Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Postavení žen za Lenina a Stalina

Ruské ženy byly klíčovou součástí všech ruských revolucí 20.stol., oficiální historie je však nezmiňuje. Revoluce 1905 se účastnily ženy předchozí generace, aristokratky i ženy z lidu. Buržoazní únorové revoluce i bolševického puče

se účastnily již profesionální revolucionářky.

Napsaly o nich feministky, mj. francouzská spisovatelka a novinářka Marylie Markovitch /1866-1926/, která byla od roku 1915 petrohradskou dopisovatelkou listů Petit Journal a  Revue des Deux Mondes.

V roce 2017 byla vydána její kniha reportáží o tehdejším Petrohradu  „ Ruská revoluce z pohledu Francouzky/ La Révolution russe vue par une Française „ , ve které Únorovou revoluci přirovnává k Velké francouzské buržoazní revoluci  z roku 1789. Kerenského popisuje jako věrného spojence Západu, jenž vůči Západu dohody dodrží,  o Leninovi se zmiňuje jako o „ malém mužíčkovi bez důstojnosti „  ...

Markovičová odjela z Petrohradu v létě 1917 kvůli nemoci, zatímco socialistická feministka Louise Bryantová / 1885-1936/ do Petrohradu v létě 1917 přijela.

Bryantová byla manželkou Johna Reeda ( „ 10 dní, které otřásly světem „ 1920, viz film o nich z roku 1981 „Reds“/Rudí, ve kterém se anarchistka Emma Goldmanová marně snaží Reedovi vysvětlit, že bolševický puč není revolucí, že bolševici nastolili diktaturu Strany a státu, nikoliv diktaturu proletariátu, jako např. Pařížská komuna 1870, viz také můj článek

Zapomeňte na VŘSR, žádná nebyla - Andrea Kostlánová - Idneskostlanova.blog.idnes.cz › blog

).

Bryantová chodila každé ráno do paláce Smolného, z něhož Lenin a Trocký řídili bolševický puč. Byla fascinována Trockým, jenž byl dle jejího názoru lidštější a přístupnější než Lenin s kamennou tváří Putina.

Bryantová napsala knihu „ Šest rudých měsíců v Rusku „ , ve které mj. představuje ruské feministky, zejména „ Bábušku revoluce „  profesionální revolucionářku šlechtičnu Jekatěrinu Breško-Breškovskou /1844-1934 ČSR/, spoluzakladatelku Socialistické revoluční strany, z níž se po Únorové revoluci 1917 odštěpila probolševická frakce Strana levých socialistických revolucionářů v čele s Marií Spiridonovou , viz mj.

Marie Spiridonová měla historickou šanci na svržení bolševiků ...kostlanova.blog.idnes.cz › blog

a Jakovem Blumkinem ( po zatčení bolševiky se stal agentem ČEKA, popraven Stalinem 1929 ), rozpuštěná 1923.

Breško-Breškovská se provdala za zámožného statkáře, 1874 porodila syna Nikolaje, kterého pro své revoluční aktivity hned po porodu opustila a nechala ho v péči své rodiny  ( když se s ním setkala po 22 letech, kdy jí na naléhání jejích přátel přišel navštívit do vězení, zjistila, že spolu nemají nic společného, syn se stal známým spisovatelem thrillerů, 1920 emigroval z Ruska, stal se francouzským občanem, kolaboroval s nacisty, pracoval na říšském ministerstvu propagandy, 1943 v Berlíně zemřel ).

Breškovská se svou sestrou a přítelkyní Marií Kolenkinovou ze zámožné kupecké rodiny, všechny tři stoupenkyně Bakunina /1814-1876 Švýcarsko/, ideologa anarchismu a narodnictví, jezdily s falešnými pasy po vesnicích a snažily se vyvolat rolnická povstání, brzy byly zatčeny.

V carské katorze ( galeje, nucené práce, kam byla jako první žena odsouzena pro politický delikt ) a v exilu strávila střídavě přes 20 let.

1904 Breško-Breškovská propagandisticky cestovala po US, měla mezi levičáky velký úspěch a pro svoji Socialistickou revoluční stranu vydělala 10.000 dolarů.

1905 se vrátila do Ruska, kde byla 1908 opět zatčena, uvězněna v Petropavlovské pevnosti a odsouzena k doživotnímu vyhnanství na Sibiři, odkud se 1913 ve svých 69 letech pokusila utéci a ujet 1.000 km na koni, byla však zadržena 112 km od Irkutska a 2 roky držena ve zdejší věznici v samovazbě, načež byla deportována blíže k polárnímu kruhu do Jakutska, ale po protestech jejích US přátel byla převezena zpět do Irkutska.

Po Únorové revoluci 1917 ( 73 let ) byla propuštěna na amnestii, v Petrohradu ji osobně vítal Kerenský, ministr spravedlnosti,  a obrovský dav jejích stoupenců.

Jako nejstarší poslanec pronesla zahajovací projev na 1. zasedání Ústavodárného shromáždění, a stala se loajálním stoupencem Kerenského – když byl bolševiky po jejich puči 1917 svržený, Breškovská napsala výzvu čsl. legiím, aby proti bolševikům zasáhli a znovu jej dosadili do funkce premiéra.

Na konci roku 1918 odjela přes Vladivostok do US, kde apelovala na US vládu, aby bělogvardějce v jejich boji proti bolševikům podpořily a vyslaly jim na pomoc 50.000 vojáků. Z US odjela do Paříže, odkud 1924 emigrovala do ČSR za svojí přítelkyní revolucionářkou Marií Kolenkinovou /1850-1926/, v ČSR dožila.

