Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sourozenecká dovolená

Probíhající letní dovolené, mě přiměli zabrousit v myšlenkách o pár desítek let zpět, a nyní už s úsměvem si připomenout první samostatnou dovolenou mých rodičů. Veškerý volný čas a finance věnovali nám, abychom s bratrem vyrůstali v klidu a pohodě. Samozřejmě jsme byli odměňováni dle zásluh. Za vysvědčení, ochotu, pracovitost a prostě z rodičovské lásky. A tak přišel čas, aby se sami odměnili, že nás ještě nevydědili, a zaplatili si dovolenou na celých 14 dní v Africe.

Já co by mladší z dueta, jsem měla na starosti úklid domácnosti a starost o králíky. Bratr měl na starosti zbylou zvěře, což byli slepice a dvě prasata a to nejhlavnější bylo pro něj vaření. Dostali jsme od našich 1.000 kč, abychom si nakupovali suroviny dle potřeby a neumřeli hlady.

Den D se přiblížil, nejvíce nám byla kladena na srdce umírněnost, udržování pořádku a hlavně žádný večírek. To mě osobně vůbec nenapadlo, protože já jako mazánek, jsem slzela už týden před odjezdem ze stezku, a náladu na nějakou párty s místními spolužáky jsem rozhodně neměla.

Přišlo rozloučení, zamávání a samota s bratrem na 14 dní. Byla jsem ve věku, kdy mi rozkazy a povely jen tak létaly kolem hlavy a už vůbec mě nenapadlo, že pojedu podle bratrova scénáře. Vstávala jsem jak se mi chtělo, podle toho vypadaly pohledy králíků, když jsem je přišla navštívit s krmením. Někdy jsem je viděla i okusovat pletivo ve dveřích, no chvalozpěv za to rozhodně nezasloužím.

Bratr co by kuchta na první den zvolil obědový pokrm guláš. Vůně to byla božská a i tak chutnal. Do druhého dne poněkud zhoustl a tak přišlo naředění a k obědu zase guláš. Třetí den opět guláš i čtvrtý a pátý a šestý a .......... "Prosím tě to budeme jíst jen guláš?" "Jestli se ti to nelíbí tak si uvař sama!" Mé ještě dětské oči přiměli bratra změnit rozhodnutí a pro změnu přidal do guláše hrášek, prý to bude pecka. Další den přidal kukuřici. Už jsem odmítala tu hnědou věc jen potkávat v ledničce a dožadovala jsem se vydání hotovosti, že půjdu nakoupit alespoň základní suroviny. Po odjezdu rodičů jsem totiž stihla všechny sýry, salámy a jogurty zkonzumovat během prvního týdne a prostě bylo potřeba doplnit stav ve skladu. Samozřejmě jsem nedostala ani korunu, protože jídla přece máme dost. Neustálé ředění hnědé omáčky s postupným přidáváním všeho so doma našel, už po 10 dnech ve mě vyvolávalo dávící reflex. Jen projít okolo znamenalo trauma ne celý den. Jak já si přála, aby už naši přijeli.

Po celou dovolenou se pokrmová situace nezměnila. Den příjezdu se přiblížil a já už 3 hodiny před příjezdem stála u hlavní silnice a modlila se, aby co nejdřív přijela má milovaná maminka a něco dobrého mi uvařila.

Po přivítání a obdarování maličkostmi proběhla inventura zásob. V životě jsem neviděla tak velké oči, které mami dokázala vyboulit. Vysvětlila jsem jasně situaci ohledně jídla, a když bratr přinesl zbytek peněz, hotovost činila 975 kč, nestačila se divit proč jsme si nic nekoupili a proč doma není nic krom čehosi v kastrolu. 

"Maminko prosím tě už se neptej, udělej něco dobrého, jinak se stěhuji k sousedům."

"A můžeš mi říct z čeho?" 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Kožnarová | pátek 22.8.2014 13:21 | karma článku: 8,72 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Ivana Kožnarová

Kurýrka

Nikdy jsem si nemyslela, že budu tohle zaměstnání kdy vykonávat. Jen představa ježdění celý den v autě, za každého počasí, ve městě které vůbec neznám, ve mě vyvolávalo pocit, že skončím ještě před zkušební dobou......

10.9.2016 v 19:06 | Karma: 15,79 | Přečteno: 695x | Diskuse| Plzeň

Ivana Kožnarová

Motorest Lesní Zátiší

Stále hledám místa, kde se člověk může chutně najíst. Navštívila jsem, po doporučení, motorest Lesní Zátíší, který byl v prvních dílech pořadu Ano šéfe! Změna majitelky je vidět při prvním příchodu do provozovny. Domácké prostředí

5.11.2015 v 17:45 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kožnarová

Nouze naučila Dalibora housti

To je přesně můj případ. Ne, že bych byla úplné kuchařské střevo, ale práce kolem plotny mě nijak neláká a příliš ani nebaví. Při výrobě pokrmů se spoustu věcí zašpiní, v mém případě někdy i rozbije a následný úklid kuchyňského prostředí je pro mě za trest. Sporák připomíná bitevní pole po útoku "Al-Káidy" a odstranění všech nedostatků mi zabere zbytek dne. Jen že jíst pořád dokola to co nabízí gastronomie v Čechách prostě jednou sebere člověku chuť si něco koupit a raději se bude lopotit u plotny.

24.3.2015 v 17:18 | Karma: 9,19 | Přečteno: 407x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kožnarová

Pozvání na večeři

Stane se to snad každému, že přijme pozvání a těší se na skvěle strávený večer, ve výborné společnosti s něčím moc chutným. Přijala jsem i já pozvání tak trochu na "blind", a říkala si, když nic tak se alespoň najím. Kamarádka mi dohodila číslo na jednoho moc hodného a pracovitého chlapce, nijak zvlášť mě nezarazilo, že dotyčný se věnuje zemědělství, já jako ostřílená "krmička slepic a králíků", přece vím o čem je řeč.

31.10.2014 v 10:31 | Karma: 12,86 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kožnarová

Nová práce

Děje se to každému, na stálé pracovní pozici častá nespokojenost donutí jednoho najít si něco jiného. Být zase natěšený na nové spolupracovníky, klienty a nové okamžiky, kterými se bavíme ve chvílích volna. To kouzlo prvního pracovního dne je nezapomenutelné.

14.10.2014 v 23:11 | Karma: 5,13 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:41

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:40

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 793x
Přebarvená blondýna

Seznam rubrik