Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliony Němců zabředají do děsivé chudoby. Nás to čeká také!

Běda mužům, kterým žena vládne. Tak nějak to Alois Jirásek psal ve Starých pověstech českých. Trochu bych to parafrázoval – na dnešní dobu podobně politicky nekorektně –, a to takto: „běda ekonomice, které zelená vládne“. Mám tím pochopitelně na mysli zelenou ideologii. Snad nejvíce ji momentálně podléhá náš západní soused, Německo. I když pochopitelně ani nám se zelené blouznění nevyhýbá. Nerozumím pořád ještě tomu, proč si mnozí lidé pod pojmem „zelení“ stále představují zvířátka, stromečky, čisté ovzduší či hluboké horské hvozdy. Sám mám přírodu moc rád, vybudoval jsem dokonce svoji soukromou zoo, ale pod pojmem „zelení“ vidím jen a pouze organizovanou nátlakovou a lobbistickou skupinu lidí a organizací, kvůli níž v důsledku všichni rapidně chudneme. A chudnout budeme!

Vezměme se třeba to sousední Německo. Nedávno tamní vláda vydala statistiku, podle níž žije 6,9 milionu domácností v takzvané energetické chudobě. To znamená, že více než deset procent svých příjmů vydávají na energie. Takováto chudoba je děsivá, neboť je nevynucená; jde o výsledek proradného zeleného lobbingu. Drahá energie je totiž v Německu do značné míry jen důsledkem příplatku za obnovitelné zdroje. V reálném vyjádření stouply mezi lety 2000 a 2013 ceny elektřiny pro německé domácnosti o neuvěřitelných osmdesát procent! Navíc jsou tyhle dotace vlastně k ničemu. Třeba energie ze solárních zdrojů tvoří v Německu pouze 0,7 procenta primární energetické spotřeby. Podle jedné studie, kterou zveřejnil Der Spiegel, oddálí tyto dotované solární panely příchod globálního oteplení o směšných 37 hodin. Přesto se Německo zavázalo je v příštích dvaceti letech dotovat sumou sta miliard eur. A zatímco v Německu kvůli tomu elektřina dramaticky zdražuje, v takových Spojených státech klesá. A o tom, že by se Německo stávalo mocností zelené energie, jakou jsou třeba skandinávské státy (které ovšem mají mnohem příhodnější geografické či klimatické podmínky pro produkci zelené energie), také rozhodně nemůže být řeč. Emise oxidu uhličitého v Německu od roku 2011 dokonce vzrostly, neboť se země rozhodla rozejít se s jadernou energií (a ta zelená prostě není dostatečně spolehlivá). Podle aktuálních čísel Eurostatu v Německu činil podíl energie z obnovitelných zdrojů v roce 2012 pouze 12,4 procenta veškeré spotřebované energie (pro srovnání, v ČR to bylo 11,2 procenta).

Výsledkem toho všeho však není jen to, že obyčejní Němci musí počítat s drasticky zdraženou elektřinou, za niž jim není odměnou ani čistší ovzduší. Musí počítat i se ztrátou konkurenceschopnosti své ekonomiky, které se zatím jakžtakž daří, ale která se jednou začne v důsledku zeleného blouznění potýkat s rostoucí nezaměstnaností. Zatímco totiž náklady průmyslové výroby vzrostly v Německu od roku 2007 o šedesát procent, v USA a v Číně jen zhruba o deset procent. Zavedené německé firmy jako třeba agrochemický koncern BASF už proto vážně uvažují, že do budoucna budou investovat (a tedy i zaměstnávat) primárně mimo Evropu. Přidejme k tomu fakt, že podle studie Copenhagen Consensus Center přijde z každého eura na obnovitelné zdroje 97 centů vniveč a uvědomíme si, že Evropa v čele s Německem páchá ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu. Ve jménu všech těch zvířátek, stromečků, čistého ovzduší a horských hvozdů, jimž však tato sebevražda vůbec nepomůže a nepomáhá, právě naopak!

V České republice naštěstí míra zeleného blouznění nedosahuje německých parametrů, ale i naše ekonomika je vážně zasažena. Už jen proto, že Německo je náš nejdůležitější obchodní partner a jakákoli ztráta tamního průmyslu či celé ekonomiky značí ztrátu bohatství ekonomiky české. Ale také třeba proto, že čeští kolegové německých nátlakových aktivistů v těchto dnech bohužel zastavili proces opravy životně důležité dopravní tepny D1. Svým bojem v údajném zájmu zvířátek, stromečků a hvozdů také zastavují či stavebně zpožďují další a další hospodářsky podstatné projekty.

Dokud si ovšem převážná část veřejnosti – české, německé, evropské – neuvědomí, jaká nekalá hra se s ní hraje, budeme všichni chudnout a ztrácet dál, aniž by se životní prostředí kolem nás zlepšovalo. Běda ekonomice, které zelená vládne. 

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 5.6.2014 12:24 | karma článku: 47,47 | přečteno: 25674x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 398x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 531x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:38

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil čtrnáctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  16:36

Čtrnáctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

V Karviné umíráme dřív, Green Deal opravíme. Piráti mají program do voleb

30. dubna 2024  16:34

Piráti v úterý zahájili na pražském ostrově Štvanice kampaň do eurovoleb. Vybrali si datum...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.