Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Vcelku legrační, že pan Korec jako šéf Ekospolu, tady nasazuje na lobbisty, bydlím v jedné lokalitě, kde Ekospol staví a celá vesnice ví, že se tato společnost k pozemkům a povolením dostala přes korupci:-) Je fajn, že pán vytváří hodnoty (byty), ale způsobem práce se od těch "lobbistů" zase tak moc neliší...

0 0
možnosti
AK

Nic proti daním, je to pojítko mezi občanem a státem a tím, že platím daně mám právo od státu také něco vyžadovat - třeba fungující a nerozbité komunikace.

V posledních letech si ale řada zemí omezila svoji daňovou základnu. Ústup od progresivního zdanění, daňové podbízení za účelem nalákání přímých zahraničních investic, daňové ráje, vzájemná konkurence mezi státy a tzv. závod ke dnu v daních, posílení nepřímých daní (DPH, spotřební daň) jsou zřejmé. Pokles progrese byl markantní zejména v posledních 20 letech a sazby daně z příjmů fyzických nebo právnických osob klesaly k úrovním, které bývaly nemyslitelné (v ČR pokles daně právnických osob z 39% na 19%). Tento pokles příjmů států bylo třeba nějak vykompenzovat - a to se děje cestou nepřímých daní, které se dobře vybírají (je rozhodně těžší se jim vyhnout než se vyhnout zdanění zisku vytvořeného u nás přesunem do daňového ráje), ale jsou degresivní a nejbolestivěji dopadají na ty nejchudší. Že by výrazně nižší přímé zdanění vedlo k nějakému růstu blahobytu, jak nás často přesvědčovala pravice, to opravdu nelze tvrdit. Snižování daní? Jakých a pro koho? A čím budu kompenzovat pokles objemu vybraných daní? Ano, mohu zrušit daň z příjmů právnických osob zcela a stát se tak daňovým rájem, jenže tím škrtnu 130 mld. příjmů do rozpočtu. Ušetřím je na důchodcích, když jim vyplatím o 130 mld. méně? Zvýším sazbu DPH na 32%? Hodím do klína soukromých subjektů nějakou část veřejného sektoru s podotknutím, že stát už na to nemá, aby ji provozoval (aby měl, když si ořezal příjmy, že?) a nechám je, aby si s cenami dělali co je napadne? A nedopadne to jinak než vidíme na hospodaření s vodou - nedoplatíme se.

1 0
možnosti
Foto

V posledních letech si řada zemí omezila svou daňovou základnu? Já bych spíš řekl, že enormně navýšila své zbytné výdaje. Daňové příjmy neustále rostou a přesto nestíhají růst zbytečných výdajů. 

Píšu sice výdajů, ale spíš by se hodilo, že roste množství parazitů, kteří se na veřejných financích přiživují a kterým s jídlem roste chuť. 

Problém nevyřešíte tím, že budete přiživovat hromadu, z které se krade, ale že zabráníte parazitům k přístupu k této hromadě. Pak nebudete potřebovat tolik okrádat ostatní občany.

0 0
možnosti
Foto

S nezaměstnaností je to trochu jinak. Neuvádí se další důležitý údaj, a to je průměrná doba nezaměstnanosti. Nízká průměrná doba znamená, že se průmysl restruktualizuje, tzn. že i zanikají některé profese a nové vznikají. Vysoká znamená stagnaci.

Na konci osmdesátých let byla v USA průměrná doba nezaměstnanosti tři týdny.

Samozřejmě ubývá počet míst, kde se nepožaduje kvalifikace, naopak jsou obory, kde je lidí stále nedostatek. Možnosti státem organisované rekvalifika jsou nedostatečné.

Chybí zejména drobní řemeslníci. Jenže mnoha lidem se pracovat "na svém" nechce.

U nás existuje podivná disproporce - některé firmy nebo živnostnící nestíhají a nezvládají obrovský počet zakázek, na druhé straně stojí na pracáku fronta "rezervní armády nezaměstnaných".

A volební účast je nízká, i v komunální politice se vyskytují lidé neschopní, ne-li škodiči. Tak kde je chyba? Asi i zde platí, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

1 0
možnosti
Foto

Není se čemu divit, že se mnoha lidem pracovat na svém nechce, když stačí natáhnout ruku a stát se postará. Tím spíš, že stát neustále šlape na paty těm, co pořád ještě chtějí pracovat na svém.

3 0
možnosti
AK

Pro autora. R^

Postsocialističtí zbohatlíci, převážně bolševicko-estébácká a vekslácká verbež, zde vybudovali sociál-kapitalismus, chcete-li jinak, tak rudý kapitalismus. Kdo to nevidí, je nejen slepý.

