Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kinkongo 1.3.

Materiály na webu CIA, kterej se jmenuje 'The World Factbook' říkají že:"Při získání nezávislosti v r.1960 se bývalá francouzská oblast s názvem Střední Kongo stalo Republikou Kongo. Čtvrt století marxistického experimentu bylo přerušeno v r.1990 a demokraticky zvolená vláda se ujala moci v r.1992. Krátká občanská válka roku 1997 nastolila zpět předešlého marxistického prezidenta Denis SASSOU-NGUESSO, a vedla k etnickým a politickým nepokojům. Povstalecké hnutí, operující na jihu země, složilo zbraně v březnu 2003, ale situace je napjatá a množství uprchlíků se zvyšuje a vede k humanitární krizi. Republika Kongo kdysi byla jedním z největších producentů ropy v Africe, ale se snižující se produkcí zbývá pouze naděje otevřít nová naleziště dál od pobřeží, pokud má Kongo zůstat dlouhodobým producentem oleje i v budoucnu."

Edith v BBA

 Brazzaville je místama neskutečná shithole, díra po granátu, místo, kterýmu se každej normální soudnej člověk vyhne obloukem, a který je nejvíc přitažlivý, zajímavý a šokující právě tou deviací od našeho zažitýho civilizovanýho normálu, kterej už ani nevnímáme dokud se nesetkáme na vlastní oči s realitou a životním stylem jaký je často k vidění právě v Africe. Jak jsem se už zmínil, první co mě zarazilo jsou hromady odpadu, kterej je všude, a na kterej místní reagujou asi jako my na podzimní spadaný listí…některý místa jsou tak zaneřáděný že země je doslova vystlána vrstvou odpadu všeho druhu, jako by to bylo uliční dláždění. Městu vévodí jediná vysoká budova, Namembe Tower, jejíž kuželovitej nezaměnitelnej tvar je viditelnej odevšad z centra města, a která jako by sem ani nepatřila. Ostatní výstavba v centru je nesourodou směsicí novýho a starýho,s pozůstatky války viditelnými všude kolem. V ulicích je spousta vypálených železobetonových skeletonů, obyčejně zaplněných odpadem a někdy zarostlých vegetací. Hodně baráků je děrovanejch od projektilů a šrapnelů. Na některejch ulicích kvete čilej obchod, a většinou jsou to ty nejšpinavější a nejfrekventovanější ulice. Přímo na chodnících se prodává hlavně zelenina, buráky a další pochutiny, který jsou většinou úhledně složený na malejch hromádkách v prachu na zemi. Neduživý rajčata a pomeranče jsou napíchaný špejlema k sobě stejně jako když jsme ještě jako děti vyráběli figurky z kaštanů. Ale jsou tu i kamenný obchody s elektronikou a nábytkem, kde se prodávaj plošný televize nebo nábytek jako kožený sofas, jejichž cena se pohybuje kolem $4000. Tahle nesourodost potká člověka v centru Brazzaville na každým kroku. Další fakt je že je tady draho. Při dnešním kurzu dolaru vyjde obyčejný decentní jídlo v Mandarin nebo Pyramide, podnicích kde se člověk nemusí bát otravy z jídla na $12, flaška coly na $3. A to nemám na mysli žádnej luxus. Ovšem tyhle podniky nebo supermarket, který je tu jen jeden, jsou pro většinu zdejších lidí finančně nedostupný. Běžná populace nakupuje na tržištích, který jsou spleti těžko definovatelnejch přístřešků a bud v uličkách plnejch prachu. Taky je tu velký nádraží, a venku před ním kulatý náměstí s fontánou. Hlavní vchod do nádraží je zamčenej, takže při vstupu na perón se budova musí obejít. Nástupiště a kolejiště jsou samozřejmě patřičně zasviněný, nad kolejištěm poletujou papíry a celý to vypadá tak bezútěšně jako by vlak odsud mohl jet tak maximálně do horoucích pekel. Na jedný straně nástupiště je vojenská nebo policejní budova, možná to je nějaká stanice pro zadržený, protože když jsem se motal s fot’ákem kolem, tak odtud vylez voják a kejval na mě at’ jdu dovnitř, a to "pozvání" nevěštilo nic dobrýho. Dělal jsem překvapenýho a zeptal se ho anglicky co po mě chce, a on jen pohrdavě utrousil:"Angleeee" a nato vylezli ven další, některý byli svlečený do půl těla, začali se smát, ale nechali mě jít a zalezli zpátky dovnitř.
