Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak nás klamou ekonomové: faleš a triky za naše peníze

Už někdy z doby svých studií na Přírodovědecké fakultě si vybavuji následující vtip na účet ekonomů. To se takhle jednou na pustém ostrově ocitne fyzik, chemik a ekonom. Nemají k dispozici nic, žádné potraviny, s výjimkou jedné konzervy. Dají tedy hlavy dohromady a přemýšlí, jak se ke konzervovanému pokrmu dostat. „Mohli bychom konzervu pouštět z vrcholku támhletoho stromu, dokud se nerozbije,“ navrhuje fyzik. „Rozdělejme raději oheň a zkusme ji otevřít pomocí plamenů,“ nechá se slyšet chemik. Když se ti dva začnou handrkovat, jaké že řešení je lepší, přeruší je ekonom: „Ale no tak, pánové, dost. Vaše návrhy by akorát vedly k tomu, že bychom o většinu pokrmu přišli.“ Oba na něj v očekávání pohlédnou: „A jaký je tedy tvůj návrh?“ Ekonom se nadechne a pronese: „Předpokládejme, že máme k dispozici otvírák na konzervy...“ 

Ta anekdota je populární dodnes, a ani se tomu nedivím. Ekonomie je totiž stále věda, v níž jsou zjednodušující předpoklady alfou a omegou. A často bohužel zjednodušující předpoklady vedou ke zjednodušeným, nebo zcela zavádějícím závěrům. Nejnověji je to patrné při prolistování aktuální vládní studie k našemu členství v Evropské unii. Česká republika prý na něm vydělala 3,1 bilionu korun! Umím si živě představit, jak asi práce na materiálu probíhala a že ještě před tím, než započala, jedenáct jejích autorů z řad tuzemských ekonomů „pochopilo“ zadání – jak to vše má asi tak vyjít. Naštěstí pro ně ekonomie není ani fyzika, ani chemie, a předpoklady tak lze celkem pružně ohýbat a selektivně volit. Nebo s nimi dočista přetvářet realitu. Úplně jako v tom vtipu. Zatímco v něm se vybájený ekonom snaží svými předpoklady vykouzlit obyčejný otvírák, jedenáct jeho českých reálných kolegů dokázalo vykouzlit 3,1 bilionu korun, tedy 3100 miliard korun. Myslím však, že jen na papíře.

Cifra 3,1 bilionu korun totiž zcela zásadním způsobem závisí na předpokladu alternativy členství ČR v EU. Autoři studie, zdá se, předpokládají, že pokud by v roce 2004 ČR do EU nevstoupila, ocitla by se celá na jakémsi pustém ostrově. Zbytek Evropy by s námi náhle vůbec neobchodoval. Do ČR by náhle neproudily ze zemí EU žádné investice. Posuďte sami, na kolik jsou tyto předpoklady realistické. Nemám pocit, že by země jako Norsko nebo Švýcarsko, které jsou mimo Evropskou unii, působily dojmem, že chudnou v beznadějné izolaci. Naopak. Ostatně, například Norsko je členským státem Evropského hospodářského prostoru, který mu umožňuje volný obchod právě i se zeměmi EU. Nesvazuje jej však přebujelá bruselská byrokracie a nepodléhá obrovskému přerozdělování, které je nynější EU vlastní. Kdyby byla ČR součástí tohoto prostoru, a ne EU, třeba by její údajný zisk z členství nebyl jen 3,1 bilionu, ale rovnou 5 bilionu, neboť by růst nelimitovala právě byrokracie a přerozdělování. Ano, já vím, cucám si nyní těch 5 bilionů z prstu, myslím však, že obdobně si z prstu 3,1 bilionu vycucali autoři studie.

