Sýrie, podivná smrt gen.Hamedání,experta na asymetrickou válku

Při demonstraci v Teheránu 11.10.015 příslušníci Íránských revolučních gard/pazdaráni a jejich sympatizanti a sympatizantky v černém s rudými prapory mučedníkovy krve oplakávali gen. pazdaránů Hosejna Hamedaniho,

zabitého na předměstí Aleppa v Sýrii 7.10.015.

Tiskové prohlášení pazdaránů uvádělo, že gen. Hamedani, expert na Sýrii,  se svoji gardou střežil v Damašku Mauzoleum vnučky šíitského Imáma Alího Zajnaby ( duchovní vůdce Chameneí válku v Sýrii dobrovolníkům předkládá jako boj šíitů za ochranu posvátných šíitských svatostánků v Sýrii ), a současně radil Asádovi ve vojenské strategii proti povstalcům - ve skutečnosti byl gen. Hamedani od roku 011 hlavním šéfem proíránských jednotek v Sýrii.

V terénu zakládal proíránské lidové výbory - místní milice, tzv. Síly národní obrany ( dnes 200.000, tj. jsou početnější než syrská armáda ) z Asádových  alávitů ( šíitská sekta) a syrských šíitů, a přes Hezbolláh organizoval příliv zahraničních šíitských bojovníků do Sýrie, zejména z Afghánistánu + z Iráku, a íránských dobrovolníků basídžů ( mj. za irácko-íránské války likvidovali minová pole vlastním tělem ) -  aktivity, které nemohou vyhovovat Putinovi, protože mu Teherán přebírá Sýrii.

Irácké šíitské milice v Sýrii  ( Alláhova brigáda vítězných lvů v Sýrii a v Levantu ) vede 31letý Abdalláh al-Chibani, jenž svým bojovníkům tvrdí, že nebrání „ Neznaboha „ Asáda, ale Mauzoleum Zajnaby  - proto raketami ostřeluje damašskou civilní čtvrtˇ Jobar, takže jej protiasádovská opozice obvinila z válečného zločinu – Chibani tvrdí, že není zločinec, jen mudžáhedín, jenž bojuje za Alláha po boku Teheránu a Putina, jak již bojoval proti Saddámovi Husajnovi a proti US intervenci, za což byl uvězněn   …

Chibani pro svoji brigádu založil oficiální webovou stránku, na které nabírá do dobrovolníky nejen do Sýrie, ale i do Iráku, všichni z nich prochází dvouměsíčním vojenským výcvikem nejprve v Iráku a poté v Sýrii, který je dle jeho tvrzení sponzorován  „ výlučně ze soukromých zdrojů „ od pravověrných muslimských podnikatelů a obchodníků.

O frontě al-Nusra Chibani prohlásil, že té se bojí nejvíce, protože jde o nadrogované šílence, kteří jsou za peníze od bohatých sunnitů „všeho schopni „, zatímco jeho lidé jsou „ zbožní „.

Irácké šíitské milice byly v Damašku masově rozmístěny na jaře 015, což signalizovalo potíže Asádova režimu.

Gen. Hamedání byl od roku 05 zástupcem gen. Kásima Sulejmáního, velitele jednotek al-Kuds pro zahraniční mise pazdaránů, jenž po odchodu Američanů dobyl pro Teherán Irák, a v 2/015 tajemně prohlásil, že IS brzy padne.

Poté, co se na jaře 015 povstalci zmocnili provincie Idlib, gen. Sulejmání v létě 015 často pobýval v Kremlu, kde s Putinem plánoval společnou íránsko-ruskou ofenzívu na dobytí provincie Idlib.

Podle tiskového prohlášení pazdaránů gen. Hamedani padl v boji s žoldnéři IS, ale spíše  byl na předměstí Aleppa zavražděn ( gen. Hamedáni byl veteránem irácko-íránské války (80-88) a měl za sebou přes 80 tajných misí, těžko tudíž 7 dní po Putinově vpádu do Sýrie zemřel „ v boji „  s nějakou žoldnéřskou bandou na předměstí Aleppa, ledaže by sem byl vylákán, což se asi stalo, protože gen. Hamedaní byl již po splnění mise ( zabránil dobytí Damašku ) odvolán zpět do Teheránu, do Sýrie se vrátil jen na pár dní …

V den jeho smrti si prohlášení o tom, jak byl zabit, odporovala.

SOHR se sídlem v UK tvrdila, že byl zabit, když se se svými muži chystal dobýt leteckou základnu Kweires východně od Aleppo, zatímco místní velení protiasádovských jednotek uvádělo, že byl zabit při zcela jiné operaci, a to nikoliv příslušníky IS, a že spolu s ním byl zabit i velitel afghánských šíitů Alí Ridha Tawasuli.

Samotné Aleppo je rozdělené mezi Asádovce ( západní část města ) a protiAsádovce ( východní část města ), podporované Rijádem, Katarem a Ankarou, zatímco bandy IS drží severní a východní předměstí Aleppa, a společně s vládními jednotkami za podpory ruského letectva bojují proti protiasádovským povstalcům ( Jomah al-Qassem pro list Le Monde ze 17.10.015).

