přepis rozhovoru, který se má údajně stát příručkou pro redaktory ČT, jak správně vést rozhovor s hostem v publicistickém pořadu.

27.9.2011 v 16:50 | Karma: 30,82 | Přečteno: 2551x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Kde rasistický domov můj?

Za devatero horami a devatero řekami žil byl jeden přesvědčený kovaný bílý rasista. I dočetl se ve svém místním tisku, že ČR je zemí rasistickou, a rozhodl se, že to bude jeho země bílá rasově zaslíbená.

10.9.2011 v 10:11 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2075x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Výsledky Agentury pro sociální začleňování a maminka s kočárkem

Cituji ředitele Agentury pro sociální začleňování pan Šimáčka: „Agentura pracuje na Šluknovsku od r. 2008, naplno od r. 2009. Od začátku roku 2010 je schválený strategický plán, ve kterém nejlépe plní Krásná Lípa a Vansdorf, horší dohoda je především se starostou v Rumburku, přestože jsme navrhli zpracovat projekty v úhrnné výši 45 mil Kč...Ve Vansdrofu je pět terénních pracovníků, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, azylové domy...“

4.9.2011 v 10:40 | Karma: 36,67 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Do děravého vědra lije více vody jen idiot, pane ministře!

Při pohledu na titulek, že „ministr financí hledá další možnosti snižování schodku rozpočtu“, mne napadlo jedno jediné: Nějaký výpadek paměti nebo co? Pane ministře, otevřete si váš volební program TOP09 a tam vše najdete! Co tam však určitě není, to je zvyšování daní, ať už nepřímých nebo přímých, po kterém tak voláte. To je totiž až to poslední, k čemu byste měli přistoupit.

22.7.2011 v 10:55 | Karma: 39,30 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Na Sobotku bych tedy nevsadil ani zlámanou grešli…

Nedalo mi to, abych nezareagoval na tuto demagogii, čtěte dobře, ale sedněte si na to:

17.7.2011 v 17:22 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2060x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4099x
autor také bloguje na téma objektové programování a modelování informačních systémů pomocí UML na

zive.cz

Seznam rubrik