Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

Steven Kahn začal před poloprázdným sálkem načas a hovořil asi hodinu. Jeho přednáška byla skutečně hutná. Astrofyzika se střídala s kvantovou teorií, vznikem vesmíru a podobnými lahůdkami. Tato témata dohromady se Stevenovým ne úplně hezkým přízvukem a konstantním bzukotem projíždějící dopravy způsobily, že mi některé části výkladu zůstaly obestřeny tajemstvím. Nicméně to hlavní přišlo stejně až pak.

S Karlem jsme předem plánovali zajít na jedno. Abychom měli společnost, šli jsme se zeptat rovnou Stevena. Pořadatelé byli sice trochu zaskočeni, ale on byl hned pro. Vyrazili jsme tedy s ním, jeho ženou Susan a ještě s Petrem z Fyzikálního ústavu do Pubu. To se Američanům samozřejmě moc líbilo. Vlastní výčep, soutěže, promítání, jukebox. Chvíli už se zdálo, že se nechají vyhecovat k nějakým závodům v čárkách, ale nakonec to dopadlo střízlivě.

Na celé akci byla nejlepší naše diskuze. Začalo se pochopitelně odborně. Jak se řeší přenos 30GB, které dalekohled každou minutu vygeneruje, proč je postavený v zrovna v Chile (kvůli extrémně vzácné oblačnosti, vysoké nadmořské výšce a dalších zeměpisných vlastnostech pouště Atacama). Řeč přišla na vlastnosti čoček, organizace, které se na výstavbě podílí, i na související projekty. Ale samozřejmě i na mnohem běžnější věci. Co dělá jejich syn, jakého mají psa, kam chodíme na pivo a tak. Moje nejoblíbenější je o nezvykle vysoké koncentraci mladých a pohledných Chilanek ve městečku La Serena. Ono to je jednoduché. V dané oblasti už několik podobných projektů funguje. A budu citovat Stevena: „Kdo tam pracuje? Evropští, či američtí vědci, tedy zajištění a společensky vážení lidé. Většinou muži. Mladí, svobodní, nezadaní muži, kteří to se ženami moc neumí. :)“

S Karlem jsme pak ještě chvíli poseděli, probrali to a shodli se, že podobné akce je potřeba podnikat častěji. Už se těším.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kouřim | pátek 1.3.2013 23:36 | karma článku: 5,34 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84

Tomáš Kouřim

Prezidentské podpisy

8.1.2013 v 22:52 | Karma: 16,33