Na mítinku k uctění památky generála Hamedáního, jenž v poslání íránské islámské revoluce upřímně věřil, se sešli všichni prominenti íránského režimu, zejména z bezpečnostních složek, nebo se nechali někým zastoupit, např. prez. Hasan Rohání na mítink poslal svého bratra Hosejna Fereydouna.

Vládní mítink se zvrhl v jednoznačnou podporu  Bašíra Asáda, což nezbytně nemusela být i upřímná podpora probíhající ruské intervence, třebaže tak smuteční shromáždění světová média vyložila ( jen proto, že íránští prominenti nazvali ruskou intervenci „ prospěšnou „ – dokud slouží jejich cílům/dokud Kreml brání svržení Asáda ).

Názor íránské ulice se však nemusí ztotožňovat s názorem vládním ( včetně proruského postoje) , o to více, že právě pazdaráni ( íránští " bolševici" z chudinských vrstev ) , se kterými se Putin oficiálně paktuje, brutálně potlačili studentské bouře v roce 99 a protivládní demonstrace po zfalšovaných prezidentských volbách v 6/09 ( Mahmúd  Ahmadinežád)

16.10.015, 16 dní po Putinově intervenci, syrské zdroje oznámily, že Írán poprvé od roku 011 vyslal do protipovstalecké ofenzívy po boku vládních jednotek stovky íránských milicionářů a libanonských milic Hezbolláhu, zhruba 2.000 mužů, po sociálních sítích obíhala fotka šéfa pazdaránů gen. Sulejmáního z fronty v Aleppo.

Doposud společná íránsko-ruská ofenzíva nezaznamenala žádné mimořádné úspěchy. Boje probíhají na dvou frontách – jedna fronta je zhruba 100 km od Hama k horám pobřežní provincie Latakíja přes nížinu al-Ghab a jižní část Idlibu, kde se boje soustředˇují na dálnici M5 spojující Homs s Aleppem – nejen díky US protitankovým střelám se povstalci úspěšně brání navzdory ruským náletům, ale hlavně z důvodu, že obyvatelstvo této fronty je ve své většině protiasádovské, proto Putinovi nečiní problémy bombardovat zdejší civilisty.

Druhá paralelní fronta probíhá zhruba 50 km jižně od Aleppa, kde se vládní jednotky spolu s íránskými pazdarány a s milicemi Hezbolláhu snaží dobýt vesnice při silnici, kterou potřebují k zajištění zásobování západní části Aleppa, která je pod jejich kontrolou.

Jaderná dohoda s Íránem, podepsaná 14.7.015, vstoupila v platnost 18.1.015, ale sankce budou postupně rušeny až poté, co MAAE během 3-6 měsíců potvrdí, že Teherán dodržuje své závazky ( nejprve budou rušeny ekonomické sankce, do 10 let by své sankce měla zrušit i RB OSN ).

20.10.015 íránské námořnictvo zastoupené třemi loděmi připlulo na svoji první historickou  návštěvu Ázerbájdžánu, když po námořním cvičení s Putinem v ruské Astrachani ( přístav „ Bránu do Orientu „  Rusové v 18.stol. vybudovali pro vpád do Íránu ), dorazilo do Baku, které se snaží o lepší vztahy s Íránem od doby, co s Teheránem Západ podepsal jadernou dohodu ( Baku v jeho námořní politice proti Teheránu radí US vojenští experti, eurasianet.org ).

V RF to byla již druhá návštěva íránských lodí, první se uskutečnila v létě 013, +  v 8/015 před ruskou intervencí v Sýrii ruská Kaspická flota uskutečnila námořní cvičení s Íránci, farsnews.com.

Další novinkou v Kaspickém moři, o jehož nevyznačené námořní hranice budou výše zmíněné státy bojovat, je, že Teherán v 3/015 vyslal do Kaspického moře svoji zbrusu novou a nejmocnější fregatu Damavand.

29.10.015 byl v Teheránu zatčen a pazdarány vyslýchán íránsko-americký obchodník Siamak Nawazi z Crescent Petroleum, jenž do Íránu přijel na návštěvu příbuzných.

Ropa poprvé od roku 09 spadla  pod 40 dolarů /OPEC Export Price Falls Below $40 for First Time Since 2009

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-16/opec-export-price-falls-below-40-for-first-time-since-2009

Fašista Žirinovskij, prominentní představitel ruské Dumy, prohlásil, že se pod RF bude muset vrátit i Finsko a Polsko, protože se odtrhly nezákonně. Také Alpy jsou hory ruské slávy, chodil po nich Suvorov, jen Francouzi nic nepochopili, nemluvě již o Indickém oceánu, který také vždy patřil RF.

??????????? ????????? ? ??????? ??????? ?  ?????? ?????? ? ?????????

http://www.c-inform.info/news/id/29464

V Moskvě 18.10.015 shořelo muzeum FSB / ? ?????? ????????? ????? ???

http://360tv.ru/news/v-moskve-zagorelsja-muzej-fsb-42006

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 17.11.2015 20:58 | karma článku: 13,42 | přečteno: 774x