Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákony a politici

Nejen kvůli živé diskuzi pod minulým článkem jsem se zde rozhodl zveřejnit další zamyšlení se na téma připravovaných změn vysokého školství. Článek vyjde oficiálně v příštím čísle časopisu Corpus Omne, čtenáři mého blogu však mají možnost přečíst si ho už nyní. Opět v neupravené verzi.

Protože se to poslední dobou stalo hodně diskutovaným tématem, pokusím se zde nastínit můj pohled na chystanou reformu vysokých škol. Spoustu věcí vynechám a zaměřím se jen na to, co je podle mě nejdůležitější.

Asi nejčastěji diskutovaným bodem je chystané školné. Já osobně jsem zastáncem školného. Nebo lépe řečeno odpůrcem věcí „zadarmo“. To, co nám ministerstvo školství předložilo, ovšem není školné. Je to nová daň. Trochu rozvedu, proč si to myslím.

Vysoké školy začnou vybírat poplatky za studium. Jejich rozpočty (a tudíž úroveň a kvalita, o nichž se často hovoří), se tím ale nezvýší, možná dokonce naopak. Sníží se jim totiž státní příspěvky. A je dost pravděpodobné, že to bude mnohem citelnější ztráta než příjem ze školného. Stát totiž mimo jiné naprosto nesmyslně plánuje snižovat příspěvky v průběhu zhruba tří let, zatímco naprostá většina českých VŠ stále ještě operuje v pěti či víceletých cyklech.

Obyčejní občané, ti, co říkají, že nechtějí platit studium nějakému zbytečnému egyptologovi (nebo je to spíše za ně říkáno), nijak neušetří. Pořád budou platit stejné daně.  A stejně jako už nyní máme různé daně vztahující se pouze na omezený okruh lidí např. kuřáky, vlastníky nemovitostí či dědice, budeme mít nově daň i pro občany toužící po vysokoškolském vzdělání nebo častěji jejich rodiče. Jenom se tomu tentokrát nebude říkat daň ale školné.

A stát? Ten se raduje. Od občanů vybere stejné daně (ty, kterým daň skutečně říká). Vysokým školám ale pošle (tuším) o 20 miliard korun ročně méně. S nimi pak bude moct nakládat, jak se mu zlíbí. Platit zbytečné a zkorumpované úředníky, investovat do předražených zakázek, dotovat nesmyslné integračně-ekologické programy a platit politiky, kteří již jistě pilně přemýšlí, jak občanům ukrojit další kousek z toho mála, co jim ještě zbylo.

Další významnou změnou je zavedení rady VŠ (devítičlenné), jejíž třetinu navrhne současný rektor, třetinu ministr a pouze třetinu na základě volby akademický senát. Měli by v ní zasednout odborníci mimo danou VŠ. Rada by významně ovlivňovala chod školy a převzala většinu pravomocí současné správní rady a akademického senátu. Logika věci je jasná. „Já to platím, já to chci taky řídit“, říká si stát ústy ministra školství. Navíc po mé zkušenosti z akademického senátu musím uznat, že mnozí lidé ve vedení školy skutečně nejsou s to svou pozici vykonávat na úrovni, na které by bylo záhodno. V soukromém sektoru tedy tato logika nemá chybu. Jenže ve chvíli, kdy ani ministr ani rektor nehospodaří se svými, ale s cizími penězi, mě napadá celá řada pochybností.

První je volba rektora. Tu by měl sice stále na starosti akademický senát, ale rada VŠ by takto vybraného rektora musela schválit. A pokud si současný rektor jmenuje třetinu členů, stačí mu navíc na svou stranu získat méně než čtvrtinu rady a znovuzvolení má de facto v kapse. Dále je zřejmá jasná převaha koalice rektor-ministr. Dá se předpokládat, že pokud se tato dvojice na něčem domluví, tak se to stane. Akademický senát s tím už těžko něco zmůže. Co myslíte, kolik „stojí“ takový prodej budovy v Břehové 7? Nebo areálu Strahova?

A že se nic špatného nestane? Že ministr i rektor jsou čestní lidé, kteří budou usilovat vždy jen o blaho školy? Opravdu? V naší politické kultuře? A o tomhle jste slyšeli? V současné době ministr správní radu pouze schvaluje. Měla by to být více méně formalita. Přesto se k tomu v případě schválení staronové správní rady ČVUT současný ministr nějak neměl. A postupně se ukázalo, že to není jenom kvůli nadměrné časové vytíženosti nejvyššího muže školství, že tam jsou i jiné důvody. Ty nakonec vypluly na povrch, a protože bez správní rady vysoká škola v podstatě nemůže fungovat, rektor Havlíček tlaku ustoupil. Od té doby sedí ve správní radě ČVUT Marek Kukrle. Neúspěšný posluchač Fakulty strojní ČVUT a shodou okolností člen Věcí veřejných.

Nebudu zde psát, jak bych si reformu VŠ představoval já. To by bylo na dlouho a taky bych si to musel pořádně promyslet. Přidám ale ještě jeden osobní pohled na věc. Vysoké školství je netriviální součástí fungování naší společnosti a není jednoduché ho řídit. Já nevím, kolik procent populace by mělo mít titul. Nevím ani kolik potřebujeme ekonomů, právníků či politologů. Na mně není hodnotit kvalitu jednotlivých oborů či škol. Netroufnu si srovnávat průměrné platy filosofů a instalatérů. Dalo by se možná říct, že o této problematice vlastně nevím vůbec nic. Přesto jsem striktně proti navrhovaným zákonům. Ty totiž opět tiše odebírají další porci z naší svobody a ještě více zvyšují už tak obrovskou moc politiků a úředníků. Proto s těmito návrhy nesouhlasím a nebudu souhlasit ani budou-li jejich ostatní části perfektní. Je to totiž další krůček ke světu, ve kterém já nechci žít.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kouřim | středa 22.2.2012 21:35 | karma článku: 12,24 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

28.5.2013 v 17:38 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Rychlík srazil v Holýšově člověka, jeden z cestujících dostal epileptický záchvat

6. května 2024

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak člověka. V péči záchranářů navíc skončil jeden z...

Boom rekreační plavby. Češi skupují lodě, kapitánských průkazů přibývá

6. května 2024

Premium Česko zažívá obrovský rozvoj rekreační plavby. Vznikají nová přístaviště, servisní centra pro lodě,...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51

Rusko zahájilo přípravy na vojenské cvičení, které hodlá uskutečnit ve svém Jižním vojenském okruhu...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.