Vojáci jsou tu téměř všude. Můžete je potkat ve všech částech města, maj různý uniformy, většinou klasický maskáče nebo khaki, na hlavách barety, některý maj přes rameno kalašnikov. Občas jezděj nalepený jak vosy na bonbóně na pickupu. Není radno je fotit. Jsou tu v takovým počtu kvůli ochraně současnýho "demokraticky zvolenýho" prezidenta a politickýho systému, který je ve skutečnosti hybrid monarchie a totality. Je tu prezidenstská vila co se taky nesmí fotit. Není mi jasný co se vlastně může fotit a co ne, takže je lepší si dávat bacha. Kromě toho u sebe nemám žádký doklady, můj pas čeká na další vízum někde u policejního prefekta. Když tu byli naši lidi před měsícem, tak někdo fotil z okna taxíku místa kolem kterých projížděli. V jednom momentě vyfotil skupinu vojáků. Vojáci zastavili tágo, řidiče zfackovali a nakopali mu trochu játra, a posádku drželi asi dvě hodiny na stanici. Nechali je jít až když se situace vysvětlila a fotky byly odstraněny z přístroje. Nejsem si jistej jestli jim něco nesebrali, protože museli odevzdat všechno co měli při sobě.
V pátek večer jsem už byl ve vile jedinej bílej, protože Tonda odletěl zpátky do CZ. A taky Bengt odcestoval na tejden do Paříže. Takže mi Bengt neoficiálně předal "vedení podniku", který spočívá v řešení urgentních záležitostí, pokud se nějaký vyskytnou. Taky se ke mě vrací $25,000 z peněz který jsem propašoval do Konga, a který, jak se nakonec ukázalo, jsou určený k pronájmu další vily. Jelikož tu neni sejf, tak strkám prachy za okraj zdobnýho zavěšenýho stropu ve svým pokoji. Není to zrovna originální řešení, ale neodvažuju se tahat tenhle obnos s sebou po kapsách nebo v báglu. Ani klasickej pašeráckej fígl nepřipadá v úvahu, páč $25 litrů je relativně objemnej balík a svůj řitní otvor mám příliš rád na to abych ho obětoval potřebám STS.
V sobotu, den po Bengtově odjezdu se objevuje Jules z Waridu, kterej má na starost administrativní záležitosti, a zve mě k pohovoru do malý zasedací místnosti. Po krátkým mambo-jambo úvodu ve stylu "you guys are coming here to help us, so it is our pleasure to help you" z něj vyleze že našel nějaký bydlení a je mi jasný že má slíbenou slušnou provizi. Nasedáme do novýho bílýho Range Rover, já dopředu k řidiči, a čtyři černoši včetně Julese a nějaký ženský, co má bejt real estate broker, dozadu a jedeme se podívat na barák. Bydlení se nachází nepříliš daleko od vily, v který bydlíme ted’, a jedná se o první patro baráku, do kterýho se vchází z prašný, nevzhledný ulice, jaký jsou tu všude kolem. Přijímá nás asi šedesátiletej černej pantáta v klasickým africkým ohozu a hrdě nás provází patrem, kde jsou poměrně velký prostory, dvě koupelny, kuchyň, a velkej balkon nad ulicí, z který jsme sem přišli. Rozhlížím se kolem a je mi jasný že tohle pro nás nepřichází v úvahu. Byt má hodně prostoru, kterej je ale víceméně nevyužitelnej a kterej neposktytuje moc soukromí, balkon nad špinavou ulicí není k ničemu, a celej bejvák je hodně slušně řečeno vybydlenej. Hodil by se ke zřízení nějakýho zvířecího útulku, pro naše účely ne. Kromě toho je pořád příliš blízko řeky Kongo, a my chceme co nejvíc předejít malárii. Vycházíme zpět na příchozí terasu a tady všem zúčastněným velice artikulovaně oznamuju že tuhle ubikaci nebereme a proč. Koukaj na mě jak kdyby k nim promlouval shůry sám hlas boží. Nasedáme do SUV a vracíme se do Waridu. Myslím že bude hodně těžký najít v tomhle městě další decentní bydlení.
