kOmický blog CCCCXI.

Hledání vyváženého poměru mezi ekologií, účinností a cenou je problém výrobců ekodrogerie. Ale i naší domácnosti.

Po půlmaratonském výkonu jsem potřebovala trochu odpočívat, což se v zavedené praxi hektického týdne projevovalo především zpomalenou chůzí. Pro zpestření manžel odjel a svojí přítomností nás opět oblažil až po třech dnech. Na výchovu a přepravu dětí jsem zůstala sama (s oteklými končetinami uvězněnými v elegantních kotníkových botkách).

Velký úklid, po kterém zanedbaná domácnost volala, jsem zbaběle odkládala na víkend. (Ostatně její sdělení o povážlivém stavu - demonstrované mimo jiné chuchvalci prachu a psích chlupů - má u nás jediného příjemce).

Při výběru domácí chemie jsem nenápadně "zezelenala", ačkoli používat různé drastické přípravky se mi příčilo vždycky. Úklid ekologickými prostředky vyráběnými v sousední obci má několik výhod, protože překvapivě fungují a ještě krásně voní při velmi normální ceně. Naopak za nevýhodu považuji jejich hromadění v koupelně vedle pračky, neb výroba koupelnové skříňky na míru stále nepokročila.

Četnost praní pro pětičlennou rodinu mne dohnala ke koupi pětadvacetilitrového kanystru pracího gelu, na jehož levandulové vůni trochu ujíždím. Stejně jako na citrusovém odstraňovači vodního kamene, který vyčistí vodovodní baterie i nenáviděné plastové vodoinstalační prvky, co se tváří jako pochromované a při běžné péči se nevzhledně odírají.

Při úklidovém víkendu mne dostihla pozvánka na zážitkové odpoledne v Tierra Verde nabízející prohlídku výroby a přednášku o aromaterapii. Jejich přístup je mi velmi blízký. Přeposlala jsem mail dalším pěti kamarádkám, nicméně nenadálým krupobitím úterního odpoledne jsem se k průmyslové zóně probíjela sama, vybavena pouze jednou žádostí o nákup.

Atmosféra v showroomu i výrobě na mě zapůsobila - usměvaví zaměstnanci, vstřícnost, obsah nástěnky, vybavení jídelny i složení drobného občerstvení pro účastníky ... Bohužel jediná nabízená kariérní pozice je aktuálně míchač(ka). Ačkoli možnost jezdit do práce na kole by za změnu kvalifikace možná stála.

Přednáška přinesla spoustu cenných informací a odhalila žalostný nedostatek kvalitních éterických olejů v naší domácnosti. (Měla jsem jich předem zakupit více). Ale beru to pozitivně, mám důvod se znovu osobně dostavit a eliminovat při dalších nákupech dosud využívanou lehce neekologickou dopravu.

Díky lektorce konečně vím, jak prakticky užít neglazovanou keramickou medaili z půlmaratonu, která se stane originálním odpařovačem pro moje domácí aromaterapeutické pokusy. Nebude-li se domácnost čistotou skvít, může jí alespoň iluzorně vonět.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Kozubíková | čtvrtek 27.4.2023 5:05 | karma článku: 11,64 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 12,70

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCII.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,55

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCI.

9.5.2024 v 0:00 | Karma: 12,97

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXIX.

7.5.2024 v 20:00 | Karma: 13,60

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXC.

6.5.2024 v 6:00 | Karma: 12,45