Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kinkongo 1.1.

Podle infa z netu, a víceméně taky z doslechu jsem vytušil že Republique Du Congo, ležící na rovníku na západ od Ugandy (mezi nima leží bývalé Zaire, dnes Democratic Republic of Congo), bude trochu jiná kapitola než Uganda. Napovídala tomu už procedura získání víza. Zatímco v Ugandě na letišti v Entebbe seděl úředník, kterej po zaplacení $50 buchnul štempl do pasu a pak otevřel obrovskou knihu, něco rychle naškrábal na obrovskou stránku, pak na ni rozmáchlým gestem taky prásknul štempl, pak stránku vytrhnul, zmuchlaně přeložil a podal mi s úsměvem pas a tu stránku - doklad o zaplacení víza…………..tak žádost o kongovský vízum se sestává ze tří stránek, jež obsahujou kromě zvacího dopisu např. čestný prohlášení že po vypršení stanovený lhůty pobytu se dotyčnej neusadí v zemi, ale vrátí se odkud přitáh, což je očividně proto aby se vyčůranej příchozí náhodou nerozhod neoprávněně ujídat z koláče týhle civilizační výspy bohatství, blahobytu a hojnosti…..

Brazzaville centrum

Vzhledem k faktu že francouzský Kongo, jak se taky nazývá, je bejvalá francouzská kolonie, tak se tu mluví francouzsky a lítá sem letadlo Air France z letiště De Gaulle v Paříži. Každej kdo měl tu smůlu že musel letět přes DG, tak ví že tak dokonale chaotickej model letiště nemoh vymyslet nikdo jinej než frogs. Dopravu mezi terminálama obstarávaj narvaný autobusy, který se plazej nacpaný ve frontě mezi ostatníma letištníma vehiklama po silničkách plnejch zatáček a objížděk tak dlouho, že když se cestující konečně dostane k patřičný gate, tak většinou zjistí že může čekat na další spoj, protože ten plánovaný odletěl během letištní vyhlídkový jízdy. Páč jsem už na DG předtím byl a páč jsem měl asi hodinu a půl mezi letama, tak jsem to jentaktak stihnul, a let byl celkem v pohodě, nepočítá li se to že při přistání na letišti Maya Maya v Brazzaville v Kongu s tím frog praštil jak s pytlem slámy a pak musel zabrzdit asi na deseti metrech.
Když jsem vystoupil z letadla na betonovou letištní plochu, tak mě hned uhodila do obličeje vlhkost, která je tady skoro jako v New Yorku, ale jelikož jsem byl léta školenej nefjorskou letní saunou, tak si z toho celkem nic nedělám.
Po příchodu do letištní haly jsem se zařadil do fronty, směřující k pasový kontrole pro cizince. Těch budek, každá pro dva úředníky, tam bylo celkem pět, a pěkně to nevodsejpalo, páč v Africe nikdy nikde nic pěkně nevodsejpá. Jelikož jsem neměl vízum, tak jsem očima pátral v davu za budkama po někom z Waridu, naší klientské společnosti, protože domluva zněla že na mě bude čekat a zařídí mi vízum. Měl jsem ho poznat podle toho že bude mít na sobě bílou košili, což je nepřehlídnutelný znamení, pokud se ovšem nebere v potaz fakt že v Africe nosí bilý košile 80% černochů.
V hale byl děsnej bordel, vlhko, smrad, byly tam mraky policajtů, což byli zároveň i úředníci, některý v uniformách, jiný v civilu, a spousta dalších lidí. Úředníci v budkách strašně poctivě a hlavně strašně pomalu vyřizovali papíry návštěvníků, já se potil a pořád vyhlížel někoho od Waridu, a přemejšlel jak těm úředníkům sdělím, až na mě přijde řada, že nemám vízum, páč tady nikdo nemluví anglicky a oficiálové vypadali absolutně neprůstřelný. Sice jsem si vezl slaboučkou knížečku frogštiny, která se jmenuje "Francouzsky bez učení", ale ukázala se bezcenná, páč výrazy jako "Jednu koblihu, prosím, a to je všechno." tady moc neužiju. Taky jsem přemejšlel co udělám pokud se mi začnou hrabat v příručním báglu. Vezl jsem tam kromě jinýho $30,000 na vejplaty našemu místnímu týmu a podobný účely. Prachy jsem jen tak mimochodem "nafasoval" v Praze, "když už sem teda jedu". Uvažoval jsem co by se stalo kdybych třeba toho policajta zuřivě kous do ruky až