Má-li se držet dieta, tak se při ní nepřežíráme, pánové z ČSSD!

Když Paroubek vystoupil jako jediný spravedlivý s návrhem smlouvy pro ostatní strany s dodržením schodku 163 miliard, člověk by mohl oprávněně nabýt dojmu, že už přišel apríl.

Janota tuto komedii vystihl přesně: "Je to trošku úsměvné hovořit o krocích proti zadlužování a zároveň navrhovat různé náročné výdaje a úpravy legislativy. Pokud by prošly návrhy sociální demokracie, tak to znamená jen a jen zhoršení bilance rozpočtu, a to by se dotklo i letošního roku."

Proto už několikátý týden sledujeme v současné sněmovně jakousi obdobu fotbalového zápasu, jehož průběh není oku příliš lahodný. Hra je plná zdržování, technických pauz a odkladů, a to jen proto, aby neprošly návrhy levice zvyšující výdajovou stranu současného rozpočtu. Ale takový je někdy fotbal a taková je někdy politika ve sněmovně.

Jenomže ve fotbale jde o hru určenou pro diváky, kdežto ve sněmovně jde o naši budoucnost.

Celý problém danajského daru Paroubka se smlouvou spočívá v tom, že schodek má vždy dvě strany, tedy dvě veličiny, které jej mají ovlivnit: stranu výdajovou a stranu příjmovou. Zvyšovat výdaje a současně počítat s budoucími příjmy v době hlubokého schodku rozpočtu 163 miliard je úplně stejné, jako když tlustý člověk chce mermomocí zhubnout, ale ráno se přežere sladkostmi s odůvodněním „však večer to určitě vycvičím, tak proč se krotit“. Jak to nakonec s takovou dietou končí, vidíme velmi dobře na stavu našeho rozpočtu.

Má-li se držet dieta, tak se při ní nepřežíráme, pánové z ČSSD!

Takže jestli to s tou smlouvou myslíte vážně, pánové z Lidového domu, navrhněte raději lepší moratorium: Po určitou stanovenou dobu, například až do dosažení 3,0 % schodku rozpočtu, nebude přijat žádný zákon zvyšující výdajovou stránku a také žádný zákon snižující příjmovou stránku. Taková smlouva by byla opravdu korektní a pomohla by zemi vyvést ze začínající rozpočtové krize.

Jenomže v tom je právě háček. Taková smlouva, která nemůže prostým voličům ČSSD nabídnout něco ve stylu „a mám to zadarmo!“ navýšením výdajové stránky, ta by se socialistům do krámu nehodila, že ano?

Hovořit o dorovnání nových dalších výdajů skrze jakési „nové očekávané" příjmy při rekordním dluhu 163 miliard může opravdu jenom populistický politik (a obhajovat to mohou jenom jeho placení diskutéři).

Jenomže stará dobrá socialistická písnička o dodržování diety za současného přežírání zněla voličům ČSSD vždy libozvučně, ať už se jednalo o rozdávání dávek ze společného pro tzv. „oživení ekonomiky přes zvýšení spotřeby“ anebo když šlo o zavedení „šrotovného“ hrazeného (jak jinak) ze společné kasy. Proč tedy v předvolební propagandě tuto starou dobrou socialistickou fintu opět nepoužít, když zní tak pěkně?

Však se podívejte, třebas v takovém Řecku už na to silné odbory a jejich poslušní politici (ze všech možných stran) přišli, jak současně držet dietu a přitom se přejídat. A nedejte se mýlit takovou malou drobností, že to vypadá jako jeden velký podvod.

Přece zadlužené Řecko plné socialistických nesmyslů a podvodů s rozpočtem, to jsou jen a pouze pravičácké pomluvy, že ano, politici z ČSSD?

Omluva redakce: Kvůli technické chybě systému se při zveřejnění článku zobrazila stará verze diskuse. Původní příspěvky si můžete přečíst zde (do opravené verze je nelze technicky převést).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ilja Kraval | pondělí 22.2.2010 11:23 | karma článku: 33,25 | přečteno: 1834x