Americký sen (48)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Čechách, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Krásy Jeseníků a fotografické zážitky z Newportu. Boston, 5. červen 1985.

Ahoj Ingrid, prohlížím si knížku Jeseníky a jak jsem četla Tvoje věnování, líbí se mi moc. Teď si na to napsaný přisedl Macek a tlapkama vlastníma to písmo vypřídáním osušuje a dýchá na to napsaný, aby to rychleji schlo. Pak píšeš, jak ses schovala do seníku před Bohoušovou sestřenicí, co psala ty řeči v té knížce. Jmenuje-li se Stáňa Špronclová a psala-li předmluvu čili úvod, schovala bych se před ní klidně i do uhlí, v naléhavém případě do močůvky; dýchala bych přes slámku. Četla jsem, abych získala informace, ale nemůžu přes věci (jako v dětském dějepise – nepíše je, asi tak pro třetí ročníky ZDŠ?). Třeba „hemží se na cvičných lankách“ se mi ale libí, jenom smích odvádí pozornost trochu. Horší snad je „zachytit život lidí v Jeseníkách v celé jeho šíři a bohatosti je nad možnosti této skromné knížky“ (neskromná Stáňo!). Nejvíc mi vadí, že vnucuje své náhledy a názory, čímž se text od věku asi 8. let čtenářova věku stává absolutně pitomý a nečtivý, rozum vlastní překáží (vlastně rozum Stánin a nebo vlastně její nerozum dát do toho kromě informací taky něco ze sebe – jenže tady se nedá schovat do seníku). No prostě, udělám si výpisky informací, abych je získala a vstřebala jako ve 3.B ZDŠ jsem dělávala. A vzhůru na „skromné fotografie skromného Rudolfa Šmahela (obraz Tvůj bude vévodit, i když vichr, deště, mráz mě skolí, avšak nežli jako se zimou se rozejde, Tvoje krása zas se obnoví). Píšu o tom proto, poněvadž poprvé jsem se vrhla na obrázky a teď vše mám pohromadě – tvoje věnování + Stáňu + obrázky.

Nějak nepíšeš a já doufám, že jsi nesešla na duchu, nebo duši? Tak jsem si vzala tu knížku a dívala se na věci, na které se možná zrovna díváš a zrovna cítím vůni zahrady a vašeho domu. Luisa a Honzík po ránu v 7:00 vyjdou ven a „tady to voní jako u Ingrid!“ nebo někdo spaluje trávu a „tady to voní jako v Rapotíně!“ Jsem spokojená, že to tak s nima je, i když možná to bude těžší.

Minulý měsíc jsme z lásky k dětem zrušili cable TV.

Václav je na summer school na Rhode Islandu na deset dní. V neděli jsme ho tam vezli, spali jsme tam na dvou sražených postelích (všech pět) a příští den odpoledne jsem se s děckama vracela domů. Mezi ránem a odjezdem jsem chodila fotit přednášející + lidi s děckama kolem moře. Podívej se na mapu, jaké je to u Newportu členité. Mně se to moc nelíbilo, možná z únavy. Destiny má spálená záda, dnes ještě leží s horečkou + Honzíkova neustálá žízeň a nervozita – Luisa a Destiny jsou malé skautky, Honzík posera). Fotila jsem děcka na útesech a prý „paní, já vám tu malou zatím ohlídám“. „Tak jo,“ povídám a až pak mi to bylo divné. „Já jsem tu čtyři roky, toto je moje žena, ona je Američanka a jsme tu druhý den na svatební cestě a bydlíme ve Vermontu; já jsem závodně lyžoval a tak jsem tam zůstal, je tam pěkně. - A odkud vy jste? - Z Bostonu. -Jo, fajn, jste spokojená? -Jsem, a vy? -Aby ne, ona je senzační, myslím, že budeme pár let ve Vermontu a pak se uvidí. -Tak jo, mějte se hezky a hodně štěstí, já už zase musím jet fotit. -Jo, vy taky a nashledanou!“

Budeme se stěhovat k 1. červenci, líbí se nám byt tady blízko, ale bude volný až od 1. srpna. Tak možná pojedeme do Kanady nebo budeme stanovat. Chtěla bych ten byt. Je inteligentní a má duši a zahradu a prosklenou verandu = ateliér pro mě. Fotím, ale děcka mě stahují zpátky. Nezazlívám jim to a přestala jsem se proto na ně místy už vztekat; připadám si jako mezek naložený typicky ze dvou stran nákladem, aby ho to nepřevrátilo a vaky se nevylily. Taky se mi zdá, že nahoře je ještě jeden malý sobecký vak – nebo je to mezkova hlava.

Ingrid, ryby se honí, bude plno mladých. Nejvíce chci být klidná, trpělivá, chápavá a vědoucí a chodím s děckama do knihovny čumět na knížky a když udělám portrét, chtěla bych, aby už žádný jiný portrét toho člověka nebyl lepší, možná to chce dalších deset let, až „vyzraju“, prohlížením knížek a zkoušením. Jenom děkuju Bohu, že jsem po chemickém kurzu v 9. A třídě, kde jsme 2x fotili + dělali fotky ve třídě, stála na fotografovi za každou cenu – asi dost velkou (UMPRUM – neprošla) + čtyři roky zmršené učebním poměrem + praxí v kopřivnickém studiu.

Ahoj a napiš, máš to za pár, tak se už rozvesel.

Milující Viki (senilní = četla jsem po sobě).

P.S. Včera jsme podepsali smlouvu a od 1.7.1985 se stěhujeme. Není to daleko, ale rozdíl bude veliký, je tam místo na ateliér. Posílám Ti fotku Tvého bratra; sám nepíše, ale vrhá se na každý dopis jako kočka na myš a chce vždy číst první, culí se u čtení jako přiblbnutý a vyfotila jsem ho jednou a on povídá, vypadám tu přiblbnutý. Normálně, povídám.

Autor: Bohdan Koverdynský | úterý 17.1.2017 6:18 | karma článku: 16,83 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Bohdan Koverdynský

Americký sen (118)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Kruh se uzavírá. Praha, 21. srpna 2017.

17.10.2017 v 22:07 | Karma: 12,67 | Přečteno: 433x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (117)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Rekapitulace. Javorová Vyhlídka, jaro 2017.

27.8.2017 v 8:03 | Karma: 15,99 | Přečteno: 492x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (116)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Nepřátel se nelekejte a Rosie the Riveter. Javorová Vyhlídka, jaro 2015.

23.8.2017 v 11:08 | Karma: 15,77 | Přečteno: 338x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (115)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Chemická závislost. Javorová Vyhlídka, červenec 2014.

22.8.2017 v 17:44 | Karma: 11,22 | Přečteno: 290x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (114)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Jak se zbavit odpudivé pijavice. Javorová Vyhlídka, 25. května 2014.

20.8.2017 v 6:58 | Karma: 11,70 | Přečteno: 349x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 332x
Bezpečnostní analytik a občasný publicista.

Seznam rubrik