Školní sraz !

Z odstupu dospělého a zralého věku - podrobte revizi  své trpké  dospívání ! Jděte na školní sraz po 3O letech!

Čím je člověk starší, tím je moudřejší, tím se o sebe začíná víc starat, a tím víc mu také bohužel ale vše déle trvá. Uf, filosofování mi vždy šlo na štýru. Patřím ale už do této skupiny lidí a pokud se tedy někam – kamsi chystám, neprolítnu už jen koupelnou v mžiku, ale trávím tam nezdravě dlouhý čas a nepřítomné pohledy do šatníkové skříně se rovnají absolutní  vyčerpanosti -  co na sebe.

 Ne jinak tomu bylo i v sobotu, kdy jsem večer „pomalu pospíchala“ na školní sraz. Ano školní sraz, sraz školy – ne jen třídy, ale ŠKOLY. Úžasný spolužák, generace mé matky -  si kdysi vzal na svá bedra zorganizování velkolepého srazu všech  ročníků, kam až zasahuje historie žijících žáků školy. Podařilo se sejít tolik lidiček – že  nechal tento slet zapsat i do Guinessovy knihy rekordů pro největší počet sešlých spolužáku. Ne tedy sešlých věkem, ale na jednom velkém parketu Kulturního domu v Ústí nad Labem. Stala se z toho úžasná tradice. Základní škola v Předlicích u Ústí nad Labem se takto  tedy každé dva roky schází a zaplní celý kulturák.

Letos jsem opět škobrtala na poslední chvíli  i já. Přiznávám se, že se každým rokem, těším víc  a víc. Nějak  častěji  si uvědomuji, že nikdo není nesmrtelný, nenahraditelný a že jsme tu půjčeni jen na chvíli a že čas je naprosto vzácný a nenávratný.  Jsem strašně zvídavá a tak se zajímám  nejen o historii materiální, ale inspirují mě i  lidské osudy. Ráda o nich píši. Takový sraz je pak pro mě přímo pastva pro duši. I letos spolužáci nezklamali. Tedy zklamali ti, co semnou chodili přímo  do třídy. Na můj histerický dotaz „Bože, to už jsou všichni mrtví?“ ...mi absolutně v klidu,  již sedící spolužák odpovídál: „Ne, jen líní!“  Náš stůl s rokem narození 1969 skýtal pohled na čtyři spolužáky, kteří se za nás sešli. I tak ale zábava nevázla. Kolem jedenácté hodiny se zvedl od stolu s rokem narození 1970 opilý spolužák, zavrávoral a ukázal směrem na mě prstem. I ten už nedokázal udržet rovně a vypadla z něj naprosto úžasná věta. „ Jsi stále stejně stará a ošklivá!“ Pak následkem vyčerpání sejmul tři židle a na čtvrté usnul. Okamžitě. Kdysi by mě asi tato hláška totálně rozhodila, teď jsem jen dostala záchvat smíchu. Taky okamžitě. A protože jsem právě ta moudrá, stará a stará-m se o sebe, došla jsem se ještě za spolužákem na čtvrtou židli podívat, zda to přežil. Přežil. Zábava byla naprosto úžasná, vraceli jsme se se spolužáky o 30 – 40 let zpátky. No není to úžasný. Bylo jedno, zda máme na stole cedulku s ročníkem  1969, 1960 nebo 1966 anebo i 1944 a 1938. Okupovali jsme všechny bary i taneční parket. A když se dobrovolně přiznám, že nás muselai, jako zamlada vyhazovat až ochrankai po zavíračce, co dodat. Postupně si nás vyzvedávali taxikáři a naše děti. Úžasný byl vstup přibližně dvacetiletého mladíka, který si také přijel pro svého otce. Korunuji jeho příchod hláškou „Jé, tebe si pamatuji, ty jsi František a seděl jsi v první lavici?“ Laškuji s ním. Okamžitě mi začínají mí vrstevníci vysvětlovat, že né, že to je přece Julkův syn. Nejsem opilá ani senilní. Julkův syn se na mě usmívá, jediný on pochopil můj vtip. Každopádně z jeho očí čtu, že se děsí, toho, že jednou bude sdílet stejné třídní potlachy.  K odchodu nám hraje naše skvělá muzika Olympic, Nazareth…hraje naše hymna, Love Hurts hymna  8.A.

A tak!  Držím spolužákovi panu Punčochářovi palce, aby mu nedošla energie a elán pro organizování dalších srazů – já osobně jsem mu za ně moc vděčná, kde jinde potkat lidi, se kterými jsem se potkávala ve školní družině, o velkých přestávkách na chodbě, prožívala první lásky…..

 

Autor: Alice Kopřivová | úterý 20.10.2015 20:45 | karma článku: 26,17 | přečteno: 1769x
  • Další články autora

Alice Kopřivová

Až i vás posere pták!

26.1.2024 v 21:37 | Karma: 18,77

Alice Kopřivová

Co nám vadí při létání?

20.10.2023 v 14:46 | Karma: 20,19

Alice Kopřivová

Marně hledám - cokoliv!

27.9.2023 v 13:05 | Karma: 14,31

Alice Kopřivová

Adrenalin - útok nebo útěk!

6.8.2023 v 18:46 | Karma: 10,88

Alice Kopřivová

Řeklo by se, zuby – nehty…

19.7.2023 v 19:13 | Karma: 16,93