Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sýrie, podivná smrt gen.Hamedání,experta na asymetrickou válku

Při demonstraci v Teheránu 11.10.015 příslušníci Íránských revolučních gard/pazdaráni a jejich sympatizanti a sympatizantky v černém s rudými prapory mučedníkovy krve oplakávali gen. pazdaránů Hosejna Hamedaniho,

zabitého na předměstí Aleppa v Sýrii 7.10.015.

Tiskové prohlášení pazdaránů uvádělo, že gen. Hamedani, expert na Sýrii,  se svoji gardou střežil v Damašku Mauzoleum vnučky šíitského Imáma Alího Zajnaby ( duchovní vůdce Chameneí válku v Sýrii dobrovolníkům předkládá jako boj šíitů za ochranu posvátných šíitských svatostánků v Sýrii ), a současně radil Asádovi ve vojenské strategii proti povstalcům - ve skutečnosti byl gen. Hamedani od roku 011 hlavním šéfem proíránských jednotek v Sýrii.

V terénu zakládal proíránské lidové výbory - místní milice, tzv. Síly národní obrany ( dnes 200.000, tj. jsou početnější než syrská armáda ) z Asádových  alávitů ( šíitská sekta) a syrských šíitů, a přes Hezbolláh organizoval příliv zahraničních šíitských bojovníků do Sýrie, zejména z Afghánistánu + z Iráku, a íránských dobrovolníků basídžů ( mj. za irácko-íránské války likvidovali minová pole vlastním tělem ) -  aktivity, které nemohou vyhovovat Putinovi, protože mu Teherán přebírá Sýrii.

Irácké šíitské milice v Sýrii  ( Alláhova brigáda vítězných lvů v Sýrii a v Levantu ) vede 31letý Abdalláh al-Chibani, jenž svým bojovníkům tvrdí, že nebrání „ Neznaboha „ Asáda, ale Mauzoleum Zajnaby  - proto raketami ostřeluje damašskou civilní čtvrtˇ Jobar, takže jej protiasádovská opozice obvinila z válečného zločinu – Chibani tvrdí, že není zločinec, jen mudžáhedín, jenž bojuje za Alláha po boku Teheránu a Putina, jak již bojoval proti Saddámovi Husajnovi a proti US intervenci, za což byl uvězněn   …

Chibani pro svoji brigádu založil oficiální webovou stránku, na které nabírá do dobrovolníky nejen do Sýrie, ale i do Iráku, všichni z nich prochází dvouměsíčním vojenským výcvikem nejprve v Iráku a poté v Sýrii, který je dle jeho tvrzení sponzorován  „ výlučně ze soukromých zdrojů „ od pravověrných muslimských podnikatelů a obchodníků.

O frontě al-Nusra Chibani prohlásil, že té se bojí nejvíce, protože jde o nadrogované šílence, kteří jsou za peníze od bohatých sunnitů „všeho schopni „, zatímco jeho lidé jsou „ zbožní „.

Irácké šíitské milice byly v Damašku masově rozmístěny na jaře 015, což signalizovalo potíže Asádova režimu.

Gen. Hamedání byl od roku 05 zástupcem gen. Kásima Sulejmáního, velitele jednotek al-Kuds pro zahraniční mise pazdaránů, jenž po odchodu Američanů dobyl pro Teherán Irák, a v 2/015 tajemně prohlásil, že IS brzy padne.

Poté, co se na jaře 015 povstalci zmocnili provincie Idlib, gen. Sulejmání v létě 015 často pobýval v Kremlu, kde s Putinem plánoval společnou íránsko-ruskou ofenzívu na dobytí provincie Idlib.

Podle tiskového prohlášení pazdaránů gen. Hamedani padl v boji s žoldnéři IS, ale spíše  byl na předměstí Aleppa zavražděn ( gen. Hamedáni byl veteránem irácko-íránské války (80-88) a měl za sebou přes 80 tajných misí, těžko tudíž 7 dní po Putinově vpádu do Sýrie zemřel „ v boji „  s nějakou žoldnéřskou bandou na předměstí Aleppa, ledaže by sem byl vylákán, což se asi stalo, protože gen. Hamedaní byl již po splnění mise ( zabránil dobytí Damašku ) odvolán zpět do Teheránu, do Sýrie se vrátil jen na pár dní …

V den jeho smrti si prohlášení o tom, jak byl zabit, odporovala.

SOHR se sídlem v UK tvrdila, že byl zabit, když se se svými muži chystal dobýt leteckou základnu Kweires východně od Aleppo, zatímco místní velení protiasádovských jednotek uvádělo, že byl zabit při zcela jiné operaci, a to nikoliv příslušníky IS, a že spolu s ním byl zabit i velitel afghánských šíitů Alí Ridha Tawasuli.

Samotné Aleppo je rozdělené mezi Asádovce ( západní část města ) a protiAsádovce ( východní část města ), podporované Rijádem, Katarem a Ankarou, zatímco bandy IS drží severní a východní předměstí Aleppa, a společně s vládními jednotkami za podpory ruského letectva bojují proti protiasádovským povstalcům ( Jomah al-Qassem pro list Le Monde ze 17.10.015).

