Náš rodinný Silvestr: ekologicky korektní!

Nejsem člověk nepřístupný pádným argumentům, sobcem, který místo na budoucnost planety myslí výhradně na sebe. GW–hujeři mě svými projevy na jistě úspěšném kodaňském summitu o hrozbě celosvětového oteplování přesvědčili, že i já mohu svou troškou přispět k záchraně lidské civilizace před zkázou. Stačí se jen chovat ekologicky korektně!  

A protože čas běží, začnu okamžitě, tedy ještě dnes. Silvestra oslavím ekologicky odpovědně. Rad, jak to učinit, se ve světovém tisku objevilo mnoho, stačí si z nich jen vybrat takové, které korespondují s našimi národními tradicemi a zvyky, jak reprezenativně přivítat příchod Nového roku. Občerstvení na svátečním stole bude podle doporučení předního a mezinárodně uznávaného dietologa Sira Paula McCartneyho přísně vegetariánské. Přesně tak, jak bývalý spoluzakladatel Beatles (ale kdo z nás v mládí nehřešil a neužíval si rozkoší konzumu!?) doporučoval ve svém nedávném projevu na půdě bruselské centrály EU. Místo tradiční veky se (tou se prý cpou jen ti, kteří nemyslí na hladovějící děti v Africe a dalších rozvojových zemích) se na rodinném stole objeví mísy s průsvitnými krajíčky suchého černého chleba obložené tenkými plátky salátové okurky, ředkviček kedluben a další zeleniny z rodu brukvovitých. Manželka sice namítá, že se pak budu nadýmat stejně jako hovězí dobytek na pastvě, či po požití silážované krmné směsi, ale každá víra si vyžaduje oběti.

Od tradičního lití olova tentokrát zcela upustíme. To, co nás v roce 2010 čeká a (ne)mine, se stejně dozvíme z předvolebních slibobrožůrek našich politických stran, a pak, jak tvrdí seriózní vědci, tento zvyk má velice nebezpečný dopad na kvalitu životního prostředí:  „Při zahřívání tohoto kovu,“ cituje německý deník Die Welt ekologické aktivisty, „se uvolňuje jedovatý oxid olovnatý, který se dýchacím ústrojím dostává přímo do organismu člověka. Navíc voda z mísy do níž se lije, pokud jí neodnesete do sběrny toxických odpadů a vypustíte do výlevky, se může dostat do půdy. Z ní se přenáší do rostlin, která spase dobytek a po jeho  jatečním zpracování skončí v našich žaludcích.“  Hrozná představa, že?

Šampaňské a jiné šumivé či perlivé víno určené k novoročnímu přípitku naštěstí ekologové nezakazují.  Zřejmě zákeřné CO2, které s každou bublinou vniká do ovzduší, v tomto případě budoucí klima neohrozí. Jen doporučují, kupovat ho výhradně v lahvích uzavřených korkovou zátkou, nikoli umělohmotnou, nebo nedej Bože dokonce plechovým trhacím uzávěrem. Důvod? Jejich stále častější používání na úkor klasických „špuntů“  má za následek, varuje nadace WWF,  úbytek poptávky po tradiční surovině a vede k omezování pěstování korkovníků.  Na místě někdejších hájků těchto stromů se vysazují pinie a eukalypty, což (na rozdíl od pozemků určených k pěstování tzv. biomasy) výrazně ničí charakteristický ráz krajiny západního Středomoří .

Dalším trnem v oku uvědomělým ochráncům přírody je silvestrovská pyrotechnika. Nikoli proto, že výbuchy stresují domácí i volně žijící živočichy,  ale především, že se při jejich explozi dostávají do ovzduší nebezpečné exhaláty. Podle měřicích stanic se po silvestrovské noci ovzduší ve velkých městech stává nejnedýchatelnějším za celý rok. Pro ty, kteří se ohňostrojů, jimiž naši předkové takříkajíc zaháněli zlé duchy, nedovedou zříci, mají strážci ekologické morálky jednu radu. Zapalte si ve svém bytě prskavku! Asi tak učiním a modravý dým, který se v pokoji usadí, vyženu ven klimatizací.

Zdá se vám, že letošní Silvestr bude v naší domácnosti poněkud pochmurný?  Omyl! Hosty, kteří nás přijdou navštívit, budu bavit aforismy, které jsem po čtyřicetileté odmlce začal znovu psát. Jak ochutnávku nabízím následující: „Ekologický aktivista je člověk, který mě šikanuje, protože jsem nechal kus pozemku zarůst plevelem a současně má pro případ, že by se na něm mělo stavět, v šuplíku připravenou žalobu na investora, že se chystá bezohledně zničit celoevropsky unikátní biotop, který na tomto kousku půdy vznikl!“

Autor: Herbert Kratzer | čtvrtek 31.12.2009 11:33 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46