Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zprávy z domova 2

A pak že se u nás nic neděje. Děje a nemálo.  Stačí jenom se koukat a naslouchat. Zkuste to také. Kolem vás může tepat skrytý život. 

Vznášející se kolo

V Holešovicích se nad hlavami chodců vznáší bicykl. Vypadá jako klasický Favorit s berany. Náš dětský a nedostižný sen. Dnes pomůcka, kterou se jezdí po městě, aby vám ji nikdo nečmajznul. Toto kolo je zavěšeno zvenku na balkoně v pátém patře. Nad hlavami chodců visí bicykl a vypadá jako připraven k upevnění křídel a vrtule. Potom by stačilo posadit se, rozšlapat vrtuli do otáček a potom hurá přes Vltavu směrem k Trojskému zámečku. Nebo lze bicykl ponechat jen tak a šlapat jako na trenažeru. Na balkoně objevil se muž ve sportovním trenčkotu. Dlouze se zadíval přes údolí Vltavy, ladně se přehoupl přes zábradlí, aby dosedl do sedla bicyklu. Začal šlapat. Zpočátku hezky pomalu a posléze začal rozjíždět kola bicyklu, až svištěla vzduchem zvukem, který dopadal až na chodník a nesl se k řece Vltavě. Zaklesnutý do pedálů a skloněný nad berany urputně plní svou tréninkovou dávku. Jenom občas vysunul levou ruku přes zábradlí, uchopil džbán piva ze stolu na balkónu a hezky s chutí si přihnul. Občerstvení probíhalo, aniž by nohy přerušily pravidelný krouživý pohyb na pedálech. Byl to Závod Míru přenesený do volného prostoru a v čase. Dnes ten muž určitě jede na rekord. Jeho cílem může být překonání rekordu Bartoníčkova z roku sedmdesát děvět. Šlape kapky jeho potu skrápí dlažbu chodníku. Ne, to není začínající přeháňka, mladá paní, to nad vámi probíhá závod. Někteří chodci honem otvírají deštníky v očekávání deště. Jiní zaklání hlavu a dostávají spršku do obličeje, do oka a na vlasy. Rekordman na kole nebere ohledy. Když toužíte stát se vítězem, nesmíte se ohlížet na druhé. Tak to je. Chodci přidávají do kroku a zhnuseně se otírají. Někteří se opodál zastavují a fascinovaně hledí na toho sportsmena. V jejích očích je obdiv se závistí. Potom zas přidávají do kroku směrem ke stanici Metra, aby si otřeli obličej dezinfekcí, která sice páchne jako tisíc čertů, ale ochrání naše zdraví. Muž v pátém patře mezitím došlapal a měří si tep. Dokázal to. Je vítězem. Přehoupl se zas přes zábradlí a dlouhým lokem dopil pivo ze džbánu. Zajímavý zážitek z Holešovic.

Náplavku zcela ochromili komáři

Zpráva od dobře informovaného zdroje, žijícího poblíž Rašínova nábřeží. Náplavka u řeky Vltavy stala se v poslední době rejdištěm zábavy chtivých a někdy pochybných individuí, umělců a občanů všech národností. Zastupitelstvo Prahy dvě dostává stížnosti tam bydlících občanů a neví si s tím rady. Veškerá snaha o nápravu byla doposud marná. Ani koronavirus nedokázal odradit výskající a objímající se od jejich počínání. Až do večera ze středy na čtvrtek. Toho večera, v paprscích zapadajícího slunce, provedli strážníci městské policie zátah. Mezi strážníky byla jedna mladá žena, policistka. Nebo strážnice? Čert ví, jak se taková žena nazývá. Byla půvabná a voněla tak hebce, až přilákala početné hejno komárů, kteří se zabydleli v mělčinách protilehlého břehu Vltavy a nedalekého Slovanského ostrova. Komárů přibývalo geometrickou řadou. Návštěvníci náplavky už dávno byli v menšině a komáři v přesile. Komáří samičky lačné krve, vrhaly se střemhlav na odhalené části lidských těl, jako kdysi poblouznění Kamikadze na lodě protivníků. Situace stávala se nezvladatelnou. Dav nyní povykoval s ještě větší intenzitou, než když chlastal alkoholické nápoje a kouřil konopí. Zásah strážníků stával se kontraproduktivním. Prostě a jednoduše řečeno, strážníci šlápli vedle, trefili kozla, holt to pěkně podělali. Nastala panika. Lidi se zvedali k úprku z náplavky. Strážníci využili nastalého zmatku a zdekovali se. Tento výraz není tentokrát nadsazen. Přehodili přes svou mladou kolegyni deku a napůl ji vlekli a napůl odnášeli pryč z toho proklatého místa do služebního vozidla. Oné noci trvalo dlouho, než náplavka ztichla. A potom ztichla opravdu a dokonale. Hrobové ticho nad náplavkou, narušované pouze šploucháním vody ve Vltavě a vzdechy milenců, bylo až deprimující. Komáři se uklidili pryč, protože zmizela potrava. Obyvatelé z okolí otvírali okna a naslouchali tichu. Bylo jim nakonec smutno. Od onoho večera, od té noci si všichni uvědomili, jak je dobře udržovat na náplavce život a lidskou sounáležitost. A taky je dobré udržovat klid a rozumné chování, to aby komáři nezpozorněli a bydlící tam obyvatelstvo nebylo v opozici.

Autor: Miloš Korotvička | úterý 8.9.2020 23:45 | karma článku: 4,66 | přečteno: 205x
  • Další články autora

Miloš Korotvička

Je bobr opravdu ohroženým druhem?

Bobr. Fenomén všech dob. A rozcapenej bobr, jak psal klasik, ten je samej půvab. Tento druh bobra je na vymření. Co Vy na to, nebylo by dobře zachránit bobra? Určitě by to stálo za to.

13.1.2021 v 22:40 | Karma: 21,43 | Přečteno: 543x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Virus, vláda a občan o vánočních svátcích – příběh nikoli pohádkový

Co jste to za národ, napsal prý kdosi z Anglie. Uviděl náš národ na uzavřených sjezdovkách. Zřejmě se vyděsil. Je to slaboch. My, potomci Praotce Čecha, jsme silní a nic nás neohrozí. Nebo jsme stupidně bezohlední a hloupí?

3.1.2021 v 23:35 | Karma: 15,22 | Přečteno: 467x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Jistoty

Jistota? Co to je? Nejistota? Tu známe. V nejistotě přežíváme už hezkou dobu. A ještě budeme. Protože jsme neschopní a pokrytečtí.

26.11.2020 v 20:03 | Karma: 8,94 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Čínský lid zas slavně zvítězil a roste – opravný článek oslavný

Rostoucí ekonomika Východu si zaslouží obdiv. Učme se a nevytahujme samé negativizmy. Buďme trpěliví. I naše ekonomika jednou poroste. My starší u toho zřejmě nebudeme.

20.10.2020 v 20:49 | Karma: 14,98 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Číňan hlásí růst ekonomiky

Zatleskejte mu. Obdivujte jej. Buďte rádi. Zas roste, "chudáček." Jak u nás nazveme toho, kdo usmrtí jenom jednoho člověka? A jak nazveme ty, kteří se zasloužili o smrt milionů lidí? Není co dodat.

19.10.2020 v 21:14 | Karma: 12,60 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 551x
Jsem již obstarožní a mírně uvadající realista. Když potkám lidi se srdcem a rozumem, jsem potěšen. MK

Seznam rubrik