Ztraceni v Mnichově

Petr Zelenka natočil po sedmi letech nový film. Do jeho filmografie patří taková esa, jako jsou Knoflíkaři, Samotáři, Příběhy obyčejného šílenství...a nyní Ztraceni v Mnichově.

…pocity ? Ve skvělé knize, která mi kdysi byla doporučena jedním z předních českých scénáristů  – „Jak napsat dobrý scénář“, autor Syd Field píše, že dobrý film musí být pochopen během prvních 20 minut. Tento film jsem v kině hltala prvních 30 minut. Skvělá myšlenka, super obsazení, dokonalá kamera a právě i ten scénář…a po 30 minutách jsem se ve filmu Ztraceni v Mnichově ztratila i já. Zvláštní pojetí, které nenechá diváka vypnout během celého děje.  Nutí ho k neustálému přemýšlení a hledání hlavní pointy filmu. Chvílemi dokument, chvílemi komedie, …film o filmu…a otevírání 13tých komnat historie.

Chaoticky se všechny myšlenky celý film dějově prolínají. Ať je  to k dnešní migrační krizi, možná tady tvůrci ani netušili, jak se to v tomto čase naprosto trefně a myšlenkově potká. A to je svým způsobem skvělé. Tak je úžasně pojaté vyprávění o české povaze a vztazích, jak k dějinám, tak mezilidským, národnostním  vztahům, jak rádi vycházíme  z osobních bojů ukřivděni a máme pocit, že se proti nám spiknul celý svět.

Kdybych si však před shlédnutím filmu přečetla scénář, řeknu, že se to v žádném případě  natočit  nedá.

 Do kina jsme přišli celkem čtyři lidi. Kupovala jsem lístek pro sebe, svého muže, jeho bratra a ženu. Přemýšlela jsem, zda nemám vyběhnout z práce přes poledne, abychom měli jistá sedadla. Jediné, co s námi ještě do kina šlo , byly dva kornouty popcornu. Čtyři lidi na premiéře českého filmu v našem krajském městě. BINGO ! Úsměvné byly i uvaděčky, které se během filmu několikrát přišly podívat, zda tam ještě jsme, zda to vůbec "dáváme".

V prvních dvaceti minutách se odehrává příběh novináře Pavla, kterého hraje  Martin Myšička. Vtipně pojatá krádež devadesátiletého papouška ministra Eduarda Daladiera, který měl být u podpisu největší zrady v historii Čech v Mnichově v roce 1938. V tuto chvíli se začíná situace zamotávat. Jakoby režisér  Zelenka udělal střih a začíná hraný film o „úvodním filmu“.  Jakoby režisér začal mít potřebu za pomocí knihy historika Jana Tesaře vysvětlit, že nešlo zase tolik o zradu, jako o diplomatické vítězství.  On je vlastně celý film takovým malým Mnichovem.

Nemohu tento film nikomu doporučit, film si musí každý „načíst“ a strávit sám. Nominace na nejlepší film  za posledních pět let.  No -  tady tedy velký respekt. Nevím, zda ocenění není nadnesené. Zda je na místě.  I když , kdo ví… bilancuji - co se za posledních pět let dobrého u nás natočilo. To už je ale na další diskuzi – o dobrých scénářích, kvalitní produkci, shánění dotací,  sponzoringu, risku experimentování – např. nenaplněných kin / Babovřesky kontra Díra u Hanušovic.

 

Kromě skvělého Myšičky z Dejvického divadla, najdeme v roli kamaráda hlavního hrdiny Marka Taclíka, v dalším obsazení Jitku Schneiderovu nebo Janu Plodkovou.  Producentem filmu je úspěšný český režisér David Ondříček. Režie a scénář Petr Zelenka.

:

Autor: Alice Kopřivová | úterý 3.11.2015 18:26 | karma článku: 14,96 | přečteno: 1098x
  • Další články autora

Alice Kopřivová

Až i vás posere pták!

26.1.2024 v 21:37 | Karma: 18,77

Alice Kopřivová

Co nám vadí při létání?

20.10.2023 v 14:46 | Karma: 20,19

Alice Kopřivová

Marně hledám - cokoliv!

27.9.2023 v 13:05 | Karma: 14,31

Alice Kopřivová

Adrenalin - útok nebo útěk!

6.8.2023 v 18:46 | Karma: 10,88

Alice Kopřivová

Řeklo by se, zuby – nehty…

19.7.2023 v 19:13 | Karma: 16,93