by se mi chtěl v báglu hrabat, ale asi by to neprošlo….tak jsem nakonec vytáh desky v kterých jsem měl papíry a načmáral na ně propiskou velkejma písmenama 'WARID' a mával tou cedulí nad hlavou. Po chvíli se z davu vyloup mladej hubenej černej kluk v perfektním kvádru, s velkejma zlatejma hodinkama na ruce, a okamžitě se nahrnul ke mně, představil se jako Carly, že je od Waridu a že zařídí vízum. Vzal moje papíry, přistoupil k vedlejší budce a zařizoval. Oficiálové evidentně nepospíchali s poskytnutím víza, tak je Carly děsně seřval, pak se moje papíry a pas nosily z jedný budky do druhý, pak už i někam mimo budky, putovaly z jedněch rukou do dalších, pak už se hala skoro vyprázdnila, pak se některý úředníci, jak byli zpocení, začali v těch budkách převlíkat, a to tak že se tam svlíkli do trenýrek a nátělníku a oblíkali si civil, a Carly se furt ještě někde hádal o moje vízum, a já tam stál a pozoroval ty svlíkající se oficiály a říkal jsem si jak by to bylo hezký kdyby se takhle svlíkali třeba v Praze a v New Yorku, aby těm přicestovavším lidem ukázali že jsou taky jenom lidi….
Asi po hodině mi Carly sdělil že jsem dostal nějaký prozatímní vstupní vízum, ale že pas zůstane na letišti a druhej den dostanu ňáký další vízum. Vypadli jsme konečně z haly před letiště, naložili jsme věci do sedanu a řidič dostal pokyn odvízt mě do místa mojí rezidence. Bylo už dávno po setmění a venku slabě poprchávalo. Projeli jsme nějakýma, asi hlavníma ulicema, a pak se dostali do míst, který v tý tmě vypadaly že bych tam radši ani nepách, a pak řidič zabočil do nějaký uličky co vypadala že by do ní vůbec nikdo radši ani nepách. Nejdřív mě napadlo že si splet cestu, pak jsem dospěl k přesvědčení, že je člen ňákýho gangu okradačů turistů, že někde zastaví, na auto se vrhne banda lupičů, mě vytáhnou ven a zabijou, a pak sežerou všechny salámy a klobásy a paštiky a lanšmíty, kterejch jsem vez přes půl kufru přes půl světa….
Zastavil před velkejma vratama, zabušil na ně a po otevření se objevila přepychová obrovská vila, v který bylo pár černochů, co tam pracovali jako security, ale hlavně taky bílej Tonda od nás, můj kolega. Ten mě zaved do největšího a nejlepšího pokoje v prvním patře baráku, mýho pokoje, s velkou postelí, mramorovou koupelnou s masážní sprchou a masážní vanou, do který se leze po mramorovejch schůdkách, a za kterou je obrovský zrcadlo, takže tam může člověk například fotit sám sebe jak sedí na záchodě, kterej je na druhý straně koupelny naproti, což jsem taky hned vyzkoušel. V koupelně je taky bidet a umejvadlo, to jen pro úplnost. V bejváku je internet a prostě všechen komfort. V přízemí je moderní kuchyně a jídelna, a společenská hala s parádníma koženejma sofa sedačkama a velkou plošnou televizí. Dali jsme s Tondou místni pivo, který je pitelný a jmenuje se Primus.
Tak jsem se octnul v baráku, kterej se jmenuje Villa Empilla. Je to vládní vila, má ji v pronájmu STS, ale říkáme jí maláriová vila, páč v ní pár lidí dostalo malárii. Ráno jsem zjistil že jsem se v noci nemýlil, že tahle budova stojí opravdu uprostřed neuvěřitelně zabordelenýho okolí, v klasickým slumu. To jsem ještě nevěděl že v Brazzaville takhle bydlí většina populace. Co je mi nepochopitelný je že takovouhle vilu někdo postavil zrovna tam. Když se člověk podívá z oken v horním patře, tak vidí plechový střechy zatížený kamenama, co se rozprostíraj ve všech směrech do širokýho okolí, a který zakrejvaj stavení od typu 'ranch' až po něco, co připomíná kozí chlívek třetí kategorie. Asi kilometr od vily teče řeka Kongo, která je při pozornějším pohledu z okna vidět.
Brazzaville 18.03.2008

Autor: Jan Kotrlak | pondělí 21.3.2011 21:32 | karma článku: 12,82 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Jan Kotrlak

Trocha poézije...

