Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

nyny.

23. 7. 2008 22:26
hmmm

já si moc dobře pamatuju, jak mi v dětství furt vnucovali to zdravé, ovoce a zelinu.Žíši jak já to nesnášela, a dodnes, když si dám místo jídla zeleninu nebo ovoce v jakékoli úpravě, je mi těžko až zle od žaludku.Řeči, že stravování je o zvyku a výchově jsou podle mne nesmysl.Ať si každý jí co chce a hlavně do toho nikomu nic není.Pořád jen někoho mentorovat a vychováta kristovanoho

0 0
možnosti
RP

radim36

24. 7. 2008 11:43
Re: hmmm

No, já si nedávám zeleninu místo jídla, ale k jídlu.  Jinak si myslím, že to je právě o zvyku a souvisí to hodně s předchozími léty za komunistů a pokřuvenými měřítky blahobytu. Před druhou světovou válkou a za války bylo znakem prosperity maso a masné výrobky. Za komunistů se to vzalo jako ukazatel, sledovalo se, kolik masa se spotřebovalo na osobu, kolik sádla, másla, sýrů. Ideálem bylo vysocekalorické, hutné, snadno připravitelné jídlo, aby se chlapi a ženské ve fabrikách rychle najedli a zase mohli hákovat v práci. Ovoce a zelenina bylo považováno za něco navíc, co není podstatné a tak v socialistickém hospodářství moc k mání nebylo.  Lidi su zvykli ráno snídat tlačenku nebo sekanou, nářez či špekáček, v poledne vepřo knedlo zelo, svíčkovou nebo nějakou jinou flákotu s bramborama, na svačinu zase kus salámu nebo sýr s rohlíkem a večer zase se uvařila nějaká klobáska nebo kus kabanosu s chlebem. Dnešek sice znechutnil levné uzeniny, ale přidal k tomu tučné majonézy a podobné.

0 0
možnosti
MR

Martina 77

23. 7. 2008 15:26
KAM MÁME S DĚTMI ALE CHODIT?

problém je, že dětem nekuřácky přístupné vstřích vycházející jsou právě jen ty "mekáče" Ale i tady se dá vybrat. Když Happy Meal tak: kuřecí nuggety, ovocný sáček a jablečný džus (plus hračka) Jasně, je to pořád dokola, není to ideální. NABÍDNĚTE MI ALTERNATIVU, prosím !

0 0
možnosti
RP

radim36

23. 7. 2008 17:07
Re: KAM MÁME S DĚTMI ALE CHODIT?

Možná v Praze jsou jen mekáče. Jinak všude jinde pořád ještě zůstaly klasické jídelny, kde je k výběru plno různých zeleninových salátů. Pravda, obvykle se tam doplnil sortiment a vedle vlašáku a jarního salátu je tam taky možné zakoupit řízek a místní klobásky, ale ta zelenina je jednoznačne dostupná. A najíst se tam dá za poloviční cenu než v mekáči nebo KFC. Jen se musí děcka naučit do takových jídelen chodit.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

23. 7. 2008 14:39
Ach jo

Ach jo, zase nás chce někdo "napravovat".;-(

0 0
možnosti
JL

tramtadadá

23. 7. 2008 14:11
My to máme naopak

doma jíme zdravě a dovolená je dovolená se vším všudy, takže je dovoleno jíst cokoliv:-)

0 0
možnosti
LAF

L and F

23. 7. 2008 12:57
karma

Myslím, že by bylo lepší se zaměřit na strukturu tohohle problému, ne na jeho symptomy - přesně, jak píšete.

Ještě bych měla malou poznámku. Dítě, které vidí rodiče se doma přejídat a jíst totálně nezdravým způsobem, taky může skončit u poruch příjmu potravy a u posedlosti zdravou stravou, což je druhý extrém :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2740x
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Seznam rubrik