Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidstvo, máš jen málo času!!

Ve shonu všedních dní a obyčejných starostí nám uniká, že lidstvo se uzavírá do ulity, spotřebovává zdroje bez toho, aniž by hledělo na možnost budoucí expanze mimo naši rodnou planetu. Bez těchto úvah si totiž můžeme rovnou klást otázku: "Za jak dlouho vyhyneme?" 

Po přečtení knížky "Cestování časem v Einsteinově vesmíru" od J.Richarda Gotta III. jsem začal přemýšlet o myšlenkách autora o tom, že cestování časem či vesmírem je vyhrazeno pouze supercivilizacím a lidstvo bez další expanze do vesmíru nutně vyhyne. Gott III. uvádí příklad stavitelů egyptských pyramid, které prošlo v určitém období vrcholem a poté se již stavěly pouze menší pyramidy aby následně tato aktivita ustala úplně.

Stejně tak závody v dobytí vesmíru nebyly až tak motivovány touhou lidstva po poznání, ale byly spíše vedlejším produktem studené války. Pro soupeřící národy (nebo spíše systémy) byla tato soutěž o prestiži, obětech a ideologii. Obří raketa Saturn V dokázala dopravit astronauty s nákladem až na Měsíc a zpět. Nastal vrchol dobývání vesmíru. V 80. letech byly tyto cesty zcela zrušeny a z důvodu omezení obřích nákladů se v USA přešlo k raketoplánům. Tyto dopravní prostředky nyní dosluhují a není ještě zcela jasné, co a kdy je nahradí. Zůstávají pouze ruské rakety s omezenou kapacitou. Mezinárodní vesmírná stanice na orbitální dráze se možná za několik let stane nefunkčním šrotem, protože organizaci NASA opět osekali rozpočet.

Jsme opravdu za vrcholem a již se dále do vesmíru nikdy nepodíváme (srovnání se staviteli pyramid je více než výstižné)? S ekonomickou krizí, přeceněním zdrojů a nedostatkem peněz ve veřejných rozpočtech vypadá vše ještě víc pesimisticky. Plýtváme zdroji na války, neefektivní státní správu, monstrózní sportovní akce..

Jako záblesk naděje se jeví plány na stavbu hotelu na orbitální dráze kolem Země. Soukromé finanční prostředky jsou investovány tam, kde veřejné rozpočty dávno ztratili "tah na branku". Musí se však dělat víc. Chápu, že žijeme v prazvláštní době, kdy jezdíme moderními auty s elektronickým zařízením, které dokáže samo zaparkovat po cestách z dob Marie Terezie a po kolejích se prohání vlaky z 50. let, kdy na stahování okénka potřebujete zatočit klikou v kupé, kde voní dřevo a dehet. Abstrahovat se od reálné skutečnosti a představit si vzdálenější budoucnost je více než obtížné.

Přesto se o to musíme pokusit. Evropská civilizace před staletími nezanikla jen z důvodu, že měla kam expandovat (Amerika, Austrálie). Pokud by se nám podařilo založit kolonii na Marsu s 16 obyvateli, která by se stala soběstačnou, mohla by mít za 200 let přes milión občanů. Mohlo by se začít s přetvářením povrchu planety tak, aby se stala obyvatelnou. Setkání s případnými původními organismy by mohlo nakoupnout naši vědu daleko vpřed.. Tato výzva by se mohla stát skutečným motorem pro celé lidstvo. Na jediné planetě jsme příliš zranitelní. I když se třeba pád velkého meteoritu zdá nepravděpodobný, tak před 11.9.2001 se mi také zdálo velmi nepravděpodobné, že by si někdo troufnul zaútočit na NewYork letadly... Není to předčasné, před 30 lety jsme se procházeli po povrchu Měsíce a zanedlouho budou všichni přímí účastníci mrtví. Hlas vědců zní příliš slabě, asi potřebujeme reálnou hrozbu, abychom přestali sobecky hledět na to, kolik peněz máme na účtě, kolikrát jsme byli za rok na dovolenou, jestli budeme příští rok povýšení...

Obří investice do kosmického výzkumu jsou oddůvodnitelné. A mělo by se přitlačit na pilu. Čím víc lidí se podívá do vesmíru, tím lépe. Až se tyto cesty stanou masovou záležitostí, třeba si opravdu jako lidstvo uvědomíme, jak je ta naše drobné zrnko prachu v obrovské prázdnotě vesmíru zranitelné..

Autor: Aleš Kratina | pondělí 2.3.2009 10:13 | karma článku: 8,88 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

Mediální masáž je poslední dobou téměř dokonalá. Svět je černobílý a ohrožuje nás "kde co". Především islám, uprchlíci, ISIS... Myslím, že pravda je daleko prostší - existuje dobro a zlo a to zlo je potřeba identifikovat a ničit.

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

Po návratu z dovolené, bez připojení k internetu, jsem zjistil, že ve Studénce došlo opět k fatální nehodě na železnici. Viník je sice jasný, příčin tragické události je ale samozřejmě daleko více.

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

Útok v Uherském Brodě je strašným vyústěním. Pravděpodobně jde o dlouhodobou frustraci člověka, který asi nebyl psychicky úplně v pořádku. Je ale za selháním systému skutečně systém samotný?

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Společnost

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

Válka na Ukrajině nám zevšedněla. Od monstrózní olympiády v Soči se zkrátka cosi zvrtlo a šance na blízký mír se limitně blíží nule.

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Aleš Kratina

Může se francouzský scénář opakovat v Česku?

Pokud se jakýkoliv terorista rozhodne útočit v obydlených oblastech, má bohužel vždycky obrovský náskok před policií, který se zkracuje velmi pomalu.

9.1.2015 v 21:41 | Karma: 13,48 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 108
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1702x
Názory se liší, ale někteří lidé tvrdí, že pocházíme z opice. Pokud to jde, rád na toto téma diskutuji.

Seznam rubrik