Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fuj, to jsem se lekla!

Nejsem příliš lekavý tvor, což patrně pramení z toho, že mne jen sotvakdy může někdo přivést k úleku tím, že mne vyruší v momentě, kdy jsem zrovna hluboce zamyšlena. Hlubokého zamyšlení se totiž dopouštím jen zcela výjimečně.  A také netrpím na opary. Ale když už, tak jde zpravidla ruku v ruce jedno s druhým a většinou stojí za to jak samotné leknutí, tak i jeho následek.

To, co mi teď vyrašilo na obličeji, jsem dosud absolvovala asi jen dvakrát. Tedy pokud nepočítám pásový opar, který jsem chytla přesně před rokem z neštovic svých dětí, a kvůli němuž mi dle slov mého syna vyplesnivěla půlka obličeje.

Nyní mám místo brady jeden velký opar a může za to slečna v mercedesu.  Jela jsem za ní po městě. Už když čekala před tramvajovým přejezdem přesně do chvíle, než se objevila na semaforu červená, a poté přes něj projela těsně před blížící se tramvají, bylo zřejmé, že její řidičské schopnosti asi nebudou úplně stoprocentní. Počkala jsem, až přejede tramvaj, ale i tak jsem slečnu za chvíli svou naprosto předpisovou rychlostí dojela. Zařadila jsem se do levého pruhu pro odbočení a právě v okamžiku, kdy jsem zahájila odbočovací manévr, zrychlila náhle slečna v pravém pruhu z dvacítky minimálně na šedesátku a rozhodla se, že odbočí též vlevo. Její vůz se na mé autíčko řítil a já jen tak tak stihla strhnout volant a zastavit na chodníku. Naštěstí po něm zrovna nikdo nešel. Lekla jsem se tak, že se mi zatmělo před očima a na bradě mi začalo podezřele cukat. Bylo mi jasné, že z tohoto bez následků nevyváznu.

Když jsem po chvíli míjela onu slečnu, která svůj vůz elegantně „zaparkovala“ čumákem do hydrantu, už mi opar zdobil celou bradu a já si vzpomněla na ty dva předchozí.

K tomu minulému došlo, když bylo malé sedm měsíců. Odskočila jsem si na záchod, a jakožto naprosto nezodpovědná matka jsem své velmi aktivní dítko ponechala téměř celou minutu bez dozoru. Když jsem přišla zpět do kuchyně, stála Julinka na kuchyňské lince a v ruce držela ten největší nůž, jaký doma máme. Byl schován v útrobách linky před jejím starším všetečným bráškou. Lekla jsem se tak, že by se ve mně snad krve nedořezal. Chvíli jsem stála jak solný sloup, až po několika vteřinách jsem k Julii pomalu došla a nůž z její ruky sebrala. Když se mi spustily slzy úlevy a já je chtěla setřít a vysmrkat se, zjistila jsem, že mi pod nosem vyskočil obrovský opar.

Ale vlastně úplně nejkurióznější byl ten první, který tuto sérii před lety odstartoval. Bylo mi asi třináct let a byla jsem tehdy s maminkou v Bulharsku. Nevím, zda už se tehdy vyráběly opalovací krémy s ochranným faktorem, ale náš nubian jím rozhodně neoplýval. Není proto divu, že jsem již druhý den byla pěkně připálená. Vydaly jsme se s maminkou autobusem do města vzdáleného asi pět kilometrů cesty po pláži. Protože se mi v autobuse udělalo špatně, rozhodly jsme se, že cestu zpět do kempu absolvujeme pěšky. Že to nebyla správná volba, nám došlo zhruba po dvou kilometrech, kdy už jsem byla rudá jak rak a svaly po celém těle mi začaly postupně tuhnout. Asi po dalším kilometru mi svaly vypověděly poslušnost zcela a já se sesunula k zemi. Poslední, co si pamatuji, je několik mužů, sklánějících se nade mnou a snažících se mne zvednout. Pak jsem ztratila vědomí. Když jsem jej znovu nabyla, nechtěla jsem otevřít oči, ale přemohla jsem se. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že ležím na posteli v chatičce, vedle sebe mám kyblík a proti mně sedí ustrašená maminka. Řekla mi, že jí mne pomohli donést ti muži z pláže, že u mne byl lékař, že jsem prospala asi 24 hodin. Omdlela jsem z přehřátí, úžehu a úpalu a z toho prý mám také opar, na který mi lékař předepsal tabletky a mast. Při pohledu do zrcadla jsem se zděsila, měla jsem totiž opar přes celý svůj už tak dost velký nos.

Jsem si však jistá, že mamince bylo stejně tak jako mně zřejmé, že příčinou mého hrozivě vyhlížejícího oparu a patrně ani samotného omdlení, nebylo slunce, ale prosté leknutí!

Mé tělo mi totiž tehdy vypovědělo službu přesně v momentě, když jsme míjely nudistickou pláž. Ti muži, kteří mne chtěli zvednout, ke mně tudíž přiběhli jen v rouše Adamově. A když se nade mnou skláněli, a já zahlédla hned ve trojím provedení to, co za celých třináct let dosud ne, bylo mé leknutí takové, že ztrátu vědomí ani následný opar nelze prostě přičítat ničemu jinému.

A já jsem tehdy zjistila, že mi takový opar nesmírně sluší! Jak jinak by bylo možné, že se za mnou všichni, ale skutečně všichni otáčeli?

Autor: Koutková Helena | pondělí 16.12.2013 21:16 | karma článku: 18,57 | přečteno: 1177x
  • Další články autora

Koutková Helena

První láska

Se na to můžu vykašlat, stejně to nikdo neocení, pomyslela si Bětka a s pohledem do slunce, které už začínalo nabírat na síle, zastavila sekačku. Už je zase na všechno sama.

18.7.2022 v 8:10 | Karma: 24,35 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Možná jim shořela láska

Stála tam s očima upřenýma k ohni, působila naprosto vyrovnaně. Jakoby se jí to všechno vzrušení kolem absolutně nedotýkalo, jako by ji pohled do plamene uklidňoval. Z její tváře nebylo krom klidu možné vyčíst vůbec nic.

3.6.2019 v 7:59 | Karma: 23,64 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Když já jsem toho ještě tolik slíbil

Hledím na zamračené nebe a nervózně přecházím tam a zpět. Stále se mi vrací neodbytná myšlenka, že bych si s tebou měla promluvit, ale ty tu nejsi. Mám nutkání zvednout telefon a alespoň ti zavolat, ale vím, že mi to nezvedneš.

23.10.2018 v 22:04 | Karma: 30,11 | Přečteno: 912x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Hele, svez mě na tom vozíku

Stává se vám někdy, že máte den, který stojí za starou belu, vy se mračíte, až jste protivní sami sobě, a najednou se stane něco vcelku obyčejného, ale vlastně je to natolik neobyčejné, že se pak nemůžete přestat usmívat?

13.5.2017 v 8:15 | Karma: 33,83 | Přečteno: 1739x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

A jak myslíš, že bude tahle nádhera vypadat, až jí bude pětatřicet?

Procházím úzkou uličkou obchodu a snažím se vzpomenout si, pro co že jsem to vlastně přišla, když tu najednou upoutá moji pozornost rytmický klapot podpatků. Zní to, jako by někdo stepoval.

28.8.2016 v 8:00 | Karma: 44,22 | Přečteno: 13502x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

I v dubnu padaly rekordy. V Klementinu byl osmý nejteplejší za 250 let

2. května 2024  16:15

Letošní duben s průměrnou teplotou 13,4 stupně Celsia byl v pražském Klementinu osmý nejteplejší ze...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1782x
Jsem extrovertní introvert, který cítí potřebu ventilovat své myšlenky. 

Seznam rubrik