Do děravého vědra lije více vody jen idiot, pane ministře!

Při pohledu na titulek, že „ministr financí hledá další možnosti snižování schodku rozpočtu“, mne napadlo jedno jediné: Nějaký výpadek paměti nebo co? Pane ministře, otevřete si váš volební program TOP09 a tam vše najdete! Co tam však určitě není, to je zvyšování daní, ať už nepřímých nebo přímých, po kterém tak voláte. To je totiž až to poslední, k čemu byste měli přistoupit.

Korupce

Podle odhadů Hospodářské komory přímé ztráty způsobené korupcí dosahují v našem státu výše okolo 40 miliard ročně (plus minus), další nepřímé ztráty cca okolo 2% HDP. A to nemluvím o psychologickém dopadu korupce na obyvatelstvo, když „nahoře se krade a dole se má šetřit“.

Když už máte ve volebním spotu kapitána na lodi, podívejte na základní pravidla toho, jak se taková loď řídí a co si kapitán vůči svému mužstvu nikdy nemůže dovolit. Ve vašem volebním programu je uvedeno, že zatočíte s korupcí, tak s ní laskavě zatočte, je to ve vašem zájmu, pane ministře financí, je tam opravdu hodně peněz.  Prostředky a páky na to určitě máte, zbývá jenom vůle.

Zbytečné instituce

Možná tyto stránky o zbytečných institucích neznáte, pane ministře, ale mrkněte se na ně, stojí to za to. Jako lahůdkovou upoutávku předesílám vaší pozornosti tyto instituce:

  • Úřad ministra při vládě pro lidská práva a menšiny (Kocábovo ministerstvo), rozpočet 89 milionů Kč, 52 zaměstnanců
  • CENIA (Úřad provozuje „informační centra udržitelné výroby a spotřeby“ v jednotlivých krajích), rozpočet 64 milionů, 90 zaměstnanců 
  • Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, rozpočet 50 milionů, 74 zaměstnanců
  • Divadelní ústav, rozpočet 45 milionů, 50 zaměstnanců
  • CERMAT (Centrum pro reformu maturit), rozpočet 76 milionů, 47 zaměstnanců

a desítky dalších zbytečných institucí… Celkový odhad nákladů na tyto instituce je okolo 20 miliard.

Ve vašem volebním programu doslova stojí:

„...nepůjde pouze o plošné snižování, ale o zvyšování efektivity souběžně s rušením zbytečných či přebujelých agend státní správy. Nemilosrdný fiskální tlak na jednotlivé instituce bude v tomto procesu zásadním nástrojem k dosažení cíle.“

Hezky napsáno, tak prosím vyvíjejte tento slibovaný fiskální tlak, pane ministře, zatím hodně tlačíte jinde a jinak!

Závěr

Nejprve laskavě zacpěte díry ve vědru a pak teprve případně přilévejte další vodu, protože jinak budete za pár let opět nemile překvapeni, jak je možné, že zvýšení daní vůbec nepomohlo (jak už tomu bylo v tomto státě několikrát!).

Zvedat daně umí každý blb, ale řídit stát efektivně, to je trochu jiné kafe…a mimochodem, nikoliv to první, ale to druhé máte ve svém volebním programu!  

Autor: Ilja Kraval | pátek 22.7.2011 10:55 | karma článku: 39,30 | přečteno: 2902x