Blogová pravda vs novináři

Idnes je žumpa. Hospodářky jsou zmanipulované. Televize je ovládána zájmovými skupinami. Imperialisté ovládají zbytek světového tisku a tak Financial Times, The Economist a cokoliv dalšího, co byť jen zavání oficiální žurnalistikou je špatně. Tak alespoň to vypadá dle reakcí mnohých čtenářů a „náhodných“ diskutérů pod články.

konec starých časů...dnjournal.com

Jediná všeobecně uznávaná PRAVDA je na blogu. A čím víc karmy, tím víc pravda. (Podle vzoru, čím víc pruhů, tím víc Adidas). Oficiální novinařina je na okraji. Nikdo ji už nebere vážně. Vše je zmanipulované a všichni novináři píšou v žoldu (doplňte koho zrovna vy nenávidíte). Kdepak jediná PRAVDA je na blogu!
Případně na různých dalších anonymních webových stránkách. Jak jinak, anonymita je přece zárukou, kvality. Tam se přece dozvíte JEDINOU SPRÁVNOU PRAVDU. To je konec novinařiny. Z novinářů se staly placení blogeři, kteří budou v rytmu právě „nosného“ tématu – nadávat na (doplňte cokoliv) a obviňovat ze spiknutí (doplňte kohokoliv). Seriózní novinařina už dnes nikoho nezajímá!
Ano, mnohem „kvalitněji“ (a víc pravda), bude přeci psát člověk, který žurnalistiku neviděl ani z rychlíku, natož studoval. To je vůbec přežitek. proč tedy jeho články nerecyklovat a nepřebírat. Stejně tak jakékoliv organizace typu Syndikát novinářů a další směšné skupiny, které by od svých členů chtěli dodržování etických kodexů a podobných nesmyslů.
Fuj, to je přeci přežitek! Kdepak žádná pravidla, žádné standardy, žádná kvalitní žurnalistika, to už se nenosí. Jediná pravda je na blogu. A tak spousta redaktorů v boji o čtenost s blogy začíná používat skandalizující titulky a blogové triky ve svých článcích. Žádné zásady, které se o novinářské etice učili, nebo se snad k nim v Syndikátu novinářů přihlásili, již neplatí. Stačí sledovat vývoj českých médií, jak se často blogové titulky, spekulace a nenávist k něčemu přelévá do skandalizujících titulků oficiální části. Dovedete si například představit, že by si The Times dovolily titulky a typy článků, které předvádí poslední dobou Idnes.cz?
Lze se pak divit, že lidé přestávají brát oficiální média vážně? Lze se divit, že mnohé redakce se stále zmenšují a mění se spíše v „recyklátory“ informací ,které si už dávno ani neověřují. Stačila karma 43 a 1000 naštvaných lidí v diskusi, tak to musíme přetisknout taky....
Opravdu takhle má vypadat kvalitní novinařina? Skutečně si čtenáři myslí, že čím víc karma, tím víc pravda? A čím víc VIP, tím víc kvalitnější? Uvědomuje si vůbec někdo, že blogy jsou mnohem jednodušeji zneužitelné, než oficiální noviny, které narozdíl od nich podléhají pravidlům?

Můj blog není kvalitní, ani objektivní. Nejsem novinář, nikdy jsem novinařinu nestudoval a neaspiruji na to psát jedinou uhlazenou PRAVDU. Stejně jako nikdo ze zdejších blogerů nemá patent na PRAVDU. Ať už se u toho tváří sebe inteligentněji a má karmu až do nebe a může být klidně i VIP. To nic neznamená, je to jen o velké čtenosti, když budete psát tak, aby to vytvářel opakovaně obří návštěvnost, stanete se VIP. Je to čistě subjektivní rozhodnutí správce blogu - píše zajímavě = vysoká čtenost + vysoká karma a správci blogu se to líbí. Blogy, jsou pouze o jediném, o ČTENOSTI. Čím lidí si to přečte a okarmuje, tím víc je to "kvalitnější".

Myslete na to, až na zdejších blozích budete hledat PRAVDU.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Krám | pátek 1.4.2011 10:00 | karma článku: 10,57 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11