Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rijád vyzbrojuje Egypt, který za něj bojuje v Jemenu

  Poté, co se Putin s Hollandem v 7/015 ještě před podepsáním jaderné dohody s Teheránem dohodl o výši odškodného za nedodání útočných výsadkových lodí třídy Mistral, a částka byla převedena na kremelský účet

( 1.1 mld, méně, než Putin žádal ), Paříž/PAR opětovně nabyla plné vlastnictví k lodím, o jejichž koupi projevila zájem CAN, Singapur, Saúdská Arábie a Káhira, ale i TR a Indie ( na podzim 014 Russia Today chrlila, že „ nikdo ruské mistraly nekoupí, protože mu to RF nedovolí „  ).

 

6.8.015 se Hollande projížděl s egyptským prezidentem  maršálem Abdalem al-Sissi po Izmaílu v otevřeném vozítku se dvěma ostrostřelci vepředu i vzadu, zatímco další dva s vysílačkami běželi starostlivě za vozítkem.

Hollande assistoval al-Sissimu při přehlídce stíhacích letounů Rafale  (koupě 14 kusů byla domluvena za návštěvy al-Sissiho v PAR v 11/014, je to poprvé, co stíhačky Rafale v zahraničí někdo koupil, dlouho se vyjednávalo s Brazílií ).

Součástí zbrojního kontraktu v částce 5.2 mld eur, který maršál al-Sissi 16.2.015 v PAR podepsal, jsou i víceúčelové fregaty třídy Fremm a 4 korvety třídy Gowind .

Tímto kontraktem, který zaplatila Saúdská Arábie,  se Káhira stala privilegovaným klientem Paříže, stejně jako Saúdská Arábie a Katar.

Hollande však při vojenské přehlídce v Izmaílu zděšeně zjistil, že jej maršál al-Sissi vtlačil do křesla vedle válečného zločince súdánského prezidenta Omara Bašíra, na kterého je vydán mezinárodní zatykač ze strany Mezinárodního trestního dvora  -  Elysejský palác poté všude zdůrazňoval, že se s ním Hollande „ nepozdravil „ ( Bašír byl v 6/015 málem zatčený v JAR, dokud vládnoucí ANC neprohlásil, že Mezinárodní trestní dvůr již neplní svůj účel a je pouze fraškou  ) …

Hollande prohlásil, že mu maršál al-Sissi slíbil, že do konce roku 015 uspořádá parlamentní volby.

Polní maršál al-Sissi, absolvent US a britské válečné akademie, v 3/011 za islámistických revolucí „ arabského jara “ jako jediný z armády přiznal, že vojáci 18 zadržených žen z protivládních demonstrací na náměstí Tahrír  ( 800 demonstrantů zahynulo ) přiměly na své vojenské základně podstoupit gynekologické vyšetření, zda jsou ještě panny, a to z důvodu, jak prohlásil al-Sissi, aby byly chráněny před znásilněním, a vojáci z nařčení ze znásilnění.

V létě 013 za třídenních masových protestů proti Morsího dvanáctiměsíční islámistické vládě al-Sissi provedl vojenský převrat, a národu oznámil, že prezident Mohamad Morsi, vystudovaný v US,  zvolený demokraticky národem za  “ arabského jara „ z hněvu proti 30leté vojenské vládě proamerického Husního Mubaraka , z funkce 3.7.013 „odstoupil“.

Moc v zemi převzala armáda, která Morsího uvěznila, a v 5/015 jej spolu s dalšími 100 islámisty z Muslimského bratrstva odsoudila k trestu smrti za organizování přepadů policejních stanic a vězeňských zařízení ( vojenská junta v Egyptě však zavírá do věznic nejen islámisty, ale i intelektuály ).

Trest smrti pro Morsího odsoudil mj. Erdogan + OSN, trest si však vyžádal Rijád, kterému Egypt pomáhá s jeho  „ vojenskou expedicí „ v Jemenu, zahájenou 26.3.015, a který Sissiho puč financoval - po puči dostal maršál al-Sissi od krále Salmana ještě finanční pomoc ve výši 4 mld dolarů.

Al-Sissi, jenž za „ arabského jara „  šéfoval vojenskému zpravodajství, a úřad prezidenta převzal v 6/014, touží ještě po nákupu dvou útočných lodí Mistral, kterým by tak stvrdil své nové strategické partnerství s PAR a se  Saúdskou Arábií, která rovněž nakupuje francouzskou vojenskou techniku, a která je připravena al-Sissimu obě útočné lodě zaplatit .

Rijád se vyzbrojuje, neobává se však Izraele, ale egyptského Muslimského bratrstva, které Sissimu pomohl svrhnout, IS na Sinaji, a šíitů všeho druhu ( íránských /iráckých/jemenských/bahrajnských ).

30.7. 015 Rijád (princ Mohamad Salman ) a Káhira  ( al-Sissi) podepsaly káhirskou deklaraci o vojenské spolupráci, ve které  si Rijád přeje v Egyptě vybudovat společnou arabskou flotu, která by střežila Středozemní a Rudé moře, a společnou arabskou námořní jednotku, která by v těchto mořích chránila zájmy obou států ( od US Káhira v 12/014 dostala 10 vrtulníků Apache, a 8 stíhaček F-16 ).

1.8.015 al-Sissi prodloužil o 6 měsíců mandát, povolující „ jistým vojenským jednotkám „ jejich rozmístění v zahraničí z důvodu ochrany národních a „ arabských „ zájmů v Zálivu, v Rudém moři a v úžině Bab El-Mandeb, v Libyii a v Jemenu „ …

?? ???????? ?????? ???????? ?????????????? ????? ??????? «??????»

http://ria.ru/defense_safety/20150815/1186436262.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 14.8.2015 12:27 | karma článku: 13,99 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,92 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,74 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 508x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 271x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz