Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubek jako tchýně

V seriálu Simpsonovi se vyskytuje výstižná scénka, jejíž humor ocení zejména vdané ženy. Zazvoní zvonek, Marge (tj. maminka Barta a manželka Homera) jde otevřít. Za dveřmi stojí její tchýně a říká sípavým kašlavým hlasem: „Ztratila jsem hlas, proto budu stručná: Všechno děláš špatně!"

Když tak sleduji kulometný sled Paroubkových tiskovek, nemohu se ubránit dojmu, že by se tímto výrokem ušetřila spousta času jak nám, tak panu Paroubkovi.

Ale zkusme se podívat na problém tiskovek z druhé strany. Kde se sekli pánové z ČSSD a to skutečně a opravdově? Copak i opoziční strana nemá skládat své účty?

Málokdo si už vzpomene na hlavní bod volebního programu ČSSD. Zněl takto: „Každoročně budeme udržovat vysokou dynamiku hospodářského růstu v průměru o více než 5 % HDP ročně a výrazně se tak přiblížíme vyspělým zemím EU". Ano, takto neuvěřitelně zněl onen programový bod jako hlavní vlajková loď programu ČSSD! Na něm bylo postavených dalších devět bodů bohatého rozdávání ze státního rozpočtu. Kdyby krize nebyla vážná věc, tak bych řekl, že je to možná úsměvné. Dalo by se sice namítnout, že kdo mohl předpokládat, že bude krize. Ale v tom je právě háček populismu tohoto volebního slibu: Garantovat růst nad 5 procent může jen populista, který se pak v případě jeho nedodržení vymluví slovy „ a kdo mohl tušit, že...". Jenomže takovýchto situací může být na tisíce: Kdo mohl tušit, že přijde krize, že se zavřou kohoutky s plynem, že někde někdy přibude nový konflikt, že atd. atd. Teoreticky správně a korektně by měl být u takového slibu korektní dovětek ve smyslu „Upozornění pro voliče: Negarantujeme při zhoršení vnějších podmínek", ale který populista by si jej tam dal, že...

Mimochodem, přesně na toto téma populismu ČSSD „slibujeme růst 5 procent" jsem napsal článek ještě před volbami v březnu 2006 v Revue Politika, s názvem „V čem spočívá sebevědomí volebního programu ČSSD?" viz http://www.cdkbrno.cz/rp/2006/3/.  V žádném případě jsem nepředvídal, že přijde až tak hluboká globální krize, jenom jsem se pozastavil nad oním rádoby smělým slibem 5 procent růstu, ze kterého se dá vždy vyvléci slovy „a kdo mohl tušit, že..". Přitom takovýchto vnějších důvodů může být teoreticky na tisíce. Na konci článku je tento slib přirovnán ke slibům obchodníka s deštěm. Mimochodem tento populistický slib 5% růstu HDP by si již dnes určitě nedala žádná strana do svého volebního programu, protože by takové straně nevěřil už ani blbec.

Další chyby a omyly naší opoziční strany opravdu stručně.

Paroubek jako tzv. renomovaný ekonom se velmi pohoršoval nad výší kurzu koruny a srdnatě bil do vlády, že musíme okamžitě přijmout euro. Spousta opravdu renomovaných ekonomů je dnes ráda za existenci české koruny, protože zmírnila a odstínila některé dopady krize na Českou republiku. Kurz koruny dnes dosahuje historických minim a svým mechanismem pohybu kurzu tak přispívá k automaticky vytvořeným a žádaným proexportním stimulům.

Dalším omylem se stal hrdina neplatič Bohuslav Sobotka, když vystoupil s plamennou, ale vlastně účelovou výzvou: „Bojkotujte poplatky u lékaře". Lidi, neplaťte a buďte v klidu, ústavní soud je stejně zruší. Kdeže předloňské sněhy jsou, že? A teď si proberte tuto výzvu (která měla udělat z lidí neplatiče politická rukojmí) z dnešního pohledu: Poplatky fungují (samozřejmě pokud pominu z hlediska občanského zákoníku „právně neprávní" stav poskytování darů z našich daní a poté z rozpočtu kraje občanům). Smysl této apelující výzvy je dnes již jasný: Šlo o účelovou mystifikační mobilizaci v myšlení lidí s cílem vyvolat dojem „spravedlivého boje" proti něčemu, co se mělo jevit jako „opravdu nespravedlivé a špatné".  

Pominu jako perličku personální politiku ČSSD, kde můžeme být opravdu struční: Gross a Paroubkovy výzvy k vysvětlení jeho zázračně nabytého majetku, kauza Doležel, úžasný comeback Palase a Emmerové, Paroubkovy výzvy k opuštění parlamentu vítězů krajských voleb včetně Ratha a v neposlední řadě nynější perla ČSSD, mezi námi chodící ozbrojený Dryml.

To vše se dá snad omluvit slovy, že každý se může zmýlit, nikdo není dokonalý a všichni dělají chyby (tedy kromě tchýně a Paroubka).

Ale nejhorší věc přišla až v těchto dnech: Předseda ČSSD Paroubek a s ním špičky ČSSD podmiňují účast našich vojáků ve vojenských misích proti radikálním islámským teroristům zrušením poplatků ve zdravotnictví. To už se nedá nazvat jinak, než jako politicky cynické vydírání, to už není žádná chyba ani omyl. Dovedl bych pochopit, kdyby z ČSSD zaznělo „jsme zásadně pro misi" anebo naopak „jsme zásadně proti misi". Ale podmiňovat takovouto politicky zásadní věc související s naší celosvětovou účastí v boji proti radikálnímu islámskému terorismu se zrušením poplatků, to je v podstatě machiavelistické až cynické bezzásadové vydírání. Jak jinak si lze přeložit do normální mluvy následující logiku: „Pokud budou / nebudou poplatky, jsme zásadně proti / pro účast našich vojáků v celosvětovém boji proti terorismu"?

Pěkná logická přesmyčka, jen co je pravda! A kde v ní zůstaly nějaké principielní politické zásady ČSSD, její politické principy ve směrování našeho státu vůči zahraničí a v postoji mezinárodního boje proti radikálnímu islámskému terorismu?

Všechny omyly, chyby kohokoliv a kdekoliv, podivné postoje k rozpočtu, naše vnitřní žabomyší války o personách, to vše se dá omluvit nebo aspoň pochopit. Ale používat účast České republiky v mezinárodních silách bojujících proti terorismu jako politickou zbraň pro získání pochybného vítězství v domácí uprděné politice, to je již vědomé překročení hranice politické korektnosti a dokonce i politické slušnosti. Na to už se ani nedá říci „po Paroubkovsky", že „to pánové, děláte špatně, nebo že jste diletanti a amatéři". Na to se dá říci, pánové, toto jste ve své (slušně řečeno) vychytralosti opravdu přepískli.  

Netvrdím, že tato vláda dělá všechno dobře (viz například jeden můj blog níže). Ale až bude probíhat zase další stále stejná a přitom hodně dlouhá Paroubkova tiskovka na téma „Pánové, všechno děláte špatně", vzpomeňte si na vševědoucí a radící tchýni ze Simpsonů a uvědomte si, kdo to říká: Je to člověk, který vidí mezinárodní boj s terorismem přes 30 korun poplatků u doktora. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ilja Kraval | pátek 16.1.2009 0:48 | karma článku: 37,24 | přečteno: 2542x
  • Další články autora

Ilja Kraval

Moderátoři ČT odhaleni!

Předkládáme vám přepis rozhovoru, který se má údajně stát příručkou pro redaktory ČT, jak správně vést rozhovor s hostem v publicistickém pořadu.

27.9.2011 v 16:50 | Karma: 30,82 | Přečteno: 2551x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Kde rasistický domov můj?

Za devatero horami a devatero řekami žil byl jeden přesvědčený kovaný bílý rasista. I dočetl se ve svém místním tisku, že ČR je zemí rasistickou, a rozhodl se, že to bude jeho země bílá rasově zaslíbená.

10.9.2011 v 10:11 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2075x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Výsledky Agentury pro sociální začleňování a maminka s kočárkem

Cituji ředitele Agentury pro sociální začleňování pan Šimáčka: „Agentura pracuje na Šluknovsku od r. 2008, naplno od r. 2009. Od začátku roku 2010 je schválený strategický plán, ve kterém nejlépe plní Krásná Lípa a Vansdorf, horší dohoda je především se starostou v Rumburku, přestože jsme navrhli zpracovat projekty v úhrnné výši 45 mil Kč...Ve Vansdrofu je pět terénních pracovníků, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, azylové domy...“

4.9.2011 v 10:40 | Karma: 36,67 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Do děravého vědra lije více vody jen idiot, pane ministře!

Při pohledu na titulek, že „ministr financí hledá další možnosti snižování schodku rozpočtu“, mne napadlo jedno jediné: Nějaký výpadek paměti nebo co? Pane ministře, otevřete si váš volební program TOP09 a tam vše najdete! Co tam však určitě není, to je zvyšování daní, ať už nepřímých nebo přímých, po kterém tak voláte. To je totiž až to poslední, k čemu byste měli přistoupit.

22.7.2011 v 10:55 | Karma: 39,30 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Na Sobotku bych tedy nevsadil ani zlámanou grešli…

Nedalo mi to, abych nezareagoval na tuto demagogii, čtěte dobře, ale sedněte si na to:

17.7.2011 v 17:22 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2060x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4099x
autor také bloguje na téma objektové programování a modelování informačních systémů pomocí UML na

zive.cz

Seznam rubrik