Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Statisíce Čechů strádají, hrstka zbohatlých vyvolených se směje

Je to děsivé číslo! 630 tisíc lidí. Tolik jich na přelomu roku hledalo v České republice práci. Neúspěšně. Když jsme se na škole učívali o velké hospodářské krizi 30. let, asi nás nenapadlo, že srovnatelný počet lidí bude bez práce v roce 2014. Chyba lávky.

Jsem ten poslední, kdo by tesknil za „zlatými komunisty“. Za socialismu práce byla, to ano, ale když člověk potkával dělníky ze stavby třeba v půl jedenácté ráno u piva, pomyslel si, že „soudruzi asi někde udělali chybu“. A divil se pak, že ta stavba se staví rok, dva, tři, čtyři… a ani po pěti letech nebyla hotová!  

Problém je v tom, že socialismus v některých sférách naši zemi vlastně nikdy neopustil. Stále jsou mezi námi jedinci i celé firmy, které nevytvářejí žádnou hodnotu, a přesto se mají moc fajnově. Tihle žijí ve svém vlastním socialismu, který jim hradíme ze svých daní. Tihle si pak pořizují přímořské vily, drahá auta, luxusní obleky i milenky. A ještě lžou, kudy chodí, jak je za jejich majetkem podnikatelská píle, invence a pracovitost. Pche! Znám spoustu podnikatelů, co vytvářejí opravdové hodnoty – věřte mi, to jsou typově docela odlišní lidé. Vlastně po nějakém okázalém majetku ani moc nebaží. Vědí, že jsou úspěšní a nemají potřebu to okolí dávat snobsky na odiv.

Byl mi sympatičtější ten dělník za socialismu, který si už v půl jedenácté dával pivko, než vyžírkové socialismu nynějšího – socialismu pro vyvolené –, kteří nasávají v půl jedenácté večer nejdražší koktejly v hotelových barech. V tom dělníkovi jsem spatřoval nadějný signál, že socialismus není udržitelný a že se zhroutí – dříve či později. V tom vyžírkovi vidím důkaz, že pro některé socialismus – a mnohem výnosnější – zůstal a že se tak úplně vlastně nikdy nezhroutil. Jde z toho na mě smutek.

Jenže ekonomiku nafouknout nelze. Jestliže si jedna parta žije nad poměry, někdo jiný to musí „cálovat“. Všichni to platíme častí svého daňového odvodu, která se „někde ztratí“, mnozí z těch 630 tisíc za to zaplatili cenou ještě vyšší. Tím, že nemají práci.

Statistika Eurostatu tohle vidí docela jasně. Koncem března činila průměrná výše takzvaných nemzdových odvodů 26,8 procenta celkových mzdových nákladů. Takový podíl tedy v ČR odvádí zaměstnavatel za své zaměstnance na pojištění. Z celé evropské osmadvacítky je tento podíl vyšší jen v šesti zemích, přičemž průměr Evropské unie činí 23,7 procenta. Jinými slovy, cena práce je u nás na evropské poměry nadprůměrně drahá. Od roku 2008, kdy vypukla finanční krize, přitom stoupla o dalších více než deset procent – tedy výrazněji než třeba ve Francii, Nizozemsku nebo Dánsku!

Zkrátka a dobře, pár vyvolených si žije ve svém socialismu, zatímco statisíce jiných právě proto poznávají to nejhorší z kapitalismu – nezaměstnanost. Musí snášet útrapy s nezaměstnaností spjaté, které zasahují rodinný život, psychiku nebo i zdraví, aby jiní bezpracně množili své již tak velké majetky. To je přece tak nespravedlivé!

Chce to odvážný řez. Ale bude ho někdo schopen? Je třeba zlevnit práci, je třeba vymýtit socialismus pro vyvolené, tedy odstřihnout od veřejných peněz – tj. našich daní a odvodů – vyžírky, kteří se maskují za označením „lobbista“, „politický podnikatel“, „konzultant“ apod.

Ať tihle lidé konečně poznají – jako my ostatní –, co to doopravdy je ten kapitalismus! Budu držet palce jakémukoli politikovi, který jim takové poznání zařídí.

           

            

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 17.4.2014 8:00 | karma článku: 36,64 | přečteno: 3851x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelení valašského tuláka není nutné, nový domov najde v Belgii

Ostrá slova o konečném řešení, horečnaté leštění kulovnic a zdobení mysliveckých kamizol v očekávání neobvyklého zážitku. K nesmyslnému krveprolití se v posledních dnech schylovalo ve Zlínském kraji.

29.10.2018 v 8:00 | Karma: 15,87 | Přečteno: 542x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Horší masový vrah než Hitler, Stalin a Mao Ce-tung dohromady. Znáte ho i vy.

Největší světoví tyrani a diktátoři v historii lidstva mají na svědomí miliony obětí. I dlouhé roky po své smrti dokážou jejich činy budit hrůzu. Mnohem větší zabiják s miliony obětí jen v Česku ročně, nás však nechává chladným.

18.10.2018 v 7:58 | Karma: 26,59 | Přečteno: 2224x | Diskuse| Společnost

Evžen Korec

Zastřelte tygra, než ho zcela vyhubíme!

V Indii započal hon na lidožravou tygřici T1, která měla podle dostupných zpráv připravit o život údajně už nejméně 13 lidí. Je to správně?

10.10.2018 v 8:05 | Karma: 12,00 | Přečteno: 377x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Zahuštění centra znamená konec levných bytů, oblíbených parčíků i využívaných psích louček

Termín k podávání připomínek k představenému Metropolitnímu plánu, který má v budoucnosti nahradit zastaralý územní plán hlavního města, už vypršel. Co všechno dokument v současné podobě přináší?

27.7.2018 v 7:54 | Karma: 22,95 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

ČNB nafukuje realitní bublinu, její regulace hypoték nahrává spekulantům

Česká národní banka (ČNB) stupňuje svůj boj proti hypotékám. Údajně ve jménu boje proti neexistující realitní bublině. Ta se nyní díky krokům ČNB opravdu přiblížila. Vzroste totiž podíl spekulantů na úkor střední třídy.

12.6.2018 v 10:27 | Karma: 22,61 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.