Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glosy 22.týden

Pražští divadelníci byli neklidní a demonstrovali, občané podepisovali masově petici a ani zbla netušili, oč se jedná. Zářný příklad demokracie. Že divadlo či výtvarné umění nevznikají jako když "Baťa seká cvičky" ví snad každý. Ale stejné to je například v managementu, advokacii či vědě.

To však neznamená, že by z tohoto důvodu měli mít ti, kteří toto povolání vykonávají, automaticky nárok na jakékoliv dotace. V případě, že se jim v branži nebude dařit, nezbude jim zkrátka nic jiného, než se poohlédnout po něčem jiném. A není důvod, proč by herci měli být výjimkou. Pokud se někdo věnuje činnosti, která představuje ekonomickou nevýhodu a vytváří tím něco, co obohacuje jiné, zasluhuje uznání. Je ovšem pošetilé chtít po ostatních, aby jim to zadotovali se svého. Mimochodem, asi nejlepší definici grantové politiky vyslovil sir Humphrey v seriálu "Jistě, pane ministře": "Pane ministře, granty dáváme na to, na co lidé nechodí a dle našeho názoru by chodit měli. Protože to, na co chodí, se zaplatí samo."

Odboráři se chystají demonstrovat, aby tak jejich špičky, propojené s ČSSD ukázaly vládě tvrdou dělnickou pěst. Reálný důvod naprosto chybí, ale krajské volby jsou holt na krku! Co budou stejní odboráři dělat, až nastane recese a díky jejich blokádě reforem narostou řady živořících? Kdepak asi budou Křečkové a Štěchové? Na ulici nebo v bavlnce? A co na to říká ten, kdo kratochvíle odborářů zaplatí (živnostník): "Myslíte si, že někdy vyjdeme do ulic před hlavní sídlo odborů my, drobní živnostníci, majitelé středních a velkých firem, manažeři, abychom nahlas řekli, že už máme dost těch jejich socialistických manýrů a výplodů? Ne nevyjdem, protože na rozdíl od těch uřvaných odborářů je naše práce vázána pevnými smluvními vztahy a za naše řvaní bychom dostali tak maximálně penále. My se totiž musíme starat, abychom těm uřvaným tlučhubům a jejich bosům donesli práci až pod nos a nejlépe na zlatém podnosu. A ani tím se jim nezavděčíme, protože takoví jako Štěch, Rath, Paroubek a jim podobní jim slíbí, že když je zvolí, oni jim zařídí dokonalý blahobyt a i to , že jejich lejno bude ze zlata. Má životní zkušenost mi napovídá, že oni by jim i to uvěřili".

“Jsem rád, že Ústavní soud nehodlá být politickým arbitrem po prohraném hlasování v obou parlamentních komorách. To, že stížnost odpůrců regulačních poplatků u lékaře hodnotil Ústavní soud jen ve vztahu k ústavě, je jistě dobrý signál,” konstatoval předseda Senátu po skončení jednání ÚS. Přemysl Sobotka k zamítnutí zrušit regulační poplatky dále řekl: “Regulace a podmínky jsou nyní kvalifikovaně vyhodnocené Ústavním soudem. Poplatky ve zdravotnictví pokračují, což vidím jako dobrý reformní impuls, který umožňuje kvalitnější péči o skutečně vážně nemocné pacienty. Teď to již je jen a jen na vztahu pacient – lékař.”

Poplatky u lékaře jsou populisticky nejzneužívanějším tématem doby, přičemž média jej zneužívají stejnou měrou jako levicoví politici a celá reforma je opředena účelovými mýty. Konečně se ozvali ti, jichž se poplatky týkají nejvíce: pracovníci ve zdravotnictví v čele s lékaři. Představitelé pěti sdružení lékařů, která zastupují celkem 17 000 doktorů v Česku, se obrátili na šéfy parlamentních stran kvůli poplatkům ve zdravotnictví. Nesouhlasí s návrhy na jejich rušení. Podle nich placení funguje. Lékaři to uvedli v otevřeném dopise předsedům ODS, KDU-ČSL, Strany zelených, ČSSD a KSČM. "Díky regulačním poplatkům chodí do ordinací pacienti, kteří pomoc skutečně potřebují. Máme víc času se jim věnovat a téměř se nestává, že by někdo odmítl poplatek uhradit nebo si stěžoval," uvedli lékaři. Nejvíce kvalitních informací lze získat na stránkách hnutí LÉKAŘI PRO REFORMU: www.lekariproreformu.cz  

