Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spolubydlící

Tato krátká ale nesmírně intenzivní epizoda mi nedá se s Vámi o ni nepodělit. Sdílet jeden byt s Xavim, zřejmě duševně labilním Španělem, je totiž vskutku nezapomenutelné.

Minulý týden ve středu přišel Armando s velkou novinkou a představil mi Javiera, který se měl stát na příštích několik měsíců mým novým spolubydlícím. Kluk zhruba v mých letech na první pohled vypadal zvláštně. Na druhý už bylo potřeba tuto vlastnost rozvinout a přidat jí nějakou míru. Nabízelo by se hodně zvláštně nebo strašně zvláštně, ale obávám se, že i to by bylo málo.

Xavi, sedmadvacetiletý prodavač z Madridu, se neustále klepal a potil. Mluvil nejistým hlasem a pouze Španělsky. To by ani nevadilo, se španělštinou už mám mnohem menší potíže než na začátku. Jenže on má na rozdíl od ostatních šílený přízvuk a zřejmě neví, co je to synonymum. Časem jsem tedy zjistil, že žádat ho, aby něco zopakoval, je zbytečné. Pokaždé to totiž řekl stejnými slovy a s nezměněným přízvukem. Prostě děs, google translate se musel činit.

Tušil jsem, že to asi nebude jednoduché. A nemýlil jsem se. Když si hned první den přišel pro radu jak pustit pračku, ještě jsem se moc nedivil. (A dobře mu poradil, neboť už jsem si to předtím zjistil, které tlačítko je na co.) Vzápětí se ale přišel domluvit, jak si rozdělíme fochy v ledničce. Upřímně jsem mu řekl, že je mi to srdečně jedno a že si myslím, že se to nějak vyvine. A už byl oheň na střeše. Představa volného ukládání jídla ho zřejmě vyděsila, nechal jsem ho tedy určit kdo co a kam. Situace se opakovala s uložením věcí v koupelně. Večer se mě přišel zeptat, jestli si už může jít lehnout. S překvapeným výrazem ve tváři jsem souhlasil.

Ve čtvrtek si do pokoje donesl značné množství krabic. Pak mi přišel říct, že má deprese a ukázal mi prášky. Následně odmítl mou nabídku, že si spolu dáme pivo a trochu se pobavíme, s tím, že nepije. To už jsem měl zlé tušení. Pak mě informoval o tom, že nikdy nebydlel takhle sám a že se tady proto necítí dobře. Večer se přišel zeptat, jestli může jít spát.

V pátek přišel zlatý hřeb. Přišel se zeptat, jestli rozumím počítačům. Ochotně jsem mu nabídl pomoc a šel se k němu do pokoje podívat na nefungující touchpad. Mé první řešení sloupnout z něj ochrannou fólii nezabralo. Chvíli jsem na to tedy chytře koukal a mačkal různá tlačítka. Pak jsem si všiml jednoho nenápadného a vida. Byl to vypínač touchpadu. Problém jsem tedy vyřešil, ukázal mu věru jednoduché řešení a byl za hrdinu.

Vzápětí za mnou přišel do pokoje a za tu velikou pomoc se mi chtěl odměnit. Dával mi peníze! Nějaké drobné, tipoval bych tak euro. Zeptal jsem se ho, jestli se nezbláznil, a ujistil ho, že opravdu žádné peníze nechci a že jsem mu pomohl rád a bez nároku na honorář. S tím se ale nechtěl smířit, tak jsem mu navrhl, že příště zase pomůže on mně. To už vypadalo lépe, ale nechtěl čekat až na „příště“. Nakonec jsem mu dal za úkol zavolat na Vodafone linku a zjistit, kolik stojí SMS do Čech. Dělal jsem si mizivé naděje, že by se mu to podařilo zjistit. To se také nestalo, nicméně já jsem po té informaci ani tolik netoužil a hlavně jsem ho tím krásně zabavil a odbyl. Během hovoru ovšem nedokázal odpovědět na jednu otázku klientského centra: „Na kterém kontinentu leží Česká republika?“

Večer se opět přišel zeptat, jestli si může jít lehnout. Na víkend zmizel a dnes (v úterý) si opět odnesl všechny své krabice a řekl, že se stěhuje zase pryč. Není se tedy čemu divit, že se mi vepsal do paměti nesmazatelným písmem. Můžu se jenom těšit, koho mi sem Armando nasadí příště.

Autor: Tomáš Kouřim | úterý 28.2.2012 23:31 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

28.5.2013 v 17:38 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.