Můj dvacátý první srpen

Nečekejte vzpomínky na ten osudný den. V tu dobu i moji rodiče byli děti. 21.8.1968 znám z fotek, záznamů, článků a učebnic. A přesto ho mám uložený kdesi v sobě.

Občas si říkám, že to není normální, že člověk přeci nemůže cítit úzkost a beznaděj ze situace, kterou nezažil a které je tak vzdálen. Ale může. To smutné datum ve mně vyvolává neblahé pocity.

Když sleduji obrázky z toho srpnového dne, zaměřím se vždycky na obličeje lidí. Vidím všezměrný hněv, bezednou lítost, výrazy beznaděje, cítím z těch lidí, v nichž se mísil hněv s neštěstím, obrovskou bolest. Úplně pochopím, proč Karel Kryl napsal text, který na první pohled, bez souvislostí, může znít jako kýč, ale který v souvislosti s událostmi těch dnů vyvolává smutný souhlas a snad i slzy v očích.

Představuji si lidi, kteří věřili komunismu. Neodsuzuji je, protože opravdu mohli mít dojem správnosti tohoto zřízení a kteří mu uvěřili i díky jeho plánované demokratizaci a liberalizaci. Jejich zklamání muselo být neuvěřitelné. Tito lidé mohli zcela věřit své myšlence a o to těžší byl poté jejich pád.

Představuji si Alexandera Dubčeka, jak posléze leží na posteli v sovětském zajetí a pláče, protože stále nemůže uvěřit, co se stalo.

Představuji si bývalé politické vězně, kteří se toho dne mohli začít bát, že veškeré násilí a veškerá příkoří se vrací.

Představuji si obyčejné lidi, kteří nechápali, co se vlastně děje a kterým příjezd sovětských vojsk připomínal příjezd nacistických vojsk. Ten strach musel být hrozný.

Představuji si všemožné Husáky, Jakeše, Lenárty a další a další, především bezejmenné, kariéristy, kteří vycítili v nové situaci svoji šanci a bez jakékoliv morálky a studu se stali odpornými kolaboranty okupační zvůle.

21.8.1968 dokázal sovětský svaz a jeho spojenci, že přátelství, v němž jeden vyhrožuje a nakonec i ublíží, není přátelstvím. 21.8.1968 dokázali okupanti ČSSR, že komunismus s lidskou tváří neexistuje.

Toto datum by nemělo být zapomenuto.

 

 

Autor: Milan Krátký | úterý 21.8.2007 21:58 | karma článku: 10,59 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Milan Krátký

Veřejnoprávní šmejd

7.2.2008 v 13:21 | Karma: 36,65

Milan Krátký

Nanebevzetí Václava Havla

5.2.2008 v 12:20 | Karma: 17,54

Milan Krátký

Rudnutí Jana Švejnara

29.1.2008 v 11:37 | Karma: 29,00