Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Marie – první Češka na večeři u Nobela?

Být tak ve společnosti vědce Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta, jediných dvou českých držitelů Nobelovy ceny v naší historii… Být tak vůbec první Češkou, která by lesk tak zvané „Nobelovy ceny za ekonomii“ dennodenně vystavovala ve slavnostní vitríně všem na obdiv! Marie Kousalíková – jedna z nejslavnějších, nejsledovanějších a nejdotazovanějších osobností v novodobých dějinách České republiky! Už vidím, jak ostatní ekonomové světa puknou závistí… Možná se úplně poprvé v životě na oslavu získání ocenění vykoupu ve vaně plné šampaňského? A k tomu všemu vedle medaile a diplomu ještě jako bonus osm milionů švédských korun!

Jenže scénáře o nominaci přenechám ráda snílkům, nadšené sběratele podpisů zklamu. To jádro pudla – kritiky používaná zaklínadla „záhadné zjevení kupce, jeho historie a rychlost, s jakou rada rozhodla o prodeji“ nebo chcete-li „překvapivá transakční rarita“ totiž opravdu není ničím jiným než využitím nejvýhodnější nabídky, kterou vedle radních museli schválit a schválili také zastupitelé.

Těžko říct, jak se bude v nominaci švédské akademii prokazovat ona vybájená „bezcennost dluhopisů BORSAY“. Fakticky totiž dluhopisy nikdy nebyly nabízeny na volném trhu a tak o nějaké bezcennosti nemůže být řeč.

Obávám se, že nominaci Švédové smetou tak rychle, než ze sebe Zelení stihnou svá zaklínadla „bezcenné dluhopisy, záhadné zjevení kupce…“ vysypat.

A proč jsem v úvodu mluvila o tak zvané „Nobelově ceně za ekonomii“? Navrhovatelé by jistě měli vědět, že „Nobelova cena za ekonomii“ je nepřesným pojmenováním a není skutečnou Nobelovou cenou. Ta se totiž podle závěti Alfréda Nobela a jeho poslední vůle uděluje od roku 1901 pouze v pěti oborech lidské činnosti - fyzika, chemie, fyziologie nebo lékařství, literatura, mír.

Teprve až v roce 1968 se Švédská národní banka rozhodla udělovat pod názvem „Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela“ ocenění i v oblasti ekonomie. Tuto cenu uděluje švédská Královská akademie věd, ale jelikož není zmíněna v Nobelově závěti, peněžní odměna se nevyplácí z Nobelova fondu a nejedná se tedy o původní „Nobelovu cenu“.

Mimochodem. Pomník na Vítězném náměstí už jeden máme a musím říct, že na něm mám sama malou zásluhu. Už slyším a vidím, jak se kvůli novému pomníku na zastupitelstvu bojuje o každý centimetr, kde by vůbec mohl stát. S tím, co poslední dobou zažívám, si troufám odhadnout, že by jeho umístění na Vítězném náměstí zastupitelstvem prostě neprošlo. Nebo se pletu?

 

Autor: Marie Kousalíková | čtvrtek 7.3.2013 10:36 | karma článku: 4,35 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Marie Kousalíková

Národ ochablých ideálů a mdlého nadšení

Zamyšlení, které jsem se rozhodla napsat, souvisí s blížícími se volbami. Není ale motivované snahou pár dní před tím, než půjdeme vhodit svůj volební lístek do urny přesvědčit národ, že jsem tou nejlepší z nejlepších. Že vám zajistím světlé zítřky a blahobyt. Nevzpomněla jsem si na ty, mezi kterými žiji a kteří jsou shodou okolností v mnoha případech i voliči až teď a nechci je obrat o jejich hlasy proto, aby mi zajistily pohodlný život, stabilní příjem, pofiderní slávu či moc.

24.9.2013 v 9:02 | Karma: 11,84 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

DEJVICE OBSADÍ BEZDOMOVCI?!

Středa odpoledne a mně zvoní telefon: „Paní starostko, hlavní město chce zřídit také v Dejvicích centrum pro bezdomovce, co si o tom myslíte?“, ptá se na druhém konci redaktorka. Tuším, že otevírám Pandořinu skříňku, ale i přesto odpovídám: „Že by v Dejvicích mělo být centrum pro bezdomovce, je šokující. Co se týče nájemného i cen bytů, je to nejdražší část v Praze, jsou tu školy, je to centrum Prahy 6. Nevím, jak to mohlo někoho napadnout“.

23.8.2013 v 12:10 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Společnost

Marie Kousalíková

Parkování řeším! Rada hlavního města ale Prahu 6 vodí za nos!

Mnoho obyvatel Prahy 6 (včetně mne) se zlobí. Důvod je prostý, pochopitelný a pragmatický - v místě, kde bydlí se nedá zaparkovat. "Proč máme tahat nákupy, děti, tašky, když jedeme na víkend přes půl čtvrti. Proč strávíme více času, než samotnou cestou z bodu A do bodu B (nezávisle na tom, zda jedeme z Karlína, nebo Berouna) tím, že jak můry kroužíme po okolí a čekáme, než se nějaký nešťastný soused s těžkým srdcem musí vzdát svého vydobitého místa k parkování, obvykle velikosti koupelnové osušky, a svést souboj s dalšími řidiči na pokraji zhroucení, nebo záchvatu zuřivosti, abychom mohli schváceně odejít domů a druhý den toto martirium opakovat.

24.4.2013 v 10:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Kéž bychom měli více Thatcherových!

Bylo to před čtrnácti lety, v roce 1999, tehdy jsem v Diplomatickém servisu měla možnost se v Praze setkat s člověkem, který byl pro mne nedostižným vzorem a vzdálenou ikonou. Baronka Margaret Thatcherová byla jednou z pěti světových osobností – společně s Ronaldem Reaganem, Helmutem Kohlem, Michailem Gorbačovem a Janem Pavlem II., kteří se dokázali vypořádat s desetiletími studené války, porazit - jak se s oblibou říkalo – „nerozbornou jednotu“ sovětského bloku, a dát naší zemi šanci se svobodně nadechnout a vydat se samostatnou demokratickou cestou.

11.4.2013 v 12:05 | Karma: 38,96 | Přečteno: 4135x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Prověřeno minulostí, berlička v budoucnosti

Zase tu máme ten úchvatný čas jarních měsíců! Květen je pro mnohé určitě nejkrásnější měsíc v roce. Vždyť si jen stačí v hlavě nechat znovu rozeznít verše Karla Hynka Máchy. Pro někoho je to měsíc naděje. Není divu, květnové události v české historii znamenaly konec jedné éry útlaku. A bohužel začátek jiné, o mnoho delší. Proto měsíc květen může být také měsícem zamyšlení. Zamyšlení, které právě souvisí s naší minulostí, ale i přítomností. Souvisí prostě s námi jako lidmi. V Praze 6 je totiž tento měsíc už od roku 2002 obdobím, kdy se víc nežli kdy jindy svou minulostí i přítomností zabýváme. Procházíme totiž desítky a desítky osobností vědeckého, uměleckého, sportovního, církevního života, desítky hrdinských činů statečných předků i vrstevníků, ale i desítky normálních lidských osudů, kde hrdinství nebylo popisem práce, ale spontánní samozřejmostí, kterou ani sám hrdina nepovažoval za nic neobvyklého, vždyť šlo přeci „jen“ o záchranu lidského života nebo lidské důstojnosti. A to by přeci udělal každý!

22.4.2011 v 9:46 | Karma: 6,73 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Atentátník přiznal u soudu vinu. Ficův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:30

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Soud řeší obchody s počítači, obžalovaní údajně obrali stát o 180 milionů

26. ledna 2016  15:03,  aktualizováno  18.5 13:05

Ostravský krajský soud se začal zabývat obřími karuselovými obchody s výpočetní technikou. Pět...

GLOSA: TOP 09 jako KDS neboli ocásek ODS. Taky se v ní zřejmě tiše rozplyne

18. května 2024

Premium Jako by po volbách někdo TOP 09 polil mrtvou vodou. Místo aby s tím něco dělala, v poslední době...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2740x
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Seznam rubrik