ČSSD bude držet štafetovou hladovku! Nic hloupějšího už snad nemohli v Lidovém domě vymyslet. Byla to právě vláda ČSSD, která rozhovory o radaru zahájila a nyní na protest proti výstavbě radarové základny se připojí k hladovějícím odpůrcům. Myslím, že Paroubkovi, Jandákovi a ostatním "břichopáskům" den žaludečního klidu prospěje, pokud se v tichém koutku domova tajně nenaperou. Napadá mne, že my zastánci radaru, bychom měli udělat pravý opak a vyhlásit týden hostin a povoleného obžerství jako oslavu dalšího kroku k pevnějšího ukotvení do západních struktur a navrhuji protestovat pečenou husičkou přímo před místem, kde populisti hladoví.

Nemohu a nemohu si vzpomenout, že bych někdy soudruha Rychetského a další členy Ústavního soudu volil. Přesto rozhodují o zákonech a dalších věcech, které se mně zatraceně týkají, měrou přímo zákonodárnou. Není nejvyšší čas něco změnit?

Ministr Cyril Svoboda se soudí o pražský činžák, který bezdětná majitelka odkázala v roce 2004 charitě, ale podle ministra Svobody jej původně v závěti za jeho notářské služby odkázala jemu... Dalo by se říct, že když jde o prachy, chovají se lidovci jako lidovci...

Autor: Vladimír Kordač | středa 4.6.2008 9:42 | karma článku: 14,03 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Vladimír Kordač

Strany jsou out?

Prohlížejíc si zářijový výzkum veřejného mínění o postoji respondentů k politickým stranám nabývám dojmu, že nějak nechápu. Nerozumím většině lidí kolem... Tedy alespoň těm, kteří odpovídali v průzkumu (CVV, autor: Martin Spurný)

24.10.2019 v 12:00 | Karma: 7,70 | Přečteno: 259x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kordač

Zelená ODS?

Zdá se mi, že naši úhlavní ‚přátelé‘ ztratili paměť či soudnost. Je třeba sebekriticky přiznat, že ODS vskutku nikdy environmentálně nevyšilovala...

24.10.2019 v 10:46 | Karma: 5,56 | Přečteno: 153x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vladimír Kordač

Moje chvilka pro demokracii

Protesty hýbou Českem od dubna a nabývají na síle. Je to tak správně? Má hovořit ulice nebo jen hlas ve volbách?

5.6.2019 v 23:19 | Karma: 18,42 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Také jeden novoroční

Vážení spoluobčané, milí přáteléKdyž už je ten čas, kdy se rok láme a s projevy všelikými se roztrhl pytel, zahraju si na prezidenta a přidám pár slov, která mi chyběla v poselství současné hlavy státu.

1.1.2019 v 16:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politika

Vladimír Kordač

Miloš Zeman: hysterici a primitivní hlupáci, šťastné a veselé!

Vánoční poselství z Lán (26. prosince 2018). Tak nám hlava státu v době křesťanských svátků promluvila. Mnohým do duše, některým (zřejmě) z duše a části z duše protivně. Venkoncem již oslovení vzbuzuje rozpaky:

28.12.2018 v 23:25 | Karma: 33,75 | Přečteno: 4021x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 799x
Jsem uchváceným pozorovatelem a obdivovatelem života ve všech jeho podivnostech, celé jeho palety barev a škále chutí. Pokud mne něco zaujme, snažím se o to podělit s jinými. Mé krédo: Invita invidia!