1 0
možnosti
MS

Tak ona to zase není taková hrůza. Připouští se, že 5% nezaměstnanost je v kapitalistickém systému vcelku normální stav na to, aby se mezi lidmi udržela patřičná soutěživost. Z těch pěti procent pak tvoří značnou část ti, kterým se moc makat nechce. Náš stát vykazuje v současné době nezaměstnanost okolo 9%, což je tedy nad uvedenou hranicí, ale ne zase tak tragicky, jako v některých jiných státech, kde je to třeba 20%. Na to, že se teprve vyhrabáváme z krize, to není tak špatné.

3 1
možnosti
MR

A je to tak dobře, nežijeme v totalitní společnosti kde se o nás postará strana. Velký problém je v samé podstatě společnosti v lidech a co v nich totalitní režim zanechal.

Zanechal v nich nízkou pracovní morálku, umět obcházet a dojit systém, zavádět klientský systém já na bráchu on na mně a malá domů, neschopnost samostatně vést činnost a krýt si záda, což budí velkou byrokracii a taktéž touhou po moci.

Demokracii nelze na sjezdu na řídit a věnovat ji pětiletku, stejně jako návyky lidí naučit se být samostatní, kreativní, podnikavý a obřansky si hlídat stav jak ve sv obci, tak i na dalších úrovních.Nejhorší je ta společnost jež upadla do své primitivní roviny založené čistě na instinktivní a sociálním bytí, živočišnosti.

To je memento sociálních experimentů minulého století. Tato společnost není partnerem politiků, úřadů, obcí ... .

Je potřeba vědět a vnímat tu skutečnost kdy společnost je organizmus s určitou společenskou diverzitou a kde je přítomna většina jež vlastně neumí chápat duševní a humanistické projevy a přístup a neví si sním rady.

Na místo pochopení tak do toho opět vtělí svůj instinktivní a sociální tah, jež je neproduktivní a AKCET na něj vytváří závislého jedince a neplodnou společnost jež hospodářsky a kulturně strádá. Nejsme v totalitě a centrálně řízené společnosti kde platilo se odvolávat a dovolávat na společnost jako celek, jež je tu od toho aby se s  ním experimentovalo a masivně zacházelo. Postačí se podívat na film, Co je doma to se počítá, pánové, nebo na tehdejší pořad Aktuality. Spíše strádá ona tvůrčí menšina díky ovčonské většině a zde zbohatlíci se rekrutují právě z instinktivní a sociální roviny.  Ona tvůrčí menšina má v sobě, to co nemůže mít sociální člověk jež je svět sám pro sebe a své blízké, hodnoty a vrození chování, tím je určitý stav altruismu.

0 1
možnosti
PV

Tvrdit, ze system "ja na brachu" je pozustatek totalitniho rezimu je silne mimo. tento system funguje na zapade uplne stejne. Vlastni zkusenost.

3 0
možnosti
JV

J60i63ř21í 42V61o92l69k38a

17. 4. 2014 8:25

Chtělo by si to skutečně důležité si uvědomit, o co jde. Tuhle jsem v nějakém shrnutí týdne na Nově slyšel, co říkal o lidech expremier Topolánek. Není jediný, mají nás za blbce, dojné krávy. I desátek byl ve středověku bagatelní proti dnešnímu zdanění. Jednou za práci, po druhé při stavbě domu, po třetí při jeho prodeji, po pčtvrté, až natáhnete bačkory a vyřídíte ten prd, co zbyde8-o, tak vás oškubou nakonec funebráci.

6 0
možnosti
AT

Srovnání se středověkem kulhá. Tenkrát jste měl od státu (resp. svého pána) za svůj desátek nárok tak na velké kulové a kayždý se staral sám o sebe a svou rodinu. Dnes stojí každý druhý s nataženou rukou a křikem "Státe dej!".

Obávám se, že zlevnění práce - čili radikální snížení odvodů a daní by vedlo pouze k osekání veřejných výdajů, snížení nebo zmrazení důchodů a sociálních dávek. A bude následovat hulákání (možná těch samých lidí co dnes kritizují vysokou cenu práce) chytrolínů o asociálním chování vlády.

Nedělám si iluze, že se ze státního nekrade ve velkém a na všech frontách. Ale za prvé toto plýtvání nelze omezit ze dne na den a na nulu a za druhé je to jen malé procento rozpočtu, které na výši odvodů každého jednotlivého zaměstnance má  nepatrný vliv. Stačí se podívat, jakou část rozpočtu si vezmou jenom důchody.

1 0
možnosti
Foto

Ještě když žila manželka, která dělala u Větnámců, tak měla švandu z toho, že se každý týden ukázala "zájemkyně" o práci, tedy né o práci ale v podstatě každá "zájemkyně" chtěla razítko s potvrzením, že jí nemohou přijmout.  To už musel být zázrak, že by některá doopravdy tu práci i chtěla.

1 2
možnosti
PV

a tim chcete rict, ze jsou vsichni nezamestnani takovy?

3 0
možnosti
Foto

Ano chce to anarchokapitalismus.

0 1
možnosti
  • Počet článků 173
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 4157x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.