Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čínský drak se probudil

Když jsem začátkem června odjížděl na 15 denní poznávací zájezd do tajemného Tibetu, tak jsem si bláhově myslel, že se nebudu zabývat problémy české politiky. Mýlil jsem se.

chovná stanice pandy velké v Cheng-du I. Kraval

Mezi účastníky zájezdu se objevil jeden človíček, který jakoby z oka vypadl jednomu místnímu potřeštěnému rudo-oranžovému diskutérovi. Vše, co kolem sebe viděl, musel okomentovat dlouhou politickou přednáškou, která vždy vysvětlila daný jev, abychom měli ten „správný (rozuměj jeho) ideologický náhled na věc". Nakonec když si tak na něj vzpomínám, byla s ním sranda, protože dovedl pobavit celý zájezd (pozn.: jenom jeho manželka,  chuděra, si v záchvatu upřímnosti ke konci zájezdu postěžovala, že jí už z něj duní hlava). 

Náš „politruk zájezdu" (tak mu přezdíval celý zájezd) si nejvíc užíval návštěvu Pekingu (Zakázané město, Chrám nebes, Císařské letní sídlo, náměstí Tchien-an-men). Projížděli jsme tehdy, tedy spíše popojížděli, přeplněnými 12 proudovými silnicemi (6 proudů tam a 6 proudů zpět). Vše ucpané záplavou moderních aut západního typu. Přitom jsme si vychutnali pravý pekingský smog. Míjeli jsme vysoké mrakodrapy, postavené jeden vedle druhého, za ně by se nemusela stydět ani Dubaj. Oceňovali jsme krásně upravené parky plné nádherných květin a pro nás, české turisty, nepochopitelnou čistotu ulic Pekingu všude kolem nás.

Prostě opravdu moderní a nádherné super-město Peking.

Samozřejmě při této jízdě se autobusem ozývaly nadšené výkřiky našeho politruka. Ze svého sedadla bez ustání orgasticky volal:  „Podívejte se! Čínský drak se probudil! Dívejte se! Čínský drak se probudil! Čínský drak se..." a tak stále dokola po celou cestu Pekingem. 

„Toto byla kdysi před třiceti lety nejvyšší budova v Pekingu, hotel postavený Sovětským Svazem v padesátých letech," upozornil nás průvodce na stavbu, která se krčila ve stínu neuvěřitelně obrovských mrakodrapů. Porovnání více než výmluvné. „Čínský drak se probudil!" zařval do toho náš politruk zájezdu.

Když jsme u náměstí Tchien-an-men vystupovali z autobusu, tak jsem od něj dostal krátkou vysvětlující přednášku:

„Vidíte to? Vidíte to, jak to Gorbačov podělal?! Nejdřív dělal politické reformy a potom hospodářské. To tady to udělali chytřeji, nejprve udělali hospodářské reformy, ale né politické! Komunisti si vládu ponechali. Tak to mělo být i u nás! A kde bychom byli dnes! Však se rozhlédněte!"

Ano, Čína udělala za posledních třicet let obrovský hospodářský skok dopředu za šíleného dvojciferného růstu HDP. A navíc dnes, v době krize, mají růst okolo 6 procent, no kdo by to nebral, že?

Jenomže pak přišla chvíle, kdy našemu politrukovi sklaplo. Průvodce začal vyprávět, jak se vlastně v Číně žije.

Takže poslouchejte.

Veškerý sociální program nula. A když nula, tak opravdu nula doslova a do písmene. Důchody de facto neexistují, s výjimkou státní správy, ale i tam jsou směšné. Ono když se uplatňuje politika jednoho dítěte zvaná „1-2-4", tj. jedno dítě, dva rodiče a čtyři prarodiče, tak to s důchody ani jinak být nemůže. Mimochodem za státem nepovolené narození druhého dítěte následují perzekuce, sankce, vysoké pokuty a dokonce až vyhazov z práce. Něco jako „anti-přídavky" na děti v totalitním pojetí. 

Podpory v nezaměstnanosti také nula. Sociální dávky také

nula. Takže například když se dělník na stavbě zmrzačí, je to starost jeho manželky a příbuzných, jak bude tento chudák dále žít.

Kontrola ekologie výroby v praxi samozřejmě nula. Dělníci mnohdy pracují ve zdravotně závadných provozech, vyrábějí mnohdy závadné zboží včetně hraček. O řekách pod chemičkami raději nemluvit.

Při stavbě nových domů a vyklízení starých budov není samozřejmě problém se starousedlíky. Stačí příkaz strany, přijedou bagry a je to.