Poněvadž jsem tu ted’ sám, tak jsem víc ve styku s našima černouškama, členama místní podpory projektu. Jeden z nich se jmenuje Christel, umí z nich nejlíp anglicky, a má mezi nima největší respekt. Máme před sebou dva dny volna, ponevadž nám náš šéf JaK (což je jeho podpisova zkratka) udělil volno o velikonočním pondělí. Probíráme alternativy jak s volnem naložit a nakonec se s Christelem domlouváme že pojedeme večer do tanečního klubu ve čtvrti Poto-Poto, abych viděl jak se uměj hejbat "congolese chicks"....
Odpoledne se chvíli válím na kožený sofa v hale a na velkoplošný televizi sleduju DVD africkejch hudebních videoklipů. Videoklipy jsou nudný, amatérský, furt dokola, a hlavne děsně dlouhý. V Ugandě jsem jednou viděl klip co měl asi 40 minut, a byl o nějakým páru, kde on byl alkoholik, a ona snad taky, a pořád šli mezi ňákejma palmama a chatrčema a zpívali, a různý další charaktery k nim zpěvavě promlouvaly, snad aby už nepili nebo co, byla to taková vlastně protialkoholní opera s muzikou furt dokola, zkrátka že by člověk blil. Už ani nevím jak to dopadlo.
Na tancovačku jsme vyrazili kolem sedmý večer, chvíli jeli po normálních asfaltovaných silnicích a pak tágo sjelo do toho typu prašný ulice, kam bílej člověk pěšky nejde. Ulice byla dlouhá, po obou stranách lemovaná nízkýma staveníma všeho druhu, a bujel na ní život a odvíjely se aktivity všeho možnýho zaměření. Někde uprostřed týhle ulice jsme zastavili a vystoupali úzkejma schůdkama do horního patra, zaplatili vstupný v chodbičce přede dveřma, za kterejma byl po levý straně bar s obrovským mrazákem na pivo, a pak následovala poměrně velká čtvercová místnost. Uprostřed místnosti byl nízkej dřevěnej taneční parket, kolem malý stolky s židličkama, a na stěnách pár velkejch zrcadel. Ve čtyřech rozích místnosti visely objemný reprobedny, z kterejch duněla africká taneční muzika a pod stropem visela plošná televize. A taky tam byla výkonná klimatizace. Podnik byl narvanej lidma, a když jsme se protáhli kolem baru, tak nás barmanka usadila k jednomu malýmu stolku naproti dvěma ženskejm, z nichž k mýmu velkýmu překvapení byla jedna bílá, a kterou sem natuty dotáhla její černá společnice, stejně jako sem Christel dotáhl mě. Barmanka možná chtěla abych se cejtil trošku jako doma, ale běloška byla bezvýrazná, měla brejle a vypadala jak ňáká misionářka. Kromě toho jí bylo kolem čtyřiceti, takže na mě byla děsně stará…aspoň teda na africký poměry. Parketu totiž vévodily krásný mladý černý holky, tenký a hladký, s klasickejma africkejma vysazenejma zadkama, sexappeal ještě umocněnej lodičkama na jehlovejch podpatkách. Houpaly se elegantně v rytmu jak černý labutě a přitom se prohlížely v zrcadlech kolem. Já jsem si prohlížel je, a přitom ucucával z flašky Mutzig, místní pivo, který bylo hodně vychlazený, takže lezlo hodně pomalu do hlavy. Musel jsem si upravit hladinu aminokyselin než půjdu travoltovat na parket. Misionářka se společnicí mezitím documlaly svoji kolu a vypadly a na jejich místa si sedly nově příchozí krasavice, kterých sem proudilo pořád víc. Pak jsme tancovali, já nejvíc s holčinou v červených šatech, jednou z těch co si sedly naproti nám a která se jmenovala Leticia. Muzika duněla bez přestávky tak že nebylo slyšet vlastního slova. Proto se většina konverzace přítomných, když už byla nevyhnutelná, odehrávala na záchodku, kterej byl přes chodbičku, byl pro obě pohlaví, nebyl uzamykatelnej a rozhodně nesplňoval hygienický požadavky evropský unie, splňoval nanejvejš požadavky rychlíku mezi Bohumínem a Žilinou, a možná ani to ne, páč tam nebylo umyvadlo. Ale zas tak úplně hroznej nebyl, na nádraží Praha Vysočany jsem potkal horší. V kolik jsme dorazili domů si nepamatuju, ale asi jsem se choval slušně, poněvadž mě ráno nebolela moc hlava….ještě jsem si pak vzpomněl že mi na cestě zpátky strčil Christel do tága nějakou ženskou, z který si akorát pamatuju že měla na nohou děsně velký bílý lodičky, ale když jsme přijeli domů, tak ji na moji žádost poslal pryč…
Brazzaville 24.03.08