Tohle jsem nedávno vyhrabal. Napsal jsem to když jsem byl ještě mladej a blbej. Dneska jsem už starej a blbej, tak takový věci nepíšu...

7.12.2011 v 9:18 | Karma: 4,78 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

911

O celé události se napsalo a nafilmovalo tolik materiálu že nemá cenu popisovat co už bylo tolikrát v různých formách prezentováno. Vynořilo se x teorií a vysvětlení, profesionálních analýz, oficiálních i konspiračních výkladů. Svět je jimi zahlcen a je věcí každého k čemu se přikloní a čemu uvěří. V následujících pár řádcích chci popsat jak jsem to prožil já, z pohledu obyčejného člověka který byl při tom...věci nejsou vždy tak jak si člověk myslí.

9.9.2011 v 12:38 | Karma: 8,83 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

Kinkongo 2.2.

Co se týká naší nový vily, tak je tu trochu problém s dodávkou proudu, protože při výpadcích, které nastávají poměrně frekventně, se správci baráku vymlouvaj že nejsou peníze na palivo do generátoru. Moc jim nevěřím, určitě se mě snažej pumpnout o prachy. Že není světlo mi ani tak nevadí, ale taky se neohřejvá voda v bojleru a tím pádem nejde sprcha a dole v kuchyni nechladí lednice, a to už je průšvih. Stravování je jedna z věcí, která se časem sama vyřešila. Zezačátku jsme tahaliz domova kufry jídla, protože jsme nevěděli kde je bezpečný se stravovat. Ted ́ už je situace jiná, známe dost míst kde se člověk nají, a kde si dáváme jídla jako jsou zeleninový saláty, já mám v oblibě avokádovej, různý úpravy kuřat, rýže, nebo steaky z místního hovězího. Většinu restaurací a vůbec všech podniků vlastní Arabové, proto se tu dají koupit taky jídla Středního Východu, jídla, který znám velmi dobře z New Yorku. Dál je tu malá pizzeria, jmenuje se Davids Pizza, kde v malý pícce upečou objednanej koláč, a je vynikající. Téměř denně navštěvujem podniky co se jmenujou La Mandarine, Pyramide, La Baguette. Na ulici se prodává ovoce a zelenina, my kupujeme většinou avokáda, ananas a mango. V centru Brazzaville je taky pár pekáren, kde občas koupím francouzský bagety a bílej chleba. Čerstvý pečivo je výborný, ale musí se spotřebovat nejlíp ve stejnej den, protože pak změkne a ztratí chut ́.

18.7.2011 v 9:00 | Karma: 6,56 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

Kinkongo 2.1.

Blížíme se k Brazzaville, je ke sklonku dne, letadlo zvolna pluje nad krásnou členitou kopcovitou krajinou, za kterou se v dálce v mlžným oparu rýsujou pahorky. Krajina zalitá sluncem má nazlátlou barvu a vypadá idylicky. V jednu chvíli se potopíme do tak hlubokýho údolí, že z oken koukáme přímo do zelenýho úpatí kopce, porostlýho bohatou vegetací. Pak se zase zčistajasna vyhoupneme vysoko nad zem a to už jsme blízko cíle. Nevidím ale ještě žádný příbytky ani stopy lidský přítomnosti. Když se objeví, tak už jsme téměř u letiště Maya Maya. Dneska letíme z Prahy dva, já a Dan, protože provedeme změny na platformě v Kongu, nový instalace, a musí se to stihnout co nejdřív. Dan nemá vízum, tak očekávám že bude následovat stejnej tyjátr, v jakým jsem hrál já před měsícem. V hale už čeká Carly z Waridu, zařvu na něj, vezme naše pasy a jsme za neuvěřitelnejch cca 10 minut za pasovou kontrolou. Pro změnu zase čekáme asi hodinu na kufry, ale nakonec je máme a odjíždíme do svejch destinací, Dan do hotelu Olympik a já do naší nově pronajatý vily.

25.5.2011 v 9:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotrlak

UGA-UGA 2.2. Rodinná slavnost

V neděli mi Edith sdělila že se v domě její sestřenice pořádá párty a že tam zajdeme. Sestřenice se jmenuje Helen, je čerstvě provdaná za Filipa, který je původně z Kenyi. Pak z toho vyplynulo že tahle párty se pořádá vlastně pro ty členy rodiny, kteří nestihli nebo se z ňákýho důvodu nemohli dostavit před rokem na svatbu.

16.5.2011 v 9:00 | Karma: 7,49 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 732x
Cosmopolitan
420 friendly

Seznam rubrik