Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nakopnutý holub na cestě k první vraždě

Další nedávno objevené případy množíren psů a týrání zvířat rozvířily debatu o případném zpřísnění zákona o ochraně zvířat. 

Proti sobě stojí názory, zda zákon zpřísnit, anebo ho neměnit a zaměřit se na lepší využívání stávající právní úpravy.

Jsem rozhodně pro úpravu zákona a zpřísnění trestů, jak jej navrhuje například předseda TOP09 Jiří Pospíšil. Je potřeba dát jasně najevo, o jak závažný trestný čin jde, a také dostat násilníky pod důkladnější dohled odborníků. V současné době může soud uložit za týrání zvířete nanejvýš trest 2 let nepodmíněně, v případě úmrtí zvířete roky 3, stropem je pak sazba 5 let za týrání většího množství zvířat. V realitě ale odcházejí usvědčení pachatelé od soudů (pokud se tam věc vůbec dostane) nejčastěji s podmínkou.

Zvýšení horní hranice nepodmíněného trestu vyšle jasný vzkaz o vážnosti takového zločinu a zdůrazní, že zvíře je živý tvor, jehož týrání je na stejné úrovni jako ubližování jinému člověku. Ostatně sami odborníci z řad psychiatrů upozorňují, že páchání násilí na zvířatech bývá často předzvěstí toho, že se týrající osoba dopustí i násilí na člověku. Podle statistik se například týrání zvířat v minulosti dopustila více než polovina sexuálních násilníků.

Pasivita a tolerance násilí ze strany jednotlivců i úřadů je příčinou mnoha zbytečných lidských úmrtí. Zatím jen z povzdálí sledujeme brutální masové vraždy na amerických školách, ulicích nebo v obchodních centrech. U nás zatím k podobným incidentům nedošlo, ale když se vůči násilí nebudeme od začátku vymezovat a bránit se mu aktivně, nelze vyloučit, že se podobná tragédie stane i u nás. Přitom je prokázáno, že včasným podchycením násilných projevů se dá mnoha budoucím násilnickým činům zabránit.

Proto je také nutné, aby součástí nového zákona bylo vedle zpřísnění trestů i zavedení evidence těch, kteří se trýznění zvířat dopouštějí, a důsledný dohled a práce s nimi. Jen tak bude možné nenechat alespoň u části jedinců tyto nežádoucí projevy chování rozvinout a zachráníme tím život a zdraví nemála zvířat nebo lidí.

Mnoho lidí má tendenci to podceňovat, ale lidí s násilnými projevy chování je ve společnosti více, než bychom si možná mysleli. Utýrání k smrti je tím nekřiklavějším výsledkem, ale snad každý z nás byl svědkem nějakého trýznitelského projevu chování, jen mu možná nepřikládal takovou váhu. Jsou to takové situace, jako když se člověk na ulici snaží nakopnout holuba nebo nemá problém s tím, že přejede ježka na silnici, i když ho včas vidí a může zastavit nebo zpomalit a vyhnout se.

Nedávno mi má asistentka Lucie Škorpíková vyprávěla o situaci, kterou zažila v autoškole. Na zcela volné ulici byl ve vozovce holub, který vypadal zmateně, možná raněně a vypadalo to, že nezvládne před autem uletět. Proto před ním přibrzdila a zpomalila, aby měl více času dostat se pryč. Instruktor se na ni obořil, proč kvůli holubovi brzdí a že by se nic nestalo, kdyby ho autem trefili. I takováto relativně drobně projevená neúcta k životu zvířete může být signálem, že něco u toho člověka není úplně v pořádku. Ochranu si zaslouží každý život bez ohledu na to, o jaký druh tvora jde. Odmítal by ten pan instruktor přibrzdit, kdyby ve vozovce nestál holub, ale řekněme jeho babička? Odpověď asi známe všichni.

I chování, které předvedl onen instruktor nebo člověk kopající do holuba na ulici, signalizuje násilné sklony. Zde může pomoci každý z nás – když bude takového chování svědkem, upozorněte dotyčného, že toto nemá dělat, to často stačí k tomu, aby si to uvědomil sám, že udělal něco špatného a již to neopakoval. Klidně použijte paralelu s tím, že je to, jako by útočil na člověka. A pokud víte, že se takového u něj děje opakovaně, nebojte se na jeho chování upozornit policii, veterinární správu nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Každý zachráněný život nebo ochráněné zdraví jakékoli bytosti má smysl. Pojďme se proto bránit lidem, kteří mají potřebu ubližovat. Evidence lidí, kteří se již vážnějšího násilí vůči zvířatům dopustili, je důležitou součástí takové naší ochrany. Může nám pomoci bránit jim v dalším podobném chování a předcházet mu i léčbou.

Je nyní na ministerských úřednících a politicích, aby navrhli a přijali co nejrychleji novou zákonnou úpravu včetně vyřešení toho, jak seznam pachatelů takových činů zavést v účinnost a dostat je pod kontrolu tak, aby vše bylo v souladu s dalšími zákony a Ústavou České republiky. Vypadá to, že vůle a snaha k tomu nyní je, doufejme jen, že u ní nezůstaneme někde na půli cesty a vše se důsledně co nejdříve dotáhne.

Autor: Evžen Korec | pátek 11.5.2018 10:52 | karma článku: 23,01 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Evžen Korec

Když smrt číhá přímo u vás doma

Česká republika bohužel dlouhodobě platí za rakovinovou velmoc. Mnozí to připisují životnímu stylu – tučnému jídlu, kouření, zplodinám z továren, vdechování výfukových plynů atd.

12.3.2018 v 15:35 | Karma: 20,99 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Pouštět lidi do výběhu k jelenům je nezodpovědné, trest smrti si zvíře nezaslouží

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Tradiční české přísloví by mohli v návštěvnickém centru v šumavské Kvildě modifikovat na následující:

23.2.2018 v 7:26 | Karma: 40,68 | Přečteno: 2319x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Další případy otřesného týrání zvířat. Tresty pro viníky jsou úsměvné

V posledních dnech proběhly médii zprávy o děsivém týrání psů na Pelhřimovsku a krav na Trutnovsku. Ostřílení veterináři něco podobného neviděli desítky let.

22.2.2018 v 8:04 | Karma: 26,76 | Přečteno: 891x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Doba rekordně nízkých hypoték je definitivně pryč, úvěry na bydlení levnější nebudou

Dražší hypoteční úvěry a výrazně menší zájem o ně. Tak začal letošní rok na hypotečním trhu. Průměrná hypoteční sazba v lednu podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla na 2,28 procenta.

21.2.2018 v 10:28 | Karma: 10,46 | Přečteno: 581x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Korec

Dva byty se prodaly, jen jeden se začal stavět, pražská bytová krize se loni prohloubila

České stavebnictví loni zažilo relativně úspěšný rok, když meziročně vzrostlo o 2,1 procenta. Růst přitom mohl být větší, kdyby sektor udržel trend z první části roku, v posledních měsících však výrazně zpomalilo.

6.2.2018 v 12:36 | Karma: 13,63 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.