Markovičová dále píše o feministce Alexandře Kollontai, aristokratce, která se jako první žena na světě stala ministryní (sociálních věcí), a neváhala se funkce v 3/1918 vzdát, když nesouhlasila s Leninovým uzavřením brestlitevského míru.

Již 1926 „sovětské“ ženy přišly o své privilegované postavení, které získaly po Únorové revoluci 1917, a zejména po bolševickém puči, kdy Lenin v rámci likvidace „ buržoazních symbolů “ a v rámci Velké kulturní proletářské revoluce zlikvidoval 1917 i tradiční rodinu ( proto působí komicky dnešní „obrana „ rodiny ze strany KSČM ), když v rámci deklarované rovnosti žen a mužů vyhlásil „volnou lásku „,ve které „ každý patří každému „ ( viz stranické neregistrované partnerství  Fučíka a Gusty Fučíkové, kteří stavěli veřejně na odiv své pohrdání tradiční „ buržoazní „ rodinou ) .

Za Lenina byly zakládány „společné domy“, ve kterých bolševici sdíleli nejen svá těla, ale i své spodní prádlo.

V archívech KGB ruský tisk v 90. letech objevil nařízení Strany, ve kterém je napsáno: „ Každá komsomolkyně MUSÍ uspokojit sexuální potřeby komsomolských mládežníků „  ( viz také francouzský TV dokument z roku 2017 lotyšské režisérky Inary Kolmane  „Dvojí život v SSSR“  ).

27.1.19 zachvátil FKS skandál, když zhruba sto komunistických mládežnic na sjezdu MJCF zveřejnilo , že byly sexuálně napadeny a znásilněny mládežníky z Hnutí mladých komunistů Francie/MJCF. Vedení FKS muselo poté několik mládežníků vyloučit ( Le Monde, L´Obs).

V rámci Velké kulturní proletářské revoluce Lenin zjednodušil rozvody, a povolil umělé přerušení těhotenství na přání. Ten, kdo trval na sňatku ( potvrzení/ bumažce od úřadů ), byl považován za zpátečníka reakcionáře.

Lenin miloval nudismus, nudistické akty zdobily veřejná prostranství, Majakovského plakáty s údernickým nápisem Pryč s prudérností !  visely na každém rohu.

Již 1816 utopický socialista Charles Fourier požadoval emancipaci žen a jejich osvobození od svazující monogamie, jeho Manifest nového milostného světa ( konsensuální a etická polygamní harmonie  - polyamour založená na buddhistické etice, na radosti z radosti druhých bez žárlivosti ) byl však vydán až 1967, a zabodoval za sexuální revoluce let 70tých ( v 5/1990 se na Manifest upnul US novopohanský čas. Green Egg, a  jeho Manifest boduje dodnes v komunitách heterosexuálů i LGBT ).

Po smrti Lenina v 1/1924 Stalin intimní život bolševiků obrátil naruby, když opět uzákonil monogamii, zakázal předmanželský sex, umělé potraty, cizoložství, homosexuální vztahy a masturbaci. Porušení výše zmíněných stranických příkazů, přičemž, jako ke všem trestným činům v Bolševickém Svazu, stačilo jen anonymní udání, se trestalo gulagem ( příkazy neplatily pro Stalinovu smetánku, která si užívala s tanečnicemi a herečkami, a nejen s nimi, Stalin, stejně jako Saddám Husajn a Kaddáfí, si pro svoje choutky nechával unášet mladá děvčata přímo z ulice, a v kremelských promítacích sálech straničtí prominenti sledovali pornografické filmy západní produkce, které pro ně v tajných sejfech skladoval Sergej Ejzenštejn, viz můj článek Sergej Ejzenštejn ve službách sociální demokracie a Stalina - Blog ..
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=137736&setver=touch

Proti Stalinově nové sexuální politice se neozvala ani v Moskvě žijící bojovnice za práva žen Klára Zetkinová ( která prohlásila : “ Nikdy jsem nepotkala ženu, která by dokázala přečíst Kapitál či hrát šachy „ ),  ani Kollontaiová, která 1917 vybojovala volební právo žen a byla průkopnicí volné lásky s tím, že tradiční rodina není nic jiného než diktát buržoazního kapitálu ( finanční závislost žen, viz její článek z roku 1923 Pryč s rodinou, atˇuvolní místo okřídlenému Erósu ! , volné lásce, kterou sama praktikovala ), třebaže právě Kollontaiová stála za koncepcí „ soudružské lásky“, která ženy podřizovala sexuálním přáním soudruhů.

Ve 30.letech soudružskou volnou lásku všichni se všemi praktikovala levicová pařížská bohéma, viz všechny vyhlášené umělce, kteří tehdy v Paříži působili, od přesvědčeného komunisty Pablo Picassa ( třebaže byl buržoazně 2x ženatý ) přes Hemingwaye   ( v této době stoupenec komunistů, jenž zavíral oči i před stalinskými masakry španělských stalinistů během občanské války 36-39 )  po Sartra.

Po Stalinově smrti se cizoložství již gulagem netrestalo, ale nahota nebyla ve filmech povolena až do roku 1988, kdy se objevil filmový debut režiséra Vasilije Pičula Malá Věra.

Kollontaiová i Zetkinová mlčením přijaly i ústavu z roku 1936, která bolševický patriarchát v orgánech státní moci definitivně potvrdila ( přesto Kollontaiová v 9/1946 do čas. Sovětskaja ženščina na přání Strany napsala pochvalný článek o tom, jak se ženy aktivně účastní všech sfér politického života ).

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 29.9.2020 11:15 | karma článku: 14,63 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,26 | Přečteno: 484x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 499x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 726x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,85
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz