Gorilí celebrity

Čím to je, že národ se zatajeným dechem sleduje osudy goril v pražské zoo? Jak je možné, že zrovna zvířata zastiňují české celebrity? Jsme národ milovníků zvířat, nebo je to všechno nějaká manipulace?

Celá republika sledovala se zatajeným dechem zdravotním komplikace gorilí samice Kijivu, před nedávnem se celý národ radoval z narození jejího mláděte Tatu a ještě předtím celý národ oplakával tragický porod gorilí samice Kamby. Spolu s těmito událostmi a především v reakci na jejich reakce mnozí kritici a pisatelé hovoří o tom, že náš národ je jaksi divný. Našimi celebritami jsou totiž gorily.

Kde se vzala takto obrovská popularita goril z pražské zoo? Základem je podle mého názoru mistrná marketingová strategie ředitele Fejka. Zde bych rád podotknul, že nemluvím nikterak pejorativně, ba naopak s notnou dávkou respektu a obdivu. Dokázal totiž zoo zpopularizovat a celý jeho tým udělal ze zoo krásné místo. Pamatuji si, že jako malý jsem do pražské zoo nerad chodil, bylo to takové šedivé, nehezké místo. Nyní tam chodím opravdu rád a velmi rád tam žasnu. Nejen nad překrásnými zvířaty, ale také nad neutuchajícím zájmem nejen pražské veřejnosti o tuto instituci. Fejk dokázal, že i příspěvková organizace může pracovat komerčně velice úspěšně. Když startovala reality show Odhalení, přiznám se, že mi to přišlo jako dobrý vtip na VyVolené, ale říkal jsem si, že Odhalení nebudou mít výraznější úspěch. Očekával jsem takové vtipné plácnutí do vody bez většího šplouchnutí kolem. Velmi jsem se spletl, protože nejen samotná reality show, ale osudy goril obecně si získaly neobyčejný zájem široké veřejnosti.

Chytrý marketing, dobré načasování, vděčné téma zvířat, která jsou nám lidem navíc poměrně podobná, vděčné téma roztomilých zvířecích mláďat. To jsou bezesporu důvody zájmu a popularity, ale je to všechno?

Ne, není. Podle mého názoru jsou lidé už poměrně unavení z "rybníčku českého showbussinesu", z českých celebrit, z českých politiků. Spoustu lidí už nezajímá, kolik večírků vymetla Agáta Hanychová, s kým zrovna chodí Sámer Issa, jestli opravdu pije Dáda Patrasová a kdo ji zrovna špehuje, kdo koho podrazil, kdo kolik bere, atd. České rádobycelebrity už trošku unavují, a tak zájem veřejnosti směřuje třeba k těm gorilám.  

Autor: Milan Krátký | pondělí 6.8.2007 10:24 | karma článku: 14,33 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Milan Krátký

Veřejnoprávní šmejd

7.2.2008 v 13:21 | Karma: 36,65

Milan Krátký

Nanebevzetí Václava Havla

5.2.2008 v 12:20 | Karma: 17,54

Milan Krátký

Rudnutí Jana Švejnara

29.1.2008 v 11:37 | Karma: 29,00