Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kéž bychom měli více Thatcherových!

Bylo to před čtrnácti lety, v roce 1999, tehdy jsem v Diplomatickém servisu měla možnost se v Praze setkat s člověkem, který byl pro mne nedostižným vzorem a vzdálenou ikonou. Baronka Margaret Thatcherová byla jednou z pěti světových osobností – společně s Ronaldem Reaganem, Helmutem Kohlem, Michailem Gorbačovem a Janem Pavlem II., kteří se dokázali vypořádat s desetiletími studené války, porazit - jak se s oblibou říkalo – „nerozbornou jednotu“ sovětského bloku, a dát naší zemi šanci se svobodně nadechnout a vydat se samostatnou demokratickou cestou.

Jako ženu mě zajímalo, jak vypadá dáma, která má síly nad většinu jiných vládců tehdejšího světa, v čem je tajemství jejího úspěchu, kde bere energii postavit se třeba proti všem, třeba i celému světu za věci, které pokládá za správné.

 

Nechci zde podávat politologické rozbory života a díla baronky Thatcherové, každý bychom možná mohli mít jiný názor na politický směr, který zastávala a prosazovala. Jen chci připomenout lidský rozměr toho, co stálo za viditelnými výsledky jejího celoživotního konání. Ať jsme jakéhokoliv politického smýšlení, jedno jistě se mnou uznáte všichni – paní Thatcherová byla političkou, za níž byly vidět výsledky. Byla političkou, která po tři volební období dokázala navzdory veřejnému mínění, či mínění sdělovacích prostředků o své pravdě přesvědčovat většinu a své cíle prosazovat a hlavně uskutečňovat. Byla tak silnou osobností, že celé období, styl i obsah vládnutí, který razila, dostal po ní jméno. Thatcherismus. Pro někoho výraz obdivu a uznání pro jiné možná výraz pejorativní. Pro mne platí ta prvá varianta.

 

Jsem přesvědčena, že pro nás, politiky, i ty komunální, je Margaret Thatcherová vzorem v mnoha věcech, a to bez rozdílu politického vyznání. Jsou pro nás inspirativní zejména její osobní vlastnosti, které ji vedly k politickému úspěchu. Margaret Thatcherovou jsem poznala z letmého setkání na pražském Žižkově při odhalování sochy Winstona Churchilla i ze studia jejího díla jako člověka nesmírně vzdělaného. Osobnost, která nikdy nebyla spokojena s mírou nabytých znalostí. O všem chtěla vědět, každé téma, o kterém jednala, si vždy pečlivě studovala. Její chuť a schopnost stále se učit a poznávat vedena kritickým rozumem, to je zřejmě vlastnost, která mě nejvíce vždy fascinovala.

 

Vždy jsem obdivovala její nekompromisnost a rozhodnost. Byla neúnavná. Zatímco její oponenti odpadávali, ona stále obhajovala a dokazovala svoji pravdu. Nebyla člověkem kompromisů. Dobře věděla, že kompromisy noří naše rozhodování jen do nenápadné šedi a většina kompromisů, jak nás učí dějiny, končí v zapomnění a většinou jen oddalují skutečně potřebné řešení. Dobře a zkušeně věděla, že politické kompromisy nejsou často kompromisy politickými, ale jen úlitbami osobním ambicím jedinců, nebo ústupky korporátním či jiným skupinovým zájmům.

 

Dodnes, a možná že stále více a více obdivuji, jak se paní Thatcherová dokázala popasovat s veřejným míněním a názory sdělovacích prostředků. I zde byla nekompromisní a dávala přednost správnosti řešení, a ráda bych podtrhla: dlouhodobě správným řešením, před pomíjivou popularitou a přízní médií. Nemůžeme říci, že jí média byla ukradená, ale neřídila se jejich hlasem, ale hlasem rozumu a vlastního přesvědčení.

 

I další okolnost stojí za připomenutí, paní Thatcherová nebyla političkou na jedno použití. Prošla si od píky všemi stupni politické práce, od roznášení letáků a komunální politiky, po poslankyni, předsedkyni strany a předsedkyni vlády. Prošla i nepřebernou zkušeností řady politických témat - byla aktivní v oblasti sociálního zabezpečení, byla mluvčí konzervativců pro oblast bydlení a venkova, stínovou ministryní financí, průmyslu, životního prostředí i ministryní školství.

 

Margaret Thatcherová byla člověkem nebojácným. Prosadila přesunutí části daní na lokální úroveň, zavedení obecní daně, nebála se škrtů ve veřejných výdajích, snížení daně z příjmu, zvýšení daně z obratu, ani ostrého střetu s odbory, ani se státní byrokracií. Byla to přes všechny protesty právě ona, kdo zatáhl za záchrannou brzdu státních výdajů v zemi, která se řítila do tunelu, jehož konec si neuměl nikdo ani představit. Zatímco jiní mudrovali, ona konala.

 

Paní Margaret Thatcherová si nikdy nekupovala voličskou přízeň. Nežila nikdy pro daný okamžik, natož pro okamžik slávy. Pracovala vždy pro budoucnost.

 

Za to patří paní baronce Margaret Thatcherové můj dík, úcta, obdiv. Patří k tomu i tak trochu mé tajné přání, které není míněno pravicově ani levicově, a zní: Kdybychom měli více takových Thatcherových!

Autor: Marie Kousalíková | čtvrtek 11.4.2013 12:05 | karma článku: 38,96 | přečteno: 4135x
  • Další články autora

Marie Kousalíková

Národ ochablých ideálů a mdlého nadšení

Zamyšlení, které jsem se rozhodla napsat, souvisí s blížícími se volbami. Není ale motivované snahou pár dní před tím, než půjdeme vhodit svůj volební lístek do urny přesvědčit národ, že jsem tou nejlepší z nejlepších. Že vám zajistím světlé zítřky a blahobyt. Nevzpomněla jsem si na ty, mezi kterými žiji a kteří jsou shodou okolností v mnoha případech i voliči až teď a nechci je obrat o jejich hlasy proto, aby mi zajistily pohodlný život, stabilní příjem, pofiderní slávu či moc.

24.9.2013 v 9:02 | Karma: 11,84 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

DEJVICE OBSADÍ BEZDOMOVCI?!

Středa odpoledne a mně zvoní telefon: „Paní starostko, hlavní město chce zřídit také v Dejvicích centrum pro bezdomovce, co si o tom myslíte?“, ptá se na druhém konci redaktorka. Tuším, že otevírám Pandořinu skříňku, ale i přesto odpovídám: „Že by v Dejvicích mělo být centrum pro bezdomovce, je šokující. Co se týče nájemného i cen bytů, je to nejdražší část v Praze, jsou tu školy, je to centrum Prahy 6. Nevím, jak to mohlo někoho napadnout“.

23.8.2013 v 12:10 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Společnost

Marie Kousalíková

Parkování řeším! Rada hlavního města ale Prahu 6 vodí za nos!

Mnoho obyvatel Prahy 6 (včetně mne) se zlobí. Důvod je prostý, pochopitelný a pragmatický - v místě, kde bydlí se nedá zaparkovat. "Proč máme tahat nákupy, děti, tašky, když jedeme na víkend přes půl čtvrti. Proč strávíme více času, než samotnou cestou z bodu A do bodu B (nezávisle na tom, zda jedeme z Karlína, nebo Berouna) tím, že jak můry kroužíme po okolí a čekáme, než se nějaký nešťastný soused s těžkým srdcem musí vzdát svého vydobitého místa k parkování, obvykle velikosti koupelnové osušky, a svést souboj s dalšími řidiči na pokraji zhroucení, nebo záchvatu zuřivosti, abychom mohli schváceně odejít domů a druhý den toto martirium opakovat.

24.4.2013 v 10:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Marie – první Češka na večeři u Nobela?

Být tak ve společnosti vědce Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta, jediných dvou českých držitelů Nobelovy ceny v naší historii... Být tak vůbec první Češkou, která by lesk tak zvané „Nobelovy ceny za ekonomii“ dennodenně vystavovala ve slavnostní vitríně všem na obdiv! Marie Kousalíková – jedna z nejslavnějších, nejsledovanějších a nejdotazovanějších osobností v novodobých dějinách České republiky! Už vidím, jak ostatní ekonomové světa puknou závistí... Možná se úplně poprvé v životě na oslavu získání ocenění vykoupu ve vaně plné šampaňského? A k tomu všemu vedle medaile a diplomu ještě jako bonus osm milionů švédských korun!

7.3.2013 v 10:36 | Karma: 4,35 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Prověřeno minulostí, berlička v budoucnosti

Zase tu máme ten úchvatný čas jarních měsíců! Květen je pro mnohé určitě nejkrásnější měsíc v roce. Vždyť si jen stačí v hlavě nechat znovu rozeznít verše Karla Hynka Máchy. Pro někoho je to měsíc naděje. Není divu, květnové události v české historii znamenaly konec jedné éry útlaku. A bohužel začátek jiné, o mnoho delší. Proto měsíc květen může být také měsícem zamyšlení. Zamyšlení, které právě souvisí s naší minulostí, ale i přítomností. Souvisí prostě s námi jako lidmi. V Praze 6 je totiž tento měsíc už od roku 2002 obdobím, kdy se víc nežli kdy jindy svou minulostí i přítomností zabýváme. Procházíme totiž desítky a desítky osobností vědeckého, uměleckého, sportovního, církevního života, desítky hrdinských činů statečných předků i vrstevníků, ale i desítky normálních lidských osudů, kde hrdinství nebylo popisem práce, ale spontánní samozřejmostí, kterou ani sám hrdina nepovažoval za nic neobvyklého, vždyť šlo přeci „jen“ o záchranu lidského života nebo lidské důstojnosti. A to by přeci udělal každý!

22.4.2011 v 9:46 | Karma: 6,73 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2740x
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Seznam rubrik