Autor: Jan Kotrlak | úterý 22.3.2011 11:56 | karma článku: 9,59 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Jan Kotrlak

Trocha poézije...

Tohle jsem nedávno vyhrabal. Napsal jsem to když jsem byl ještě mladej a blbej. Dneska jsem už starej a blbej, tak takový věci nepíšu...

7.12.2011 v 9:18 | Karma: 4,78 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

911

O celé události se napsalo a nafilmovalo tolik materiálu že nemá cenu popisovat co už bylo tolikrát v různých formách prezentováno. Vynořilo se x teorií a vysvětlení, profesionálních analýz, oficiálních i konspiračních výkladů. Svět je jimi zahlcen a je věcí každého k čemu se přikloní a čemu uvěří. V následujících pár řádcích chci popsat jak jsem to prožil já, z pohledu obyčejného člověka který byl při tom...věci nejsou vždy tak jak si člověk myslí.

9.9.2011 v 12:38 | Karma: 8,83 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

Kinkongo 2.2.

Co se týká naší nový vily, tak je tu trochu problém s dodávkou proudu, protože při výpadcích, které nastávají poměrně frekventně, se správci baráku vymlouvaj že nejsou peníze na palivo do generátoru. Moc jim nevěřím, určitě se mě snažej pumpnout o prachy. Že není světlo mi ani tak nevadí, ale taky se neohřejvá voda v bojleru a tím pádem nejde sprcha a dole v kuchyni nechladí lednice, a to už je průšvih. Stravování je jedna z věcí, která se časem sama vyřešila. Zezačátku jsme tahaliz domova kufry jídla, protože jsme nevěděli kde je bezpečný se stravovat. Ted ́ už je situace jiná, známe dost míst kde se člověk nají, a kde si dáváme jídla jako jsou zeleninový saláty, já mám v oblibě avokádovej, různý úpravy kuřat, rýže, nebo steaky z místního hovězího. Většinu restaurací a vůbec všech podniků vlastní Arabové, proto se tu dají koupit taky jídla Středního Východu, jídla, který znám velmi dobře z New Yorku. Dál je tu malá pizzeria, jmenuje se Davids Pizza, kde v malý pícce upečou objednanej koláč, a je vynikající. Téměř denně navštěvujem podniky co se jmenujou La Mandarine, Pyramide, La Baguette. Na ulici se prodává ovoce a zelenina, my kupujeme většinou avokáda, ananas a mango. V centru Brazzaville je taky pár pekáren, kde občas koupím francouzský bagety a bílej chleba. Čerstvý pečivo je výborný, ale musí se spotřebovat nejlíp ve stejnej den, protože pak změkne a ztratí chut ́.

18.7.2011 v 9:00 | Karma: 6,56 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

Kinkongo 2.1.

Blížíme se k Brazzaville, je ke sklonku dne, letadlo zvolna pluje nad krásnou členitou kopcovitou krajinou, za kterou se v dálce v mlžným oparu rýsujou pahorky. Krajina zalitá sluncem má nazlátlou barvu a vypadá idylicky. V jednu chvíli se potopíme do tak hlubokýho údolí, že z oken koukáme přímo do zelenýho úpatí kopce, porostlýho bohatou vegetací. Pak se zase zčistajasna vyhoupneme vysoko nad zem a to už jsme blízko cíle. Nevidím ale ještě žádný příbytky ani stopy lidský přítomnosti. Když se objeví, tak už jsme téměř u letiště Maya Maya. Dneska letíme z Prahy dva, já a Dan, protože provedeme změny na platformě v Kongu, nový instalace, a musí se to stihnout co nejdřív. Dan nemá vízum, tak očekávám že bude následovat stejnej tyjátr, v jakým jsem hrál já před měsícem. V hale už čeká Carly z Waridu, zařvu na něj, vezme naše pasy a jsme za neuvěřitelnejch cca 10 minut za pasovou kontrolou. Pro změnu zase čekáme asi hodinu na kufry, ale nakonec je máme a odjíždíme do svejch destinací, Dan do hotelu Olympik a já do naší nově pronajatý vily.

25.5.2011 v 9:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

UGA-UGA 2.2. Rodinná slavnost

V neděli mi Edith sdělila že se v domě její sestřenice pořádá párty a že tam zajdeme. Sestřenice se jmenuje Helen, je čerstvě provdaná za Filipa, který je původně z Kenyi. Pak z toho vyplynulo že tahle párty se pořádá vlastně pro ty členy rodiny, kteří nestihli nebo se z ňákýho důvodu nemohli dostavit před rokem na svatbu.

16.5.2011 v 9:00 | Karma: 7,49 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 732x
Cosmopolitan
420 friendly

Seznam rubrik