Castrova lekce našim odborářům

Dělají-li dva totéž, není to totéž. Za razantní prosazování úsporných opatření, politiku škrtů a zeštíhlování státní správy sklízí Nečasova vláda ostrou kritiku ze strany levice. Vůdci příslušných odborových svazů bijí na poplach, hovoří o demontáži sociálních jistot zaměstnanců, stávkami se snaží zabránit snižování platů a propouštění nadbytečných zaměstnanců ve veřejné sféře.

„Strašení, že když nebudeme šetřit, dopadneme jako Řecko,“ tvrdí zastánci sociálních jistot, „je pro vládní garnituru jen záminkou, jak zbídačit statisícové masy obyčejných lidí!“ Světová finanční krize je podle nich jen výmyslem zlých kapitalistů, jak se ještě více obohatit na úkor těch, kteří vytvářejí hodnoty.

Naneštěstí současná krize nepostihla jen Českou republiku a další západní země. Přiznat, že se nachází v hluboké depresi, musel v těchto dnech i kubánský režim. A světe div se, na situaci hodlá reagovat obdobným způsobem jako vláda v Praze. V nejbližších měsících chce propustit ze státní sféry na půl milionů zbytečných úředníků. „Odejít ze služeb má každý desátý,“ napsal v pondělí 13. září oficiální odborářský týdeník Trabajadores. Důvod je prostý. „Přebujelá státní správa je kontraproduktivní, vnáší do společnosti nezdravé návyky a kazí morálku pracujících,“ uvádí hlásná trouba kubánské odborové centrály CTC a dodává: „ Náš stát už prostě nemůže financovat na úkor produktivních odvětví přebujelou administrativu!“

Česká republika si to zřejmě podle bossů odborových svazů zaměstnanců ve státní a veřejné sféře dovolit může. Vždyť, jak všichni, kteří chtějí 21. září vyrazit do ulic Prahy s píšťalkami a transparenty, dobře vědí, z cizího krev neteče a kapsy státu (pardon, daňových poplatníků) jsou v tržní ekonomice bezedné. A možná by se v nich našel i nadbytečný groš na vyjádření solidarity se stejně postiženými kubánskými soudruhy.

 

Autor: Herbert Kratzer | úterý 14.9.2010 8:47 | karma článku: 22,14 | přečteno: 1095x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46