Základní a střední školství oficiálně bezplatné, ale v praxi se za vše platí, o vysokých školách ani nemluvě. Mnozí rodiče se zadlužují obrovským způsobem, aby jejich j

edno dítě (většinou pochopitelně rozmazlené dvěma rodiči a čtyřmi prarodiči) dosáhlo na vysokoškolské vzdělání, které je v Číně opravdovou cestou k bohatství. V komunistické Číně panuje velmi velký rozdíl v platech mezi vysokoškolsky vzdělanými pracovníky a lidmi bez vzdělání a také vládne enormní disproporce mezi životní úrovní chudých a bohatých. Sami jsme na vlastní oči viděli, jak vypadá „bohaté město" a opravdu „chudý venkov". Takže žádné komunistické rovnostářství, ale přesný opak!

A co sami občané?

Když si jeden turista na letišti hlasitě stěžoval, že ho nechtějí vpustit do Číny, protože na palubě letadla měla  pasažérka z USA zvýšenou teplotu, úředník se s ním nehádal. Vyřešil to jednoduše: Vzal protestujícímu pas z ruky a roztrhal mu ho.

Přítel našeho tibetského průvodce (taky byl průvodcem) na otázku turisty „kdo je vlastně pravý pančenláma,

ten pekingský nebo dalajlámův?" odpověděl, že ten dalajlámův. Bohužel uslyšel ho jeden tajný a dostal za to 10 roků natvrdo.

Když se procházíte po Lhase a v ní po okruhu Bakhor, těžko se vyhnete osmičlenným jednotkám čínských vojáků pochodujících v dvojstupu v plné zbroji se samopaly, v maskáčích, s přílbami s hledím a s chrániči na rukou a na nohou. Samozřejmě vojáky a policisty máte jako turisté zakázáno fotit a kdo by chtěl přijít o fotky z dovolené i s aparátem v lepším případě, anebo nechat se sbalit a obvinit ze špionáže v horším případě. Jenomže ozbrojených vojáků je na okruhu Bakhoru tolik, že se vám nakonec nějaká ta fotka s nimi nechtě podaří, když vám sami vlezou do záběru. 

Takže jaký je to vlastně systém, ta „komunistická Čína" s nulovým sociálním programem, s takřka nulovou ekologií, s placeným školstvím a s výrazným omezováním svobod občanů?

Není to spíše z  našeho evropského pohledu „asociální diktatura" než „budování beztřídní komunistické společnosti"?

Takže až budou zase někteří komunisté obdivovat Čínu a její režim, řekněte jim, co vlastně obhajují a čím se ohánějí. Pojmy totiž nemusí odpovídat našemu evropskému pojetí obsahu.

 

Autor: Ilja Kraval | čtvrtek 9.7.2009 10:25 | karma článku: 24,08 | přečteno: 2300x
  • Další články autora

Ilja Kraval

Moderátoři ČT odhaleni!

Předkládáme vám přepis rozhovoru, který se má údajně stát příručkou pro redaktory ČT, jak správně vést rozhovor s hostem v publicistickém pořadu.

27.9.2011 v 16:50 | Karma: 30,82 | Přečteno: 2551x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Kde rasistický domov můj?

Za devatero horami a devatero řekami žil byl jeden přesvědčený kovaný bílý rasista. I dočetl se ve svém místním tisku, že ČR je zemí rasistickou, a rozhodl se, že to bude jeho země bílá rasově zaslíbená.

10.9.2011 v 10:11 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2075x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Výsledky Agentury pro sociální začleňování a maminka s kočárkem

Cituji ředitele Agentury pro sociální začleňování pan Šimáčka: „Agentura pracuje na Šluknovsku od r. 2008, naplno od r. 2009. Od začátku roku 2010 je schválený strategický plán, ve kterém nejlépe plní Krásná Lípa a Vansdorf, horší dohoda je především se starostou v Rumburku, přestože jsme navrhli zpracovat projekty v úhrnné výši 45 mil Kč...Ve Vansdrofu je pět terénních pracovníků, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, azylové domy...“

4.9.2011 v 10:40 | Karma: 36,67 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Do děravého vědra lije více vody jen idiot, pane ministře!

Při pohledu na titulek, že „ministr financí hledá další možnosti snižování schodku rozpočtu“, mne napadlo jedno jediné: Nějaký výpadek paměti nebo co? Pane ministře, otevřete si váš volební program TOP09 a tam vše najdete! Co tam však určitě není, to je zvyšování daní, ať už nepřímých nebo přímých, po kterém tak voláte. To je totiž až to poslední, k čemu byste měli přistoupit.

22.7.2011 v 10:55 | Karma: 39,30 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Na Sobotku bych tedy nevsadil ani zlámanou grešli…

Nedalo mi to, abych nezareagoval na tuto demagogii, čtěte dobře, ale sedněte si na to:

17.7.2011 v 17:22 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2060x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4099x
autor také bloguje na téma objektové programování a modelování informačních systémů pomocí UML na

zive.cz

Seznam rubrik