Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žvanivost jako projev primitivismu: Samozřejmost násilí

Díl pátý: V dubnu 2002 devatenáctiletý mladík na gymnáziu v německém Erfurtu postřílel sedmnáct lidí, většinou učitelů, a další zranil. Pak spáchal sebevraždu. Jediným důvodem k tomu byl prý fakt, že měl opakované problémy se složením maturity.

 

 

Po celém světě se v devadesátých letech i v novém století odehrálo hodně podobných tragédií, z toho dvanáct většího rozměru. Z nich pak mladí lidé mají na svědomí polovinu. Nepřejme si to, ale totéž se dříve nebo později může týkat i České republiky. Už dnes si naši učitelé stěžují, že násilí ve školách strmě stoupá. Fyzická napadení učitelů žáky není ani u nás nijak výjimečné. Bohužel.
Odkud se v mladých lidech bere ta potřeba řešit své problémy násilím, a to násilím neodvolatelným? Berlínský dětský psycholog Uwe Lindemann k tomu říká, že v okamžiku krize je pro mladého člověka život příliš komplikovaný. A pokud nenajde oporu, jedná zkratkovitě. Anonymita a lhostejnost současné společnosti vytvářejí podle něj předpoklady pro tyto hrůzné činy. Co se však za tímto jednoduchým psychologickým vzorcem skrývá? Dvacáté století přeci nebylo méně anonymní a lhostejné než je století jedenadvacáté. A podobné problémy měli přece mladí lidé vždy, v jakékoli éře. Mnohokrát nezvládli některou z důležitých životních situací, mnohokrát při tom jednali zkratkovitě, protože nenašli žádnou oporu. A přece je to dříve nevedlo (alespoň ne v tak zjevné míře) k vraždění nevinných v době míru. V čem je tedy jiná anonymita a lhostejnost současné společnosti oproti těm minulým? Možná, že je to takto:

  • Více než dříve je myšlení normálních lidí náchylné k ideologizaci (ideologické subkulturní skupiny - neonacisti, "národovci" – ultrakonzervativci, anarchisti a další levičáci apod.), anonymita davu  (stáda) více než dříve umožňuje mladým lidem vyznávat věci dříve nepřijatelné. Jen pro příklad: ve dvou zemských parlamentech v Německu již zasedá nacistická strana, pravicoví extremisté jsou v parlamentě a střídavě i ve vládě v sousedním Rakousku, další extremisti rapidně sílí v Maďarsku, v Rusku, na Slovensku, ve Francii, a dalších zemích. A nejde jen o strany extremistické, ale i o to, že strany doposud demokratické přijímají v rámci svého populismu extremistická řešení zhusta za svá.
  • Okolní svět dává mladým lidem nebývale mnoho neblahých příkladů, že spory se dají (mají) řešit nekomplikovaným, primitivním způsobem, včetně řešení násilného. Takových příkladů je nepřeberně. Stačí byť i jen zdálky vnímat třeba rostoucí terorismus, úmyslně provázený nesplnitelnými požadavky. A některé naše psavce, intelektuály či pedagogy, kteří jsou ochotni v rámci svého antiamerikanismu teroristům tak či onak přikyvovat či tento způsob násilnického uvažování a jednání dokonce dávat za vinu Američanům. Takto uvažující intelektuálové, kterým násilí vadí mnohem méně, když nějak vyhovuje jejich vlastní ideologii, krom jiného i učí naše děti na středních a vysokých školách.
  • Prostřednictvím médií vstupuje násilí - spojené s absolutní neústupností - více než v minulosti do našeho života a uvažování. A pseudoumění, včetně novodobé náhražky architektury, prostřednictvím výše zmíněného hrubého zjednodušování tento trend stvrzuje. Zkrátka: náš svět se více než dříve sám stává producentem primitivity, která je - také na rozdíl od dřívějška - brána jako cosi samozřejmého, jako běžná součást života.

Ne, že by v tom mladí lidé byli nevinně, je však třeba si uvědomit, že jejich sklon k násilí, ke stádnosti, jejich odklon od individualismu ke kolektivistickému třeštění, jejich nemohoucnost přemýšlet samostatně a sklon přebírat zjednodušující ideologické konstrukce... že to vše je i naším dílem i dílem předchozí generace. Ve světě čím dál více zamořovaném primitivismem se mladí lidé orientují pochopitelně hůře než lidé s více životními zkušenostmi.


Poučení: Sebevražedný atentátník se tě nechce optat na cestu k pyrotechnikům.

Poučení z vývoje: Rasisti jsou lidé uvažující pouze polovinou mozku. A sice tou bílou.

Poučení z krizového vývoje: Výchova mladých lidí je pokračováním války jinými prostředky.

 


 

 

 


 

Autor: František Kostlán | pátek 5.12.2008 8:00 | karma článku: 12,85 | přečteno: 1809x
  • Další články autora

František Kostlán

Manifest: Společně proti rasismu a neslušnosti

Dělat něco proti rasismu a neslušnosti pokládám za přirozené. A patří k tomu i různá prohlášení, k nimž se připojují občanská sdružení i jednotlivci. V poslední době se v tomto směru začínají více než dříve angažovat i lidé z menšin.

3.11.2009 v 9:30 | Karma: 12,96 | Přečteno: 3068x | Diskuse| Společnost

František Kostlán

ČSSD založila odnož Hamásu. Dohlížel na to tajemný muž s bradavicí

Úřad pro nápravu nesmyslů v politice oznamuje, že palestinská mise předsedy sněmovny Miloslava Vlčka z ČSSD se ve skutečnosti neodehrála, jak tvrdí. Jak řekl onen moudrý rabín na smrtelné posteli: "Všechno je jinak."

17.6.2009 v 9:30 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3424x | Diskuse| Politika

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

Václav Havel dlouhodobě kritizuje ekonomickou filozofii růstu. A dlouhodobě se též staví proti podpoře automobilismu včetně výroby aut samých. Tentokrát to však se způsobem kritiky hodně přehnal.

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72 | Přečteno: 24036x | Diskuse| Politika

František Kostlán

Přiznání blogera: Píšu jenom kvůli karmě

Vonehdá běžela ta blogerská debata vo karmě - jestli jako má ňákej smysl a ták. Já tedy musím říct, že já píšu jenom kvůli karmě. Nebejt toho, tak by mě to vůbec nebavilo. Život bez karmy je normálka otrava.

18.5.2009 v 9:00 | Karma: 22,55 | Přečteno: 2711x | Diskuse| Ostatní

František Kostlán

Prezident Václav Klaus se zasadil o cenzuru

Česká televize opět předvedla, nakolik je poplatná politikům a jejich přáním (čti: nařízením). Z archivu pořadu 168 hodin stáhla záběry, na nichž se prezident Václav Klaus protahuje před odvysíláním novoročního projevu. (Info: iDNES.cz.)

7.1.2009 v 7:30 | Karma: 30,29 | Přečteno: 3443x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek je naštvaný na současné vedení strany,...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  11:04

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám