Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

DEJVICE OBSADÍ BEZDOMOVCI?!

Středa odpoledne a mně zvoní telefon: „Paní starostko, hlavní město chce zřídit také v Dejvicích centrum pro bezdomovce, co si o tom myslíte?“, ptá se na druhém konci redaktorka. Tuším, že otevírám Pandořinu skříňku, ale i přesto odpovídám: „Že by v Dejvicích mělo být centrum pro bezdomovce, je šokující. Co se týče nájemného i cen bytů, je to nejdražší část v Praze, jsou tu školy, je to centrum Prahy 6. Nevím, jak to mohlo někoho napadnout“.

Moje odpověď se objevuje na internetu Prahy 6 a druhý den ráno letí celou Prahou v novinách... Na oficiálním profilu Prahy 6 na sociální síti přichází smršť většinou nenávistých kometářů:

Paní starostko, tenhle Váš výrok je opravdu ostudný! Vracíme se do minulosti?

Ufff! A ještě se tady tím budete chlubit? To nemůžete myslet vážně!

Kousalíková si zřejmě nechce nahněvat dejvickou elitu.

Vzniknout by mělo právě proto u vás, abyste měli neustále na očích fakt, že ne všichni si žijí jako prasata v žitě a nebyli odtrženi od reality.

Marně hledám, kde jsem ve své odpovědi mluvila o elitě, nikde ve své odpovědi nečtu ani nic o tom, že bych občany nějak dělila na ty „v žitě“ a ostatní. Mezitím jen otevírám článek na internetu a pod ním k mému překvapení vidím diskusi s názory zcela opačnými:

V nasi soc.siti maji bezdomovci moznost vybrednout, ale to by museli chtit a osobne si myslim,ze vetsina nechce.

Většina z bezdomovců to má jako životní styl a líbí se jim život bez závazků, zejména v létě v parku. Těmto lidem ovšem pomoci odmítám, notabene je přesvědčovat, aby se šli umýt a převléci. Zde bych raději viděl tvrdou represi.

Proč podporovat někoho kdo se chová asociálně a obtěžujícně, tím, že mu bude město ještě dělat servis? Jediné co bych nabídnul je nějáký program pro bezdomovce co mají zájem s bezdomovectvím skončit a začlenit se do normální společnosti. Ale dělat služby těm co se chovají bezohledně k okolí? To je zločin proti slušnému obyvatelstvu.

Emoce, napětí a vášnivá slova...

Dovolte mi proto shrnout raději fakta.

Když v roce 2009 přišla Praha 6 jako jedna z prvních pražských radnic s projektem, že bezdomovcům pomůže, pokud budou ochotni pracovat, čekala jsem, že se dveře s nimi netrhnou. Nechám vás hádat – a můžete víckrát – kolik bezdomovců se nakonec do pracovního programu přihlásilo. Chvíli počkám... Kolik, že to odhadujete?

Stovky?

Desítky?

Možná Vás odpovědí zklamu.

Správná odpověď totiž zní: 1. Raději pro upřesnění, aby opět nedošlo k šumu, vypíšu jako na složence – slovy – „jeden“. Ptám se proč? Opravdu nestáli o pomoc? Opravdu jsme tak „zlá“ radnice? Nebo je problém někde jinde a já to teď mám za všechny schytat?

Radnice má na terénní práci s bezdomovci vyčleněný team 8 lidí – jednu kurátorku a sedm sociálních pracovníků. Za bezdomovci docházejí přímo do terénu, pomáhají jim vyřizovat doklady, hledat práci a například i dočasné bydlení. Dokázali takto pomoci už desítkám možná i stovkám lidí. Sami mi kolikrát potvrzují, že někteří bezdomovci chtějí ale hlavně peníze – rychle, zadarmo a bez jakéhokoliv vlastního přičinění.

Letos na jaře zřídila Praha 6 jako jedna z mála městských částí speciální mobilní „sanitku“ pro bezdomovce, která je jim k dispozici každé úterý v Papírenské ulici. Dostanou zde základní ošetření, ošacení, léky a odbornou pomoc, často i asistenci s vyřizováním věcí u různých institucí. Praha 6 za tento projekt zajišťovaný občanským sdružením Naděje platí desítky tisíc korun a mám potvzeno, že sanitku za pět měsíců využilo přes 300 bezdomovců.

Opravdu se vám to zdá málo?

Budu ráda, když mi hlavně občané Dejvic napíšou svůj názor. Opravdu (?) a kde případně byste chtěli mít ve své čtvrti centrum pro bezdomovce?

Určitě by stálo za to zjistit, odkud hlavně ti, kteří mi vypisují kritické komentáře, vlastně jsou. Z Prahy 6 – Dejvic? Vsadím se, že kdyby měli mít právě tito kritici bezdomovce před svým domem, rychle by si to rozmysleli.

Zajímalo by mě, jakých komentářů bych se dočkala, kdybych s centrem pro bezdomovce souhlasila. Troufám si už teď říci, že by byly stejně negativní, jako jsou teď. Už slyším možná i ty samé hlasy, které mě nyní kritizují, jak by možná změnily názor a chtěly by bezdomovce z Dejvic vyhnat...

Čekám další telefonát...

