Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelenina z Marsu

Vzpomínám si na jednu dovolenou v jižní Evropě, stravování typu all inclusive. Můžete si brát a jíst, co hrdlo ráčí. Několik stolů s jižním ovocem, čerstvou zeleninou a zeleninovými a ovocnými saláty. Na co byla při každém obědě a večeři největší fronta? Na dozlatova vypečené hranolky ...

Vzpomněla jsem si právě teď na těch pár dní u moře, kde každý měl možnost svobodně volit mezi, jak se říká, flákem masa, hranolky s kečupem nebo jakousi majonézou a zeleninou a ovocem plným vitamínů. Dospělí i jejich potomci se vždy, když se otevřela jídelna, vrhli na hory masa s hranolky a plácali si ně pochutiny. Ovoce i zelenina zůstávaly téměř netknuté.

Proč se mi tahle dovolená vybavila nyní? Protože kdosi v Evropské unii přišel s nápadem, že tloustneme, zvláště děti, a tak je začneme povinně vykrmovat zeleninou, kterou bude stát zdarma dodávat do škol. Jedna z nejpozoruhodnějších utopií poslední doby. Spíše mi to připadá, že někde jsou velké přebytky, nebo někde mají pěstitelé problémy a tak vytáhenem miliony eur a dáme je někomu, kdo je v problémech. Což je jistě bohulibé, ale souhlasím s těmi, kteří tvrdí, že základ výživy je v rodině. Pohled na rodiče, kteří nakládají dítkám v oleji vymáčené hranolky, mne o tom přesvědčuje. Rodiče mohli dětem na talíře naložit zdravější jídlo, ale neudělali to.

Kam chodí nejedna rodina s ratolestmi za doměnu? Do "mekáče", do "káefcé" a podobných zařízení. Nemám osobně nic proti těmto zařízením. Neobviňuji je, že jejich zásluhou tloustnou naše dcery a synové v dětských letech.

Nechtějme pořád po státu, po škole, po úřadech, aby nám vychovávaly z dětí anděly, aby jim formovaly charakter, dělaly z nich sportovce, krásné lidi a kdoví co a koho ještě. A hlavně - nespoléhejme se na to, že to za nás "nějaký" stát, "nějaká" Evropská unie udělá. Každé ráno může na stole u snídaně ležet jablko, mrkev, nebo to, co zrovna je v obchodech čerstvé. Tím pro ty tloustnoucí generace uděláme víc, než když vyhodíme stamiliony oknem.

Zamysleme se, my dospělí, jaký dáváme vlastním stravováním a návyky příklad. Budou děti jíst zdravě, když vidí denně doma rodiče, jak se na večer přejídají, jak táta zapíjí párky pivem a na stole je mísa s knedlíky? Nic proti české klasice, ale hledejme cesty k nápravě i tady.

Zkusme spíš místo nářků se také zamyslet nad sortimentem v automatech na jídlo a pití ve školách. Přece z nich nemusejí padat jen nápoje plné cukrů a sladké energetické tyčinky. Vždyť tučné a sladké není synonynem pro chutné. Celé generace přežily školu bez bufetů, jen se svačinami z domova. Dnes často není v rodině tolik času, a tak někdy dítě odchází z domova s pokynem "Kup si něco". Ale ve školních bufetech a automatech si děti nemusejí kupovat jen párky v rohlíku a cukrovinky. Přesvědčila jsem se, že řada škol má nejméně jedno jídlo zeleninové - a tak si holka bere salát a věčně hladový kluk si musí prostě dát knedlík.

Názor, co si kupovat a co jíst, si děti nesou z domova. A tak mnohé robě by k jablku zadarmo ze štědrého lůna Evropské unie jistě beztak přikusovalo klobásu. Ostatně, všichni víme, že co je zadarmo, nemívá pro lidi žádnou cenu. Historické zkušenosti z celého světa dokazují, že chlebem a mlékem zadarmo se nakonec krmila prasata. A rajčata nebo pomeranče rozdávané zadarmo by se v lepším případě staly vítanou municí mnoha školních bitev.

Držme se zdravého rozumu a pamatujme, že tloušťka není jen věcí toho, co jíme, ale i toho, kolik energie vydáme. Snad u každé školy dnes máme hřiště i tělocvičnu. Budou-li děti více sportovat (a tu možnost dnes mají) neuškodí jim ani nějaký ten párek. Není pohyb také cesta ke zhubnutí? Ano je, to víme všichni, jen evropský byrokrat jaksi asi ne.

