Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínkový sentiment obstarožního Blogera a poezie života

Poslední dobou samej virus a prachy. Estébáci u moci a žádná poezie života. Proto jsem se rozhodl zas napsat něco vzpomínek na dobu, kdy lidi věřili a ctili zásady. 

Obstarožní Bloger. Proč obstarožní? Kde začíná právo na takové oslovení? Asi tehdy, když někam vyrazíte s myšlenkou a nakonec si nevzpomenete proč a kam jste vyrazili. Když vzpomínky na dětství vám vytlačují myšlenky na to, co je potřeba udělat teď. To už budete asi staří a obstarožní etapu jste možná nezaznamenali. Obstarožní chlap má na hlavě přehazovačku s šedinami. Šedivá bývá i kravata a oblek z tesilu. Vůně Pitralonu a vilné pohledy na letně obnažená těla dívek a mladých žen. Obstarožní žena neexistuje. Žena může být jenom holkou, dívkou, ženou a zralou ženou. Takže tímto máme pojem obstarožnosti vysvětlen.

Ráno po probuzení často mívám záchvaty obstarožnosti. Vzpomínám na svýho fotra, na babičku a dědu, fotrovy rodiče. Narodil se v posledním dnu roku dvacet pět. Dostal jméno po svatém Silvestrovi. Moje babička, jeho matka, když se vzpamatovala z porodu, řekla:“Je den svatého Silvestra. Narodil se kluk a pokřtíme ho Silvestr, aby žil v pokoře a víře.“ A tak to bylo. Když se narodíte a dostanete jméno Silvestr, stanete se prostě jinými, aniž jste to chtěli. Kolik Silvestrů jste v životě potkali? Já jenom svýho fotra.

Nikdo neprotestoval. Porodní bába si sbalila nádobíčko, přihnula si slivovičky a odporoučela se domů. Pan farář se objevil na druhý den. Prodral se sněhovou vánicí z vedlejší vesnice, kde byla fara. „Počasí, že by psa nevyhnal,“ vzpomínala babi na ten den. Za panem farářem klopýtala jeho hospodyně. Když se blížili k vesnici, byli jako dvojka obživlých sněhuláků. Přes rameno hospodyně se komíhala bytelná kožená taška. V té tašce měli uloženu matriční knihu a inkoustovou tužku Koh I Noor. Pro později rozené vysvětlení. Inkoustová tužka vypadala jako obyčejná tužka a taky tak psala. Když jste naslinili její hrot, náhle psala jako inkoustové pero. Patent firmy Koh I Noor. Když oba, pan farář i hospodyně, odložili zasněžené svrchníky, posadili se ve světnici, kde ležela rodička. Na stole se kouřilo z horkého kozího mléka s medem a slivovicí. Výtečný nápoj na zahřátí a vyhnání zla z těla. Když mně ten nápoj později babička připravila, málem jsem omdlel. Vůně kozího mléka a medu a do toho šedesátiprocentní slivovice. Hnus s rozkoší nakonec. Pamatuji se, jak tehdá můj fotr mírně zaprotestoval a navrhoval, aby babi uvařila čaj s citrónem. „Čaj je vobarvená voda a to my nebudeme pít, aby se nám nezkazila krev,“ odpověděla babi tak, že už nemohlo být pochyb, natožpak námitek.