Vaše Marie Kousalíková

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Kousalíková | pátek 23.8.2013 12:10 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Marie Kousalíková

Národ ochablých ideálů a mdlého nadšení

Zamyšlení, které jsem se rozhodla napsat, souvisí s blížícími se volbami. Není ale motivované snahou pár dní před tím, než půjdeme vhodit svůj volební lístek do urny přesvědčit národ, že jsem tou nejlepší z nejlepších. Že vám zajistím světlé zítřky a blahobyt. Nevzpomněla jsem si na ty, mezi kterými žiji a kteří jsou shodou okolností v mnoha případech i voliči až teď a nechci je obrat o jejich hlasy proto, aby mi zajistily pohodlný život, stabilní příjem, pofiderní slávu či moc.

24.9.2013 v 9:02 | Karma: 11,84 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Parkování řeším! Rada hlavního města ale Prahu 6 vodí za nos!

Mnoho obyvatel Prahy 6 (včetně mne) se zlobí. Důvod je prostý, pochopitelný a pragmatický - v místě, kde bydlí se nedá zaparkovat. "Proč máme tahat nákupy, děti, tašky, když jedeme na víkend přes půl čtvrti. Proč strávíme více času, než samotnou cestou z bodu A do bodu B (nezávisle na tom, zda jedeme z Karlína, nebo Berouna) tím, že jak můry kroužíme po okolí a čekáme, než se nějaký nešťastný soused s těžkým srdcem musí vzdát svého vydobitého místa k parkování, obvykle velikosti koupelnové osušky, a svést souboj s dalšími řidiči na pokraji zhroucení, nebo záchvatu zuřivosti, abychom mohli schváceně odejít domů a druhý den toto martirium opakovat.

24.4.2013 v 10:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Kéž bychom měli více Thatcherových!

Bylo to před čtrnácti lety, v roce 1999, tehdy jsem v Diplomatickém servisu měla možnost se v Praze setkat s člověkem, který byl pro mne nedostižným vzorem a vzdálenou ikonou. Baronka Margaret Thatcherová byla jednou z pěti světových osobností – společně s Ronaldem Reaganem, Helmutem Kohlem, Michailem Gorbačovem a Janem Pavlem II., kteří se dokázali vypořádat s desetiletími studené války, porazit - jak se s oblibou říkalo – „nerozbornou jednotu“ sovětského bloku, a dát naší zemi šanci se svobodně nadechnout a vydat se samostatnou demokratickou cestou.

11.4.2013 v 12:05 | Karma: 38,96 | Přečteno: 4135x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Marie – první Češka na večeři u Nobela?

Být tak ve společnosti vědce Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta, jediných dvou českých držitelů Nobelovy ceny v naší historii... Být tak vůbec první Češkou, která by lesk tak zvané „Nobelovy ceny za ekonomii“ dennodenně vystavovala ve slavnostní vitríně všem na obdiv! Marie Kousalíková – jedna z nejslavnějších, nejsledovanějších a nejdotazovanějších osobností v novodobých dějinách České republiky! Už vidím, jak ostatní ekonomové světa puknou závistí... Možná se úplně poprvé v životě na oslavu získání ocenění vykoupu ve vaně plné šampaňského? A k tomu všemu vedle medaile a diplomu ještě jako bonus osm milionů švédských korun!

7.3.2013 v 10:36 | Karma: 4,35 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní

Marie Kousalíková

Prověřeno minulostí, berlička v budoucnosti

Zase tu máme ten úchvatný čas jarních měsíců! Květen je pro mnohé určitě nejkrásnější měsíc v roce. Vždyť si jen stačí v hlavě nechat znovu rozeznít verše Karla Hynka Máchy. Pro někoho je to měsíc naděje. Není divu, květnové události v české historii znamenaly konec jedné éry útlaku. A bohužel začátek jiné, o mnoho delší. Proto měsíc květen může být také měsícem zamyšlení. Zamyšlení, které právě souvisí s naší minulostí, ale i přítomností. Souvisí prostě s námi jako lidmi. V Praze 6 je totiž tento měsíc už od roku 2002 obdobím, kdy se víc nežli kdy jindy svou minulostí i přítomností zabýváme. Procházíme totiž desítky a desítky osobností vědeckého, uměleckého, sportovního, církevního života, desítky hrdinských činů statečných předků i vrstevníků, ale i desítky normálních lidských osudů, kde hrdinství nebylo popisem práce, ale spontánní samozřejmostí, kterou ani sám hrdina nepovažoval za nic neobvyklého, vždyť šlo přeci „jen“ o záchranu lidského života nebo lidské důstojnosti. A to by přeci udělal každý!

22.4.2011 v 9:46 | Karma: 6,73 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Foltýn má řešit strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi, určila vláda

29. května 2024  14:25,  aktualizováno  17:20

Bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který teď působí ve vojenské kanceláři Hradu, bude...

Úplně nová F-35 se po natankování trápila nízko nad zemí. Pak se zřítila

29. května 2024  17:15

Vojenská stíhačka F-35 se zřítila nedaleko mezinárodního letiště v Albuquerque, největším městě...

Senior nezvládl řízení, s autem sjel ve Vráži do kolejiště. Stál provoz vlaků

29. května 2024  16:45,  aktualizováno  16:49

Osobní auto ve středu ve Vráži na Berounsku vyjelo ze silnice a skončilo v kolejišti. Kuriózní...

Dostálová uvítala Pavlova slova o míru, i když prezident své výroky pak mírnil

29. května 2024  16:30

Podle poslankyně a kandidátky do Evropského parlamentu za ANO Kláry Dostálové pomáhá Evropská unie...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2740x
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Seznam rubrik