Co se doma děti naučí jíst, to pak jedí i jinde a posléze v životě často i vaří. Školy stravovací návyky nepředělají. A již vůbec ne úředník od zelené stolu v Bruselu. Hledejme zdravou životní rovnováhu především v rodině a ne v inženýrství. Na to se soustřeďme. Neutrácejme peníze jen proto, že je prostě máme v nějaké celoevropské pokladně. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kousalíková | středa 23.7.2008 10:24 | karma článku: 27,15 | přečteno: 2028x
  • Další články autora

Marie Kousalíková

Národ ochablých ideálů a mdlého nadšení

Zamyšlení, které jsem se rozhodla napsat, souvisí s blížícími se volbami. Není ale motivované snahou pár dní před tím, než půjdeme vhodit svůj volební lístek do urny přesvědčit národ, že jsem tou nejlepší z nejlepších. Že vám zajistím světlé zítřky a blahobyt. Nevzpomněla jsem si na ty, mezi kterými žiji a kteří jsou shodou okolností v mnoha případech i voliči až teď a nechci je obrat o jejich hlasy proto, aby mi zajistily pohodlný život, stabilní příjem, pofiderní slávu či moc.

24.9.2013 v 9:02 | Karma: 11,84 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

DEJVICE OBSADÍ BEZDOMOVCI?!

Středa odpoledne a mně zvoní telefon: „Paní starostko, hlavní město chce zřídit také v Dejvicích centrum pro bezdomovce, co si o tom myslíte?“, ptá se na druhém konci redaktorka. Tuším, že otevírám Pandořinu skříňku, ale i přesto odpovídám: „Že by v Dejvicích mělo být centrum pro bezdomovce, je šokující. Co se týče nájemného i cen bytů, je to nejdražší část v Praze, jsou tu školy, je to centrum Prahy 6. Nevím, jak to mohlo někoho napadnout“.

23.8.2013 v 12:10 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Společnost

Marie Kousalíková

Parkování řeším! Rada hlavního města ale Prahu 6 vodí za nos!

Mnoho obyvatel Prahy 6 (včetně mne) se zlobí. Důvod je prostý, pochopitelný a pragmatický - v místě, kde bydlí se nedá zaparkovat. "Proč máme tahat nákupy, děti, tašky, když jedeme na víkend přes půl čtvrti. Proč strávíme více času, než samotnou cestou z bodu A do bodu B (nezávisle na tom, zda jedeme z Karlína, nebo Berouna) tím, že jak můry kroužíme po okolí a čekáme, než se nějaký nešťastný soused s těžkým srdcem musí vzdát svého vydobitého místa k parkování, obvykle velikosti koupelnové osušky, a svést souboj s dalšími řidiči na pokraji zhroucení, nebo záchvatu zuřivosti, abychom mohli schváceně odejít domů a druhý den toto martirium opakovat.

24.4.2013 v 10:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Kéž bychom měli více Thatcherových!

Bylo to před čtrnácti lety, v roce 1999, tehdy jsem v Diplomatickém servisu měla možnost se v Praze setkat s člověkem, který byl pro mne nedostižným vzorem a vzdálenou ikonou. Baronka Margaret Thatcherová byla jednou z pěti světových osobností – společně s Ronaldem Reaganem, Helmutem Kohlem, Michailem Gorbačovem a Janem Pavlem II., kteří se dokázali vypořádat s desetiletími studené války, porazit - jak se s oblibou říkalo – „nerozbornou jednotu“ sovětského bloku, a dát naší zemi šanci se svobodně nadechnout a vydat se samostatnou demokratickou cestou.

11.4.2013 v 12:05 | Karma: 38,96 | Přečteno: 4135x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Marie – první Češka na večeři u Nobela?

Být tak ve společnosti vědce Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta, jediných dvou českých držitelů Nobelovy ceny v naší historii... Být tak vůbec první Češkou, která by lesk tak zvané „Nobelovy ceny za ekonomii“ dennodenně vystavovala ve slavnostní vitríně všem na obdiv! Marie Kousalíková – jedna z nejslavnějších, nejsledovanějších a nejdotazovanějších osobností v novodobých dějinách České republiky! Už vidím, jak ostatní ekonomové světa puknou závistí... Možná se úplně poprvé v životě na oslavu získání ocenění vykoupu ve vaně plné šampaňského? A k tomu všemu vedle medaile a diplomu ještě jako bonus osm milionů švédských korun!

7.3.2013 v 10:36 | Karma: 4,35 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. května 2024  15:12

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne...

Z cel do boje. Ukrajinský parlament schválil zákon o mobilizaci některých vězňů

8. května 2024  15:05

Ukrajinský parlament ve středu definitivně schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů...

Češi se zdrželi souhlasu s migračním balíčkem. Podle Fialy je třeba udělat víc

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  14:07

Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, humanitární pomoc se k civilistům nedostane

8. května 2024  9:48,  aktualizováno 

Izrael ve středu oznámil, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy, který...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2740x
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Seznam rubrik