Na mítinku k uctění památky generála Hamedáního, jenž v poslání íránské islámské revoluce upřímně věřil, se sešli všichni prominenti íránského režimu, zejména z bezpečnostních složek, nebo se nechali někým zastoupit, např. prez. Hasan Rohání na mítink poslal svého bratra Hosejna Fereydouna.

Vládní mítink se zvrhl v jednoznačnou podporu  Bašíra Asáda, což nezbytně nemusela být i upřímná podpora probíhající ruské intervence, třebaže tak smuteční shromáždění světová média vyložila ( jen proto, že íránští prominenti nazvali ruskou intervenci „ prospěšnou „ – dokud slouží jejich cílům/dokud Kreml brání svržení Asáda ).

Názor íránské ulice se však nemusí ztotožňovat s názorem vládním ( včetně proruského postoje) , o to více, že právě pazdaráni ( íránští " bolševici" z chudinských vrstev ) , se kterými se Putin oficiálně paktuje, brutálně potlačili studentské bouře v roce 99 a protivládní demonstrace po zfalšovaných prezidentských volbách v 6/09 ( Mahmúd  Ahmadinežád)

16.10.015, 16 dní po Putinově intervenci, syrské zdroje oznámily, že Írán poprvé od roku 011 vyslal do protipovstalecké ofenzívy po boku vládních jednotek stovky íránských milicionářů a libanonských milic Hezbolláhu, zhruba 2.000 mužů, po sociálních sítích obíhala fotka šéfa pazdaránů gen. Sulejmáního z fronty v Aleppo.

Doposud společná íránsko-ruská ofenzíva nezaznamenala žádné mimořádné úspěchy. Boje probíhají na dvou frontách – jedna fronta je zhruba 100 km od Hama k horám pobřežní provincie Latakíja přes nížinu al-Ghab a jižní část Idlibu, kde se boje soustředˇují na dálnici M5 spojující Homs s Aleppem – nejen díky US protitankovým střelám se povstalci úspěšně brání navzdory ruským náletům, ale hlavně z důvodu, že obyvatelstvo této fronty je ve své většině protiasádovské, proto Putinovi nečiní problémy bombardovat zdejší civilisty.

Druhá paralelní fronta probíhá zhruba 50 km jižně od Aleppa, kde se vládní jednotky spolu s íránskými pazdarány a s milicemi Hezbolláhu snaží dobýt vesnice při silnici, kterou potřebují k zajištění zásobování západní části Aleppa, která je pod jejich kontrolou.

Jaderná dohoda s Íránem, podepsaná 14.7.015, vstoupila v platnost 18.1.015, ale sankce budou postupně rušeny až poté, co MAAE během 3-6 měsíců potvrdí, že Teherán dodržuje své závazky ( nejprve budou rušeny ekonomické sankce, do 10 let by své sankce měla zrušit i RB OSN ).

20.10.015 íránské námořnictvo zastoupené třemi loděmi připlulo na svoji první historickou  návštěvu Ázerbájdžánu, když po námořním cvičení s Putinem v ruské Astrachani ( přístav „ Bránu do Orientu „  Rusové v 18.stol. vybudovali pro vpád do Íránu ), dorazilo do Baku, které se snaží o lepší vztahy s Íránem od doby, co s Teheránem Západ podepsal jadernou dohodu ( Baku v jeho námořní politice proti Teheránu radí US vojenští experti, eurasianet.org ).

V RF to byla již druhá návštěva íránských lodí, první se uskutečnila v létě 013, +  v 8/015 před ruskou intervencí v Sýrii ruská Kaspická flota uskutečnila námořní cvičení s Íránci, farsnews.com.

Další novinkou v Kaspickém moři, o jehož nevyznačené námořní hranice budou výše zmíněné státy bojovat, je, že Teherán v 3/015 vyslal do Kaspického moře svoji zbrusu novou a nejmocnější fregatu Damavand.

29.10.015 byl v Teheránu zatčen a pazdarány vyslýchán íránsko-americký obchodník Siamak Nawazi z Crescent Petroleum, jenž do Íránu přijel na návštěvu příbuzných.

Ropa poprvé od roku 09 spadla  pod 40 dolarů /OPEC Export Price Falls Below $40 for First Time Since 2009

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-16/opec-export-price-falls-below-40-for-first-time-since-2009

Fašista Žirinovskij, prominentní představitel ruské Dumy, prohlásil, že se pod RF bude muset vrátit i Finsko a Polsko, protože se odtrhly nezákonně. Také Alpy jsou hory ruské slávy, chodil po nich Suvorov, jen Francouzi nic nepochopili, nemluvě již o Indickém oceánu, který také vždy patřil RF.

??????????? ????????? ? ??????? ??????? ?  ?????? ?????? ? ?????????

http://www.c-inform.info/news/id/29464

V Moskvě 18.10.015 shořelo muzeum FSB / ? ?????? ????????? ????? ???

http://360tv.ru/news/v-moskve-zagorelsja-muzej-fsb-42006

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 17.11.2015 20:58 | karma článku: 13,42 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 500x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,85
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz