Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapří genocida nemá v ulicích měst co dělat. Nejsme přece barbaři!

Každý rok potkávám své známé a povídáme si mimo jiné také o tom, které exotické země jsme navštívili, co jsme tam viděli a zažili. 

A tato zajímavá a v mnohém poučná vyprávění mají vždy jedno společné: každý z nás někde v daleké cizině navštívil místní tržnici a často tam viděl, jak trhovci popadnou některé z živých zvířat z klece u stánku, před zraky zákazníka je krutě zabijí, rozpárají, vykuchají z něj vnitřnosti a případně zvíře na místě i usmaží, opečou, uvaří. „Jak nechutné! Jaké barbarství!“ ošklíbáme se nad tím, jaké hrůzy na živých zvířatech veřejně páchají poněkud zvláštní národy v daleké cizině. A přitom my sami se veřejně dopouštíme úplně stejného barbarství, které nemá jinde na světě obdoby!

Stačí se před Štědrým dnem rozhlédnout po ulicích – málem na každém rohu stojí kádě s vodou a živými kapry, které rybáři ve velkochovech připravili pro naše štědrovečerní stoly. Nemám vůbec nic proti rybám na jídelníčku, sám je jím velmi často a rád, protože ryby jsou pro naše zdraví velmi důležité. Co mi ale vadí, je to, že k českému pojetí vánočních svátků bohužel patří i každoroční pouliční genocida šupináčů, která vyvolává zděšení především u zahraničních turistů. Jsou přímo šokováni tím, jaké nechutnosti veřejně provozuje národ žijící v samém srdci Evropy, a to právě před nejdůležitějšími křesťanskými svátky.

Naprosto barbarsky vraždíme na veřejných místech desetitisíce kaprů, mnohým z nás vůbec nepřipadá divné přihlížet jejich krutému usmrcování a krvavému kuchání. „Jaké barbarství! Jak nechutné!“ ukazují pak cizinci doma svým přátelům fotografie z českých a moravských ulic a udiveně kroutí hlavami nad národem, který se uprostřed civilizovaného světa v podobných zvrhlostech vyžívá už po mnoho desetiletí. Veřejné kapří vraždění provádíme v masivním měřítku zhruba od 50. let minulého století a nevadí nám ještě dvacet let po začátku 3. tisíciletí, kdy už jsou obchody v celé zemi dobře zásobené kvalitními potravinami včetně čerstvých ryb.

Ale nediví se tomu jen cizinci. Já sám tento „zvyk“ považuji za úchylnost a nechápu, že ji Češi ještě podporují tím, že si jdou kapra k takovým stánkům vůbec koupit. Že vlastně vyžadují veřejnou popravu zvířete. Nejsem samozřejmě tak naivní, abych nevěděl, že mít maso nebo rybu na talíři musí být vždycky spojeno se smrtí takového zvířete. Co se mi však naprosto příčí, je to, abychom zvířata usmrcovali veřejně a tvářili se přitom, že to je v naprostém pořádku. Není! Stejně jako nikdo z nás nechce chodit pro kuřata, kachny a husy na trh a přihlížet veřejně jejich popravám a krvavému kuchání, naprosto stejně bychom měli vnímat také usmrcování kaprů. Jejich vraždění před zraky chodců rozhodně není hodno civilizovaného národa, za který chceme být považováni.

Prodej kaprů z pouličních stánků navíc provází jejich bezprecedentní týrání a divím se, že to dosud nikdo příliš neřešil. Kapři musí strávit poslední okamžiky na tomto světě namačkáni jeden na druhého v extrémně malé kádi, ze které je prodejce často velmi nešetrně vytáhne. V mrazu pak takového kapra čeká krutá a nehumánní smrt. Často jsem byl svědkem, že ryba před smrtí ještě prodejci vypadne a praští sebou o zem. Ono udržet ve zkřehlých rukou mrskajícího se kapra není snadné. Takový odchod z tohoto světa si žádný živý tvor nezaslouží.

Nebylo by proto na čase pouliční prodej živých ryb zakázat a odkázat zájemce na specializované prodejny? Vzhledem k tomu, že boom takového prodeje trvá jen pár dnů v roce, nikoho by to příliš neomezilo. A desítky tisíc živých tvorů by to ochránilo před zbytečným utrpením. Oslavme Vánoce jako civilizovaní lidé a ne jako barbaři.

Autor: Evžen Korec | úterý 17.12.2019 14:15 | karma článku: 17,96 | přečteno: 1366x
  • Další články autora

Evžen Korec

Bruselský diktát opět útočí. Pod palbou jsou brčka a uchošťoury

Tak zde máme další regulační nápad Evropské komise: návrh zakázat používání plastového nádobí, příborů, brček, vatových tampónů a dalších jednorázových předmětů z plastu.

30.5.2018 v 14:34 | Karma: 41,81 | Přečteno: 3455x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zrušte daň z nemovitosti. Ušetří čtyři miliony domácností

Poslední dny zbývají do zaplacení daně z nemovitých věcí, termín vyprší poslední květnový den. Jakmile opadne shon z posílání peněz na poslední chvíli, měla by se otevřít otázka, zda je tato daň v dnešní době vůbec potřeba.

29.5.2018 v 8:25 | Karma: 34,02 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Korec

Nakopnutý holub na cestě k první vraždě

Další nedávno objevené případy množíren psů a týrání zvířat rozvířily debatu o případném zpřísnění zákona o ochraně zvířat.

11.5.2018 v 10:52 | Karma: 23,01 | Přečteno: 854x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Mrzačení zvířat ve službách módního průmyslu

Dýchavičný nebo chrápající buldoček často vyvolá bujarý smích širokého okolí. Málokomu z těch, kteří se na psí účet baví, ovšem dojde, že je svědkem nikoliv komického, ale tragického obrazu nevhodného šlechtění psích plemen.

19.3.2018 v 8:14 | Karma: 22,11 | Přečteno: 540x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Úpadek civilizace? Bavíme se smrtí jako v dobách starověkého Říma

Na snahu přilákat do přírody co nejvíce lidí v poslední době čím dál víc doplácejí ti, které bychom měli chránit – samotná zvířata.

14.3.2018 v 7:13 | Karma: 21,28 | Přečteno: 734x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.