Moje benefity a stávka

Mám trochu zamotanou hlavu z benefitů, protože jsem se v těch vášnivých debatách odborářů v dopravě dočetla, že vlastně stávkují za všechny zaměstnance. Úplně jsem ale nepochopila a nikde se nedočetla, jaký konkrétní dopad bude mít zdanění na mé benefity.

Nejdříve jsem si utřídila, jaké benefity vlastně mám. Za každý den, kdy jsem v práci, dostanu jednu stravenku, tam se možná nějakých korun navíc dočkám. Pak je mým velkým benefitem, že si ve své knihovně mohu přečíst knížku dřív, než opustí naše kanceláře, kde ji zpracováváme. To ale asi dani nepodléhá. Dalším benefitem jsou spokojení a usměvaví lidé, kteří chodí k nám do knihovny. Naše knihovna je nově opravená, dobře uklizená, plná zelených květin, se spoustou nových knih. Knihy doslova opečováváme, myjeme, když je nějaký čtenář k nim necitlivý, staráme se o ně tak, aby byla radost už jenom vzít knihu do ruky. Knihovnice jsou přívětivé, o čtenáře se starají, knihy vyhledávají na požádání a na počkání. Odměnou jsou spokojení čtenáři, kteří, a to musím přiznat, nám občas donesou kávu, čaj či bonboniéru. Což mi ale na oplátku velice často použijeme na přípravu kávy či čaje pro čtenáře zdarma. Takže to snad také danit nebudeme. Naše knihovna je dokonce hodně využívaná, je to knihovna obecní a v dny kdy, máme otevřeno, k nám zavítá poslední dobou 150 až 200 lidí denně. Vždycky, když mi je chmurno, sestoupím ze své kanceláře a jdu půjčovat knížky. Pravidelně s mi zlepší nálada a vidím svět veseleji. To je si největší benefit mé práce, ale předpokládám, že dobrá nálada dani nepodléhá. Takže na tom jsem vlastně úplně báječně a nevím jestli je stávka i za mě. Spíš ne.

Ale chápu frustrované odboráře dopravy, zejména v železniční oblasti. Vlaky jsou špinavé a hnusné, spousta nádraží také radost v člověku nevyvolá. Cestující jsou ze špatně fungujících služeb rozladění a nenosí jim žádné drobné radůstky. Není divu, že se pak dopraváci ženou do stávky. Musejí dát světu najevo, že se mají špatně, že ze své práce nemají dobrou náladu a že je netěší. Není divu, že pak nějaký benefit chtějí. Ale možná, kdyby své síly napřeli na to, aby nám všem bylo při využívání dopravy veseleji, aby i je při cestě na nádraží vítal uklizený a dobře spravovaný prostor, kdyby se nám všem při nástupu do některých dopravních prostředků nezvedal žaludek, situace by se měnila a jejich benefity by vzrostly nebývalou měrou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bedřiška Kotmelová | sobota 27.2.2010 20:27 | karma článku: 32,92 | přečteno: 2077x
  • Další články autora

Bedřiška Kotmelová

Soumarak intelektuálů

20.2.2013 v 16:33 | Karma: 15,38

Bedřiška Kotmelová

Letní prdelky

7.8.2012 v 16:06 | Karma: 23,34