Pan farář i s hospodyní už roztáli a po třetím šálku toho božského nápoje byli samý úsměv. Rodička už nabrala sil a novorozený chlapec si spokojeně vrněl v zavinovačce. „Je to Silvestr, po svatém Silvestrovi, který měl včera svátek,“ ozvala se rodička, moje babi. Pan farář nehnul brvou. Už si navlékl sutanu a v rukou třímal kadidelnici a karafu se svěcenou vodou. Hospodyně držela knihu a tužku a jaksi podivně komíhala tělem a koulela očima. Nebyla trénovaná na požívání slivovice v kozím mléku. Svěcená voda dopadla na hlavu mého novorozeného fotra a kadidlo provonělo pokoj. Pan farář si převzal matriční knihu, naslinil hrot tužky a obřadně krasopisně zapsal:“Silvestr Borovička, narozen v Boží vůli dne prvního ledna, léta páně roku devatenáct se dvacet šest. A tak můj fotr rázem spadnul mezi novorozence roku dvacet šest. Jméno svatého Silvestra mu ponechali. Jméno Nový rok dostat nemohl. „Zapsal jsem tomuto chlapci den narození v prvním dnu tohoto roku dvacet šest. Tak bude ulehčeno v jeho životě, ve kterém nebude tím posledním, nýbrž bude pokaždé na prvním místě,“ pravil pan farář a odkašlal si. Všichni tomu rozhodnutí porozuměli. Vždyť to tak chce zástupce Nejvyššího na zemi. Sněhová vánice za oknem pomalu utichla a džbán s horkým nápojem už byl skoro prázdný. Pan farář s hospodyní klopýtali nocí a sněhovými závějemi zpět k faře. Rodička usínala spokojena a můj děda už spal za stolem s hlavou položenou na zkřížených předloktích. Domem procházelo štěstí a nikdo netušil, že kdesi v Mnichově se rodí zlo s knírkem a se symbolem hákového kříže. Čas běžel a Silvestr byl šedesátník. Jeho občanský průkaz se blížil k době platnosti. Jako řádný občan socialistického státu šel a požádal si o nový. Průkaz v barvě rudé obdržel a v něm bylo napsáno Sylvestr Borovička. V kinech už po nějakou dobu řádil svalovec Rambo se Sylvesterem Stallonem. A úředníkovi se to zalíbilo. Lepší je mít ve státě jednoho jmenovce svalovce, než jmenovce svatého. A zalíbilo se to i fotrovi. Nelíbilo se to jeho synům, mně a bretrovi. Povídám:“Tati, tys byl pokřtěnej naší babi na počest svatýho a proto nemůžeš na tom jménu nic změnit.“ „Synu, jdi s dobou,“ fotr na to. „Nechám si tam ypsilon.“ Když fotrovi táhlo na osmdesát devět, oznámil jsem mu, že až bude povolán na věčnost, bude mít na pomníku vytesáno jméno Silvestr. To na památku jeho matky, mé babičky. Tenkrát moc neprotestoval. Najednou šlo všechno rychle a taťka nás v téměř devadesáti opustil. Na pomníku je vytesáno Silvestr. A od té doby mne provází smůla. Asi se na mne zlobí ten můj fotr, kterýmu už zas začínám říkat taťka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloš Korotvička | středa 19.8.2020 22:38 | karma článku: 10,57 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Miloš Korotvička

Je bobr opravdu ohroženým druhem?

Bobr. Fenomén všech dob. A rozcapenej bobr, jak psal klasik, ten je samej půvab. Tento druh bobra je na vymření. Co Vy na to, nebylo by dobře zachránit bobra? Určitě by to stálo za to.

13.1.2021 v 22:40 | Karma: 21,43 | Přečteno: 544x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Virus, vláda a občan o vánočních svátcích – příběh nikoli pohádkový

Co jste to za národ, napsal prý kdosi z Anglie. Uviděl náš národ na uzavřených sjezdovkách. Zřejmě se vyděsil. Je to slaboch. My, potomci Praotce Čecha, jsme silní a nic nás neohrozí. Nebo jsme stupidně bezohlední a hloupí?

3.1.2021 v 23:35 | Karma: 15,22 | Přečteno: 467x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Jistoty

Jistota? Co to je? Nejistota? Tu známe. V nejistotě přežíváme už hezkou dobu. A ještě budeme. Protože jsme neschopní a pokrytečtí.

26.11.2020 v 20:03 | Karma: 8,94 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Čínský lid zas slavně zvítězil a roste – opravný článek oslavný

Rostoucí ekonomika Východu si zaslouží obdiv. Učme se a nevytahujme samé negativizmy. Buďme trpěliví. I naše ekonomika jednou poroste. My starší u toho zřejmě nebudeme.

20.10.2020 v 20:49 | Karma: 14,98 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Číňan hlásí růst ekonomiky

Zatleskejte mu. Obdivujte jej. Buďte rádi. Zas roste, "chudáček." Jak u nás nazveme toho, kdo usmrtí jenom jednoho člověka? A jak nazveme ty, kteří se zasloužili o smrt milionů lidí? Není co dodat.

19.10.2020 v 21:14 | Karma: 12,60 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 551x
Jsem již obstarožní a mírně uvadající realista. Když potkám lidi se srdcem a rozumem, jsem potěšen. MK

Seznam rubrik