Marie – první Češka na večeři u Nobela?

Být tak ve společnosti vědce Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta, jediných dvou českých držitelů Nobelovy ceny v naší historii… Být tak vůbec první Češkou, která by lesk tak zvané „Nobelovy ceny za ekonomii“ dennodenně vystavovala ve slavnostní vitríně všem na obdiv! Marie Kousalíková – jedna z nejslavnějších, nejsledovanějších a nejdotazovanějších osobností v novodobých dějinách České republiky! Už vidím, jak ostatní ekonomové světa puknou závistí… Možná se úplně poprvé v životě na oslavu získání ocenění vykoupu ve vaně plné šampaňského? A k tomu všemu vedle medaile a diplomu ještě jako bonus osm milionů švédských korun!

Jenže scénáře o nominaci přenechám ráda snílkům, nadšené sběratele podpisů zklamu. To jádro pudla – kritiky používaná zaklínadla „záhadné zjevení kupce, jeho historie a rychlost, s jakou rada rozhodla o prodeji“ nebo chcete-li „překvapivá transakční rarita“ totiž opravdu není ničím jiným než využitím nejvýhodnější nabídky, kterou vedle radních museli schválit a schválili také zastupitelé.

Těžko říct, jak se bude v nominaci švédské akademii prokazovat ona vybájená „bezcennost dluhopisů BORSAY“. Fakticky totiž dluhopisy nikdy nebyly nabízeny na volném trhu a tak o nějaké bezcennosti nemůže být řeč.

Obávám se, že nominaci Švédové smetou tak rychle, než ze sebe Zelení stihnou svá zaklínadla „bezcenné dluhopisy, záhadné zjevení kupce…“ vysypat.

A proč jsem v úvodu mluvila o tak zvané „Nobelově ceně za ekonomii“? Navrhovatelé by jistě měli vědět, že „Nobelova cena za ekonomii“ je nepřesným pojmenováním a není skutečnou Nobelovou cenou. Ta se totiž podle závěti Alfréda Nobela a jeho poslední vůle uděluje od roku 1901 pouze v pěti oborech lidské činnosti - fyzika, chemie, fyziologie nebo lékařství, literatura, mír.

Teprve až v roce 1968 se Švédská národní banka rozhodla udělovat pod názvem „Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela“ ocenění i v oblasti ekonomie. Tuto cenu uděluje švédská Královská akademie věd, ale jelikož není zmíněna v Nobelově závěti, peněžní odměna se nevyplácí z Nobelova fondu a nejedná se tedy o původní „Nobelovu cenu“.

Mimochodem. Pomník na Vítězném náměstí už jeden máme a musím říct, že na něm mám sama malou zásluhu. Už slyším a vidím, jak se kvůli novému pomníku na zastupitelstvu bojuje o každý centimetr, kde by vůbec mohl stát. S tím, co poslední dobou zažívám, si troufám odhadnout, že by jeho umístění na Vítězném náměstí zastupitelstvem prostě neprošlo. Nebo se pletu?

 

Autor: Marie Kousalíková | čtvrtek 7.3.2013 10:36 | karma článku: 4,35 | přečteno: 359x