K mému údivu totiž započetli jen přínosy členství, ne jeho náklady! Je zřejmě nezpochybnitelné, že díky našemu vstupu do EU narostl (z důvodu pádu obchodních bariér) objem našeho vzájemného obchodu se zeměmi Unie a následně tedy i výkon české ekonomiky. Jenže, ptám se, proč studie od těchto plusů neodečítá minusy? Proč nezapočítává se záporným znaménkem nepříznivé efekty přehnané eurounijní regulace a byrokratizace? Proč neodečítá neblahé efekty obrovského přerozdělování, jež je zásadním zdrojem korupce a neuvěřitelného plýtvání?! Máme kvůli tomuto přerozdělování v zemi plno cyklostezek a golfových hřišť, avšak v nemocnicích to stále vypadá jak za socialismu a umístit dnes dítě do mateřské školky je takřka neřešitelný úkol. 

Takže to už máme dva zcela zásadní falešné předpoklady té studie. Zaprvé, bez EU bychom byli obchodně i investičně ve větší izolaci než Kuba nebo Severní Korea – dočista jako na pustém ostrově. Zadruhé, peníze z EU k nám  zázračně padají jako mana z nebe – bez jakýchkoli s tím spjatých nákladů a povinností, včetně povinného odvodu do bruselské kasy.

Myslím, že proti takto fantaskním předpokladům – s obrovskými efekty na výsledek studie a následně jeho prostřednictvím i na veřejné mínění – je předpoklad otvíráku na pustém ostrově ještě vlastně docela realistickým přístupem. Studie – zpracovaná pochopitelně z peněz daňového poplatníka – však obsahuje celou řadu dalších triků a dílčích předpokladů, které se zdají být mylné, alespoň částečně. Jinými slovy, daňový poplatník je maten a klamán za své vlastní peníze. Neuvěřitelné. Ale proč vlastně stále hovořím o tom textu jako o studii? Mnohem spíše jde o propagandu, byť umně skrytou za „vědecky působící“ grafy, tabulky a nevyřčené či rovnou falešné předpoklady.

Bohužel mám vážnou obavu, že fyzici a chemici si budou po přečtení této studie ekonomy dobírat nejen oním vtípkem z úvodu, ale právě i touto nestoudnou propagandou. Pokud však byla myšlena jako vtip, všem zúčastněným se omlouvám. Za své dlouhé vedení.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 22.5.2014 12:18 | karma článku: 42,64 | přečteno: 9522x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelení valašského tuláka není nutné, nový domov najde v Belgii

Ostrá slova o konečném řešení, horečnaté leštění kulovnic a zdobení mysliveckých kamizol v očekávání neobvyklého zážitku. K nesmyslnému krveprolití se v posledních dnech schylovalo ve Zlínském kraji.

29.10.2018 v 8:00 | Karma: 15,87 | Přečteno: 542x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Horší masový vrah než Hitler, Stalin a Mao Ce-tung dohromady. Znáte ho i vy.

Největší světoví tyrani a diktátoři v historii lidstva mají na svědomí miliony obětí. I dlouhé roky po své smrti dokážou jejich činy budit hrůzu. Mnohem větší zabiják s miliony obětí jen v Česku ročně, nás však nechává chladným.

18.10.2018 v 7:58 | Karma: 26,59 | Přečteno: 2224x | Diskuse| Společnost

Evžen Korec

Zastřelte tygra, než ho zcela vyhubíme!

V Indii započal hon na lidožravou tygřici T1, která měla podle dostupných zpráv připravit o život údajně už nejméně 13 lidí. Je to správně?

10.10.2018 v 8:05 | Karma: 12,00 | Přečteno: 377x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Zahuštění centra znamená konec levných bytů, oblíbených parčíků i využívaných psích louček

Termín k podávání připomínek k představenému Metropolitnímu plánu, který má v budoucnosti nahradit zastaralý územní plán hlavního města, už vypršel. Co všechno dokument v současné podobě přináší?

27.7.2018 v 7:54 | Karma: 22,95 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

ČNB nafukuje realitní bublinu, její regulace hypoték nahrává spekulantům

Česká národní banka (ČNB) stupňuje svůj boj proti hypotékám. Údajně ve jménu boje proti neexistující realitní bublině. Ta se nyní díky krokům ČNB opravdu přiblížila. Vzroste totiž podíl spekulantů na úkor střední třídy.

12.6.2018 v 10:27 | Karma: 22,61 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.