AntiKlaus

S blížící se prezidentskou volbou se zvyšuje počet článků a dohadů o tom, kdo se postaví Václavu Klausovi. Opozice spolu se zelenými a možná lidovci brojí, nicméně přiznejme si jednu věc. I pokud se jim podaří najít společného kandidáta, prezidentem zůstane Václav Klaus.

Václav Klaus má před nadcházející volbou několik výhod.

1.) ODS má podstatně více zákonodárců než při volbě před pěti lety.

2.) Klaus má za sebou pět let prezidentství, během kterých získal obrovskou popularitu u obyvatel a jako prezident vyhovuje i některým zákonodárcům z jiných stran (KDU-ČSL)

3.) ODS se i přesto, že je rozklížená kvůli reformě veřejných financí, těžko postaví proti "otci zakladateli" a nedá zároveň s tím možnost triumfu Jiřímu Paroubkovi.

4.) I v takřka nemožné variantě přímé volby je Klaus jistým vítězem.

 

Klaus má ovšem nejpodstatnější výhodu v tom, že je jako veřejně známá osobnost naprosto nad možnými protikandidáty. Jeho názory jsou veřejně známé. Je jasně rozeznatelný. Značka Klaus prostě funguje. Navíc počet lidí, pro které je nepřijatelný, se zmenšuje.

Naopak protiKlausovská opozice má mnoho problémů. Přeci jen dohodnout se na jednom společném a bezmezně přijatelném kandidátovi bude pro čtyři strany poměrně obtížné. Zvláště když se jedná o strany tak odlišné.

A právě tohoto okamžiku se velmi obávám. Obávám se, že aby byla vybrána osobnost, která bude přijatelná pro všechny tyto strany, bude se jednat o osobnost nemastnou neslanou, možná o jakousi loutku, jejíž jediným úkolem a cílem bude sesadit Klause. Což je pro prezidenta opravdu málo.

Tato osoba bude muset minimálně nevadit komunistům. Pokud jim rovnou nebude muset jít v něčem na ruku. Doba, kdy byli komunisté, tato jizva na tváři české demokracie, ignorováni demokratickými stranami je bohužel již za námi. Zároveň tuto osobu bude muset odsouhlasit ČSSD a tedy i Jiří Paroubek. Ten si dozajista nebude chtít na Hrad umístit někoho s jasnými názory, které by mohly být v rozporu s jeho názory. To už by si tam rovnou mohl nechat Klause. A zároveň jeho kandidát nebude moct být příliš silným, protože pak by se mohl chtít ucházet o úřad i další volbě a to už si Paroubek představuje svoji vlastní kandidaturu. A pro tu bude potřeba uvolněné místo. Abych se do Paroubka stále jen nenavážel musím mu přiznat podle mě velkou zásluhu a to, že se dokázal postarat o to, aby se již ani s teoretickou možností nemohl ucházet bulvárně-fekální spisovatel a expremiér Miloš Zeman.

Klaus má ale také jednu nevýhodu. Opozice a zelení vypadají, že jsou proti němu zcela jednotní, nicméně kdo z nás by si před volbami dokázal představit, že dva poslanci ČSSD podpoří vládu ODS?

Osobně bych si velmi přál, aby Klaus již prezidentem nebyl. Má-li ale být daní za to situace, kdy by se na Hrad dostala nějaká loutka bez názoru, raději ať tam zůstane člověk s názory, se kterými třeba nesouhlasím. Ale kdo ví, třeba se podaří najít respektovanou a nezpochybnitelnou osobnost, která se Klausovi postaví. Vybírají-li ji ale například pánové Paroubek a Filip, jsem skeptický.

 

Autor: Milan Krátký | pondělí 30.7.2007 14:20 | karma článku: 14,10 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Milan Krátký

Veřejnoprávní šmejd

7.2.2008 v 13:21 | Karma: 36,65

Milan Krátký

Nanebevzetí Václava Havla

5.2.2008 v 12:20 | Karma: 17,54

Milan Krátký

Rudnutí Jana Švejnara

29.1.2008 v 11:37 | Karma: 29,00