Paroubkova Hvězda betlémská

Konečně se prý zase staneme centrem světové pozornosti v pozitivním smyslu slova, inspirujícím příkladem pro celou Evropskou unii. A stačí k tomu poměrně málo, zajistí ho pouhé vítězství ČSSD v blížících se parlamentních volbách, které očekávají všichni socialisté v ostatních členských zemích. To “zazáří, jako nejzářivější hvězda nad naší zemí”, prorokuje oranžový guru Jiří Paroubek.

Stručně řečeno, nad Prahou se zjeví legendární Betlémská hvězda a bude zvěstovat nástup nového Mesiáše do Strakovy akademie. Uctít a obdarovat hodnotnými dary ho jistě okamžitě přispěchají bájní Tři králové, pardon bývalí evropští socialističtí vůdci, jejichž předvolební vize o věčném blahobytu pro všechny potřebné zůstaly nenaplněny a v historicky nedávné době museli opustit lukrativní stranické i vládní posty. Povede je dozajista německý exkancléř Gerhard Schröder, který si vydělává na “skývu suchého chleba” jako vlivný představitel Nord Stream AG, společnosti, která buduje kontroverzní ropovod z Ruska do západní Evropy pod hladinou Baltského moře. Chybět v ní patrně nebude ani někdejší “první ministr Jejího britského Veličenstva” Tony Blair, který, aby nemusel poté, co mu nevyšla šance stát se evropským prezidentem chodit světem o žebrácké holi, uvažuje o nabídce reprezentovat francouzskou firmu, která se specializuje na prodej exkluzivního tovaru novozbohatlíkům, kteří si potrpí na všemožný luxus. O třetí místo v tříkrálové delegaci by se mohli “poprat”  bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány a šéf současné řecké administrativy Giorgos Andrea Papandreou, jimž oběma se povedlo přivést zemi na pokraj státního bankrotu.

O tom, že trojici socialistických lídrů by doprovázely davy nadšených příznivců-poutníků, silně pochybuji.

Většina vyznavačů vizí zmíněných politiků se už na vlastní kůži přesvědčila, že vycházející socialistická hvězda “všeobecného blahobytu a jistot pro všechny” byla bludičkou, která jejich země zavlekla do bažiny ekonomického marasmu.

Zkušenosti jiných, jak učí dějiny, jsou nepřenosné. A tak si kladu otázku, kolik lidí u nás podlehne oranžovému proroctví o vycházející hvězdě nových nadějí a pomůže tím sociálním demokratům k vítězství v květnových parlamentních volbách. Jak už říkal stařičký Marx, fanatická (pohříchu nejen náboženská) víra je opiem lidstva, a jak ví každý psycholog, vhodně dávkovaná dokáže dělat pravé divy.

 

Autor: Herbert Kratzer | neděle 31.1.2010 11:37 | karma článku: 32,10 | přečteno: 1465x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46