I prezident je politik

Již delší čas planí stránky novin a obrazovky monitorů úvahy o hledání tzv. Antiklause. Objevuje se mnoho jmen a překvapivě mnoho z nich vlastně nemá s politikou nic společného.  Mluví se o kandidátech z oblasti vědy, ekonomiky nebo umění. Funkce prezidenta je ale podle mě především funkcí politickou a představa, že snad osobnost mimo politiku se na Hradě bude chovat jinak nepoliticky, je nereálná.

Česká republika sice není prezidentskou demokracií, přesto má hlava státu dostatek důležitých pravomocí a patří tak k nejdůležitějším hráčům na naší politické scéně. 

Ostatně i prezidenti sousedních zemí jsou většinou bývalí politici: Thomas Klestil byl bývalý významný diplomat, Heinz Fischer je od roku 1971 v Parlamentu, Horst Köhler se kromě politiky stal známým díky angažmá v Mezinárodním měnovém fóru, Lech Kaczynski i László Sólyom se angažovali politicky již v opozici i před převratem, Ivan Gašparovič se v politice pohybuje od roku 1990. 

Ve volbách volíme podle názoru kandidátů a také podle toho, jak kdo své názory měnil či prosazoval v minulém období. To, že ten či onen kandiduje za danou stranu, je pro mě určitou jistotou, že vím, jak se kandidát po zvolení bude chovat. O to nepochopitelnější je pro mě navrhování kandidátů z akademického prostředí. Jaké názory má předseda akademie věd, co by jako kandidát prosazoval? Tito lidé jsou určitě velice úspěšní ve svém oboru, ale to ještě podle mě není kvalifikací na funkci prezidenta republiky.

Důvodem pro toto skoro zoufalé hledání je pravděpodobně vysoká podpora pro Václave Klause díky vysokému počtu poslanců a senátorů ODS. Je vůbec reálné, aby se na společném protikandidátovi shodli zelení, lidovci, sociální demokraté a komunisti? Nedokážu si představit, že lidovci a zelení najdou společného Antiklause s komunisty, když navíc podpora současného prezidenta je silná u některých poslanců KDU-ČSL (a já s tím jako člen této strany bez problémů souhlasím). Myslím, že tato možnost je skoro vyloučena. Proč si tyto strany nepřiznaji? Proč jdou do hledání, které s velkou pravděpodobností skončí prohrou?

 


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kotík | neděle 9.9.2007 16:19 | karma článku: 11